Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

Cytat:
Kochani Moi,
sami nawet nie do końca wiemy, jak obecnie kształtuje się (nomen omen) kształt Gwardii Apostolskiej. Pamiętamy, że kiedyś miała miejsce reforma, upraszczająca jej charakter. Czy nie trzeba pójść dalej? Może winna ona przybrać charakter taki, jak ma Gwardia Szwajcarska? Może potrzeba nowych narracji? Może wyposażmy Gwardię w uzbrojenie takie z I połowy XX w.? Może warto, aby Gwardia włączyła się w narrację, którą zapoczątkowała Toskania?
Z tego, co wiemy, to Gwardią zajmuje się tylko czcigodny Andrew von Habsburg. To trochę zapomniana działka. Jak to zmienić? A może w ogóle zlikwidować i powierzyć Państwo Kościelne opiece wojsk toskańskich?
Na czas obrad w ramach tej dysputy z serca Wam błogosławimy in nomine Patris + et Filii + et Spiritus Sancti +.

Liczba postów: 154
    Liczba wątków: 10

Zdecydowanie wpierw powinien sprawozdanie zdać dowódca tych wojsk czyli ekscelencja @
Andrew von Habsburg. 
Jednak jesli o mnie chodzi to moje zdanie jest takie. Wojsko musi pozostać. Może mieć dwa "charaktery". Jeden będzie taki dla celebracji, pokazów, manewrów, parad, czyli uroczysty, mundury i wygląd podobnie jak Gwardia Szwajcarska, zaś jeśli chodzi o jakąś bardziej brudną robotę jak ochrona patriarchy w terenie, za granicą, interwencja gdzieś, czy szpiegostwo, kontrwywiad to armia powinna mieć nowoczesny jak na Rotrię, sprzęt oraz uzbrojenie i stronie.

Liczba postów: 76
    Liczba wątków: 3

Także, jestem za pozostawieniem Gwardii Apostolskiej.

(+) x. inf. Stefano Agostini
Wikariusz Generalny Archidiecezji Walenckiej
Kanonik Kapituły Archikatedralnej Bazyliki św. Jana na Lateranie
Protonotariusz Apostolski