Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powszechne nadzwyczajne konklawe XXI IX MMXII
Cytat:
[Obrazek: Herb-biskupa-Zabieraja.png]

Umiłowani w Chrystusie Panu Bracia Wierni Kościoła Rotryjskiego!

Rozpoczynamy nasze obrady nadzwyczajne obrady. Święte Prawo i Tradycja przewidują cztery formy elekcji Biskupa Powszechnego:

1. Inspiracja - jeśli któryś z kardynałów, czując Boskie natchnienie wykrzyknie imię nowego Biskupa Rotrii, ów nim się staje tylko jeśli wymagana większość 2/3 wszystkich kardynałów również wykrzyknie jego imię, czyniąc go tym samym nowym Patriarchą. Formuła: "Ja kardynał… (imię kardynała) ogłaszam kardynała… (imię kardynała nominowanego) Nowym Patriarchą i Biskupem Rotrii!"
2. Adoracja - następuje, gdy jeden z kardynałów dostrzeże w drugim Boskie światło i padnie przed nim w adoracji; jeśli wymagana większość 2/3 wszystkich kardynałów również je dostrzeże, wtedy adorowany zostaje ziemskim Wikariuszem Stolicy Apostolskiej. Formuła: "Ja kardynał … (imię kardynała) padam do twych stóp Ojcze… (imię kardynała nominowanego), ogłaszając wszem i wobec, że tyś jest Nowym Wikariuszem Kościoła Powszechnego."
3. Scrutinium - w tej metodzie każdy kardynał oddaje jeden głos; każdy głos określający kandydata na Patriarchę należy opatrzyć własnym imieniem ( Ja kardynał…( imię głosującego) mianuję kardynała… (imię nominowanego) Biskupem Rotrii). Następnie Kardynał Dziekan liczy głosy, gdy nikt nie uzyska wymaganej większości 2/3 głosów, następuje drugie, trzecie i w miarę potrzeby kolejne głosowania.
4. Akces – ma miejsce, gdy nie można uzyskać wymaganej większości głosów. Impas przełamuje jeden kardynał bądź wielu, głośno oświadczając o przeniesieniu głosu na kogoś innego, co zwykle oznacza przekazanie go kardynałowi z największym poparciem. Jeśli wystarczająco dużo kardynałów przeniesie głosy na danego kandydata, wtedy ów zostaje Patriarchą. Kardynał występując z loży ogłasza: Przenoszę głos na (imię kardynała nominowanego). Ostatni kardynał łamiący impas oświadcza: Przenoszę głos na (imię kardynała nominowanego) tym samy czyniąc go nowym Patriarchą.

Kontynuując wielowiekową tradycję, Święte Konklawe rozpoczniemy metodą scrutinium. Bardzo proszę o zgłaszanie kandydatur albo o wyrażenie braku chęci zgłoszenia kandydata za pomocą formuły:

"Ja, N elektor N, widząc niezachwianą wiarę i wszelkie niezbędne do godności tej cechy, nominuję (imię i nazwisko nominata) do godności Patriarchy Państwa Kościelnego Rotria",

albo

"
Ja, N elektor N, nie wskazuję nominata do godności Patriarchy Państwa Kościelnego Rotria".

Kandydatem może być każdy nieżonaty członek Kościoła Rotryjskiego, który jest biskupem lub może przyjąć zgodnie z prawem kanonicznym taką nominację. Gdy wszyscy z Was wypowiedzą się odnośnie kandydatur, rozpoczniemy pierwsze głosowanie. Liczba potrzebnych do wyboru głosów zostanie obliczona względem ilości osób, które zgłoszą kandydata. Tylko ci mogą głosować.

Prawo nakłada na nas obowiązek sprawnego zgłaszania kandydatów tak, by nie paraliżowało to obrad. Stąd też wyznaczam termin pierwszego zgłoszenia do godz. 12:00.

Sam zaś swoje voto wyrażać będę jako ostatni, podsumowując każde głosowanie. Będę również ogłaszał wyniki głosowania przez tradycyjne wypuszczenie czarnego bądź białego dymu. Mnie przypadnie rola zapytania elekta o wybór oraz wygłoszenie formuły "Habemus Patriarcham".

+ bp Stanisław Wieniawa OSI
Regent Stolicy Apostolskiej
Odpowiedz

Ja, Salvatore elektor Rossi, widząc niezachwianą wiarę i wszelkie niezbędne do godności tej cechy, nominuję Stanisława Wieniawę do godności Patriarchy Państwa Kościelnego Rotria.
Uniżony Sługa
diakon Salvatore Rossi OSI
Odpowiedz

Konklawe, do czasu przybycia purpuratów, zostaje zawieszone.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(21.09.2022, 10:21:14)Pio Maria de Medici napisał(a): Konklawe, do czasu przybycia purpuratów, zostaje zawieszone.

Jaki posiada Eminencja tytuł prawny do postawienia takiego stwierdzenia? Ekscelencja Wieniawa jest w tej chwili Regentem, a więc sprawuje zwierzchnictwo nad Państwem i Kościołem, pozwalające m.in. na podejmowanie decyzji dot. konklawe. 

Zwłaszcza w w szczególnej sytuacji w jakiej się znajdujemy, gdy ani Patriarcha, ani kardynałowie nie dają od dłuższego czasu znaku życia, ani nie przejawiają zainteresowania sprawami Rotrii.
Uniżony Sługa
Odpowiedz

(21.09.2022, 12:42:17)Salvatore Rossi napisał(a):
(21.09.2022, 10:21:14)Pio Maria de Medici napisał(a): Konklawe, do czasu przybycia purpuratów, zostaje zawieszone.

Jaki posiada Eminencja tytuł prawny do postawienia takiego stwierdzenia? Ekscelencja Wieniawa jest w tej chwili Regentem, a więc sprawuje zwierzchnictwo nad Państwem i Kościołem, pozwalające m.in. na podejmowanie decyzji dot. konklawe. 

Zwłaszcza w w szczególnej sytuacji w jakiej się znajdujemy, gdy ani Patriarcha, ani kardynałowie nie dają od dłuższego czasu znaku życia, ani nie przejawiają zainteresowania sprawami Rotrii.

Tytuł nie do końca prawny bycia jednym z trzech drederystów, którzy rządzą (ostatnio bardzo nieudolnie) Rotrią od przejęcia serwera bodajże z początkiem 2019 r.
Odpowiedz

Ale to jest w ogóle ciekawe zjawisko społeczne. Drederyści mogą gnuśnieć miesiącami, nie robić nic, patrzeć w spokoju na puste forum, a jak cokolwiek zacznie się dziać, żeby stan ten zmienić, nagle ożywiają się, by storpedować jakiś pomysł (tradionis custodies czy jakoś tak). Ma to miejsce np. w czasie konklawe. Sam Dreder ostatnio zjawiał się wyłącznie na nie. Niestety tym razem nawet to nie zadziałało. Wzbudził się tylko kard. de Medici. Może ta tradycja, którą trzeba strzec to agonia PKR? Nie wiem.
Odpowiedz

Doprawdy sytuacja wydaje się nieprawdopodobna. Według mojego rozumienia sytuacji kardynał de Medici miał możliwość zareagować na nieobecność Patriarchy, wykonując tym samym postanowienia CIC. Nie zrobił tego, tym samym uprawniając kolejne osoby przewidziane prawem do podjęcia urzędu regenta. Nikt z członków Kolegium nie zareagował na trwającą od kilkunastu dni regencję, a dopiero teraz się budzą?

Przepisy przewidują kolejność w której urząd regenta zostaje obsadzony (z mocy samego prawa!), poczynając od Kamerlinga, Dziekana Kolegium, kardynałów, etc... Żaden jednak przepis nie mówi o tym, aby raz obsadzony urząd regenta miał zostać w jakikolwiek sposób opróżniony inaczej niż poprzez:
1. powrót Patriarchy (w wyznaczonym czasie)
2. wybór nowego Patriarchy (po opróżnieniu urzędu)

Nie ulega wątpliwości, że zarówno podjęcie urzędu Regenta, jak i opróżnienie tronu wynika bezpośrednio z przepisów prawa! W tej chwili jedynym rozwiązaniem sytuacji jest przeprowadzenie konklawe. Niestety nie znajduję żadnych przepisów traktujących o tym, co należy zrobić, jeśli kolegium nie zbiera się w celu wybrania nowego Patriarchy. Decyzja Regenta o zwołaniu powszechnego konklawe jest bezprecedensowa, ale w obecnej sytuacji wydaje się konieczna i uzasadniona. Zwłaszcza, że regent wykonuje władzę Patriarszą, co uprawnia go do podjęcia takich kroków.
Uniżony Sługa
Odpowiedz

Trzeba poprawić prawo. Wypełnić luki.
Odpowiedz

Księże Rossi, spieszę w wyjaśnieniem. Według prawa nie ma w tej chwili ani regenta, ani patriarchy. Działanie JE Wieniawy jest samowolne i bezprawne, choć wierzę w jego szczere intencje i wolę. JE Wieniawa został regentem Michała I w momencie zaistnienia jego przedłużającej się absencji, ale w momencie wprowadzenia sede vacante stracił ten urząd, bo regent zawsze działa w imieniu Patriarchy, a nie we własnym. W tej chwili mamy sede vacante. Nie ma patriarchy, a w związku z tym nie ma regenta. Zgodnie z prawem tymczasową władzę pełni Kolegium Kardynalskie na czele z Kamerlingiem. I nawet jeśli się ze swoich kompetencji nie wywiązuje, to wciąż ma swój mandat, a JE Wieniawa nie (choć jego działaniom przyświeca realna troska o Rotrię). Wobec tego, JE de Medici ma 100% mandat, aby takie zarządzenie ogłosić. Zwłaszcza, że konklawe zostało otwarte niezgodnie z prawem i jego wybór byłby oczywiście nieważny. To wszystko reguluje Kodeks Prawa Kanonicznego.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Ta interpretacja ma sens, aczkolwiek oznacza lukę, która zezwala na istnienie stanu stagnacji, gdy kardynałowie nie chcą zebrać się na konklawe.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.