Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
10.02.2022, 22:01:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2022, 22:02:27 przez Jan Lubomirski.)
Nie jestem pewien, czy wszystkie wypowiedzi, które tam padły można określić jako merytoryczne, no ale cóż, nie jestem od oceniania treści postów pod tym względem.
Z tego co wiem, to banicja miała się wiązać ze złamaniem tajemnic konklawe. Prawo zostało więc złamane w jednym z trzech niepodległych państw urzędujących na tym forum. Cofnięcie tego działania niczego nie zmieni.
Co do reszty argumentów, nie będę wchodził w dyskusje o wymyślonych spiskach, prowadzonych raz przez p. Wieniawę, a raz przez p. Orańskiego, według waszej narracji. Dodam tylko, że nieważne, czy przywrócenie kogokolwiek i nadanie mu możliwości głosowania było zgodne z prawem, ważne, że jest to zachowanie nieetyczne.
Jan Lubomirski, herbu Wąż, pan na Korsuniu , Komisarz Miast Królewskich, Książę Sofii, członek pocztu hetmańskiego.
Liczba postów: 806
Liczba wątków: 12
Jestem doprawdy zaskoczony i nie spodziewałem się, że tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu.
Zdarzyły się przestępstwa, a za przestępstwa trzeba ponieść konsekwencje.
Panu Michałowi współczuję. Teraz dobrze by mu zapewne zrobił odpoczynek, bo też wiem, że nie było to dla niego łatwe.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 19
10.02.2022, 22:04:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.02.2022, 22:05:36 przez Maciej II.)
Ale towarzysze w kieckach, popatrzcie na to z pozytywnej strony - wyjebanie z mikroświata 3 Potockich to trzykrotne zwiększenie średniego IQ statystycznego mieszkańca Pollinu.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
(10.02.2022, 22:02:49)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Jestem doprawdy zaskoczony i nie spodziewałem się, że tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu.
Panu Michałowi współczuję. Teraz dobrze by mu zapewne zrobił odpoczynek, bo też wiem, że nie było to dla niego łatwe.
Byśmy mieli i miłosierdzie, ale także i wyrozumiałość dla obu Panów. Ale sami pokazali, że na to nie zasługują swoimi odzywkami i opiniami wyrażanymi tu i ówdzie. Sprawę uznajemy za zamkniętą.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Ależ Pan nie wie, o czym Pan mówi. Troszkę wstyd, dziwię się Panu... Ale dobrze, skoro trzeba:
I. Kwestia banicji jest regulowana przez umowy między państwami działającymi na tym forum, co było już podnoszone. Np. Wielkie Księstwo Toskanii (którym zarządzam) uregulowało tę kwestię w konkordacie i zobowiązało się respektować bany nałożone przez administrację forum Rotrii. Nadto, kwestia ta była doraźnie omówiona przez głowy trzech państw.
II. Ja o żadnych spiskach nie mówiłem. Nie mam pojęcia, czy są, czy nie. Dysponuję jedynie argumentami obu stron (nie wszystkie są powszechnie znane) i wyciągam własne wnioski. Proszę mi niczego nie wkładać w usta.
III. Nikogo nie przywrócono w trakcie konklawe. Cofnięto mnie z emerytury przed rozpoczęciem głosowania. Stało się to decyzją Kamerlinga (dzisiejszy Mikołaj I), lecz z inicjatywy Dziekana, tj. Stanisława Wieniawy. Nikt nie wyraził sprzeciwu, natomiast kloner Catalan/Oviedo (ten drugi klon był wówczas elektorem) z obu kont wyraził swój entuzjazm. Wszystko stało się legalnie, bez sprzeciwu (wręcz przy entuzjazmie), uczciwie i etycznie.
Sugeruję przeczytać ze zrozumieniem odtajnione konklawe, konferencję i liczne dyskusje. W razie pytań, służę Panu wyjaśnieniem.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
Liczba postów: 19
Poza tym, pragnę napomknąć, że wiedza o tym, że Potocki ma trzy klony wywodzi się z czasów jeszcze przed UNP, kisnęliśmy nawet bekę, że poślubił sam siebie.
(10.02.2022, 22:02:49)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Jestem doprawdy zaskoczony i nie spodziewałem się, że tak to wygląda. Przykro mi z tego powodu.
Do tłumaczeń pana Potockiego/Catalana/Oviedo/Agostiniego na forum RON odnosić się nie zamierzam, bo najzupełniej nie warto. Natomiast zgodzę się z Panem, że panu wielu imion przyda się dłuższy odpoczynek od mikroświata. Najlepiej połączony z refleksją na temat własnego postępowania. Trzeba zmądrzeć, dorosnąć i zmienić wizję swojej aktywności. Wtedy można śmiało wracać, ale... raczej już nie do Rotrii.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
(10.02.2022, 22:15:58)Maciej II napisał(a): Poza tym, pragnę napomknąć, że wiedza o tym, że Potocki ma trzy klony wywodzi się z czasów jeszcze przed UNP, kisnęliśmy nawet bekę, że poślubił sam siebie. 
Mówi Wasza Królewska Mość o ślubie p. Potockiego z Katarzyną Radziwiłłówną? Jeśli tak, to ja udzieliłem mu tego ślubu
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
(10.02.2022, 21:54:13)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): (10.02.2022, 21:45:14)Mikołaj I napisał(a): A tak w ogóle, pan Potocki opisał tylko "projekt Oviedo", a co z projektem "Catalan" i projektem "Agostini"? To też perfekcyjni na swoją miarę?
Mowa też o przejęciu nieaktywnego konta. Mam obawy, że takie działanie może budzić wręcz realne prawne wątpliwości (w razie pomyłki proszę mnie poprawić), a już na pewno nie jest ono godziwe.
Cytat:Powiem krótko: szok. Nie wiedziałem. Gdybym wiedział, nie promowałbym kardynała Oviedo. Nie mianowałbym go kardynałem, a Catalana biskupem jako Leon IV. Przepraszam.
Decyzji o odejściu do Kościoła Urbińskiego nie żałuję. To dobre miejsce na moją emeryturę. Żal jedynie w sercu jest, że dałem się oszukać.
Wszyscy daliśmy się oszukać i w tym oszustwie żyliśmy latami, Stanisławie. Wróć do Rotrii, zamiast funkcjonować w tak zepsutym środowisku.
Księstwo Urbino to nie jest złe środowisko.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Ależ ja nie mówię o Księstwie Urbino (tam chętnie działałbym i ja, gdyby czas pozwolił), lecz o ludziach, którzy razem z Tobą chcieli tworzyć kościół opozycyjny wobec Rotryjskiego. Choć właściwie nie powinienem mówić o ludziach, a o człowieku. On jeden, swoimi rozlicznymi klonami, całkowicie zdominował tę społeczność. Wy, prawdziwi, jesteście w mniejszości liczebnej.
|