Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Cytat:
STANISLAUS·REGENT·
ad perpetuam rei memoriam
W stanie wyższej konieczności, widząc upadek struktur państwowych i kościelnych, dostrzegając brak chęci kardynałów do wypełnienia przepisanego prawem obowiązku wyboru następnego Biskupa Rotrii, ogłaszam jako Regent, że Patriarchę wybiorą wszyscy członkowie Ludu Wiernego Kościoła Rotryjskiego. Konklawe odbędzie się w otwartej części Kaplicy Sykstyńskiej. Bierne prawo wyborcze mają oczywiście tylko ci, którzy są biskupami albo są zdolnymi do przyjęcia urzędu biskupa. Niech Bóg i historia mnie osądzą za tę decyzję.
Datum Rotriae, apud S. Paulum, die XXI, mensis Septembri, anno Domini MMXXII
(-) Stanislaus Wieniawa OSI
Regent Sanctae Sedes
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Proszę mi powiedzieć, jakim prawem jest Ekscelencja Regentem? Ktoś Was powołał? Jakim stanowieniem wydaje Ekscelencja takie prawa?
Takim, że w przypadku nieaktywności Patriarchy (7 dni bez posta) z mocy prawa następuje Regencja. Władzę Regenta obejmuje Kamerling, a jeżeli nie przejmie tego obowiązku, to spada on na Dziekana Kolegium, a jeśli on nie obejmie to na następnego w hierarchii kardynała, a jeśli on nie obejmie, to na najstarszego w hierarchii arcybiskupa, a jeśli on nie obejmie, to na najstarszego w hierarchii biskupa. I otóż ja nim jestem, bo każdy z purpuratów miał to w dupie i nie objął władzy Regenta.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Zbyt pochopnie Ekscelencja działa. Podważam Wasze decyzje i konklawe. Do jutra zbierze się kolegium.
Jakbym nie działał, to to forum by już umarło. Szczerze, to wiele razy mam ochotę się naprawdę wycofać i zaglądać tu jak większość. Bez skrobnięcia nawet słowa. Jak ten wybitny Patriarcha, którego obraliście ostatnio. Pałka się przegła.