Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Specyfika rotryjskiej heraldyki świeckiej
Szanowne Państwo, Kochani moi,

co prawda wczorajsza bulla Jego Świątobliwości Leona IV sprawiła, że skład rotryjskiej szlachty zmniejszył się znacząco, ale wierzę że jest to tylko zmiana czasowa. Wydaje mi się, że pewien nowy początek jest dobrą okazją do tego, aby spróbować tak jakby od początku sklasyfikować i odnowić niektóre tradycje. Na początek chciałbym zaproponować pochylenie się nad heraldyką świecką Państwa Kościelnego (bo heraldyka kościelna to osobne, ciekawe zagadnienie, które też będę chciał podjąć).

Z kwestią tą wiąże się szereg pomniejszych pytań, takich jak:

1. Heraldyka Rotrii a heraldyka realowa - na ile powinniśmy z niej czerpać (np jeśli chodzi o rody i miasta włoskie)?
2. Najczęstsze motywy - czy mamy z nimi do czynienia w Rotrii?
3. Prostota czy kompozycje heraldyczne - w którą stronę powinniśmy iść?
4. Heraldyka miejska - czy ją jakoś regulujemy?
5. Korony rangowe - do tej pory dostrzegałem tu pewną niekonsekwencję; wydaje mi się, że warto by było to uregulować.

Póki co rzuciłem tylko takie ogólne hasła, aby sprawdzić, czy istnieje w ogóle zapotrzebowanie. Jeśli tak to będę postulował przebadanie dotychczasowej praktyki oraz stopniowe prace nad ich skodyfikowaniem.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Ja mam pewien pomysł Shy

Miałem przygotowane coś w stylu brytyjskich koron - bez "tej góry" ale można jak najbardziej użyć włoskich.
Herby cywilne powinny być bardzo proste, odznaczać się jedynie koroną lub orderem. Można potem się pobawić i od pewnego tytułu dać np. hełm, czy nawet płaszcz (?).  Ale tak ogólnie, przykład :
[Obrazek: Projekt-bez-tytu-u-7.png]

Dla miast, aby ujednolicić można zaproponować w sumie 100% włoski projekt
[Obrazek: Projekt-bez-tytu-u-9.png]

lub z koroną rangową właściciela
[Obrazek: Projekt-bez-tytu-u-6.png]
Oczywiście dla np. prowincji była by to inna korona, można pomyśleć.

Niestety nie jestem grafikiem więc ja tylko nakładam na siebie zasoby dostępne w Internecie Smile

Co państwo sądzicie ?
dr szt. Krzysztof Windsor 
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
[Obrazek: 100784713014182249.png]
Odpowiedz

W przypadku herbów miejskich też mam pewien pomysł - mianowicie korony muralis. Ta praktyka jest zresztą obecna w realnej włoskiej heraldyce samorządowej, a na gruncie wirtualnym wprowadzam ją w Bialenii, a konkretnie w Rzeszy Bialeńskiej. Generalnie chodzi o to, aby wyróżnić kilka typów miast (Rotria, inne miasta specjalne - Wenecja, Trydent, stolice prowincji, pozostałe miasta, inne miejscowości) i każdej z tych kategorii przypisać nieco inny rodzaj korony. Wtedy bardzo łatwo można będzie odczytać z herbu, który jest przecież zespołem znaków, z jakim typem miejscowości mamy do czynienia. W Bialenii ta klasyfikacja wygląda tak:

[Obrazek: 7r17keV.png]
Wolnograd - stolica Republiki oraz Rzeszy Bialeńskiej, posiada także status wolnego miasta
Port Arthuberg - symboliczna stolica Anatolii oraz drugie pod względem hierarchii miasto Rzeszy Bialeńskiej, posiada także status wolnego miasta
Wolne miasto - wyodrębniona wspólnota (rodzaj republiki miejskiej) z przynajmniej jednym miastem realnym
Miasto lenne - miasto na terenie ziem lennika, które spełniło określone wymagania i uzyskało ten status od Lwa Wolnogradu
Pozostałe miasta - miasta zamieszkane wyłącznie przez narracyjnych mieszkańców

Bardzo podobają mi się w wariancie włoskim, zaproponowanym przez Biskupa Windsora, te dodatki roślinne. Można by nimi oznaczać na przykład przynależność albo położenie - inne dla dóbr patriarszych, inne dla lennych, a inne dla Republiki Weneckiej.
Odpowiedz

Myślę, że można i w Rotrii wykorzystać potencjał koron muralis - to bardzo dobry pomysł.
dr szt. Krzysztof Windsor 
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
[Obrazek: 100784713014182249.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

Popieram.
Również zgadzam się z tym aby raczej heraldykę cechowała prostota. Smile
Odpowiedz

To jest oczywiście kwestia zwyczajów, które przyjmiemy, a nie regulacji prawnych. Ja tu jestem ciekawym przypadkiem, bo w Rotrii używam herbu Marchii Mediolanu, w który wkomponowałem swój herb rodowy. Generalnie mam taką propozycję, aby na przykład Heroldia (w której w sumie mógłbym się zatrudnić) stała się takim jakby miejscem doradztwa - czegoś, z czego nie skorzystały na przykład realowe polskie samorządy. W każdym razie być może pozwoli to trzymać się pewnych - być może nie do końca oficjalnych - reguł. Potem łatwiej będzie też tworzyć herbarze i inne takie.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

Informuję, że przygotowuję właśnie całościową propozycję zestawu świeckich koron rangowych dla Rotrii i Toskanii.

Jako ciekawostkę zachęcam do zerknięcia na moje ostatnie działania na uniwersytecie w Hirschbergu dotyczące heraldyki hirschberskiej i weerlandzkiej:

http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index....9#msg61409
http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index....8#msg61408
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.