Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odprawa
Ja również pragnę pogratulować. Wszyscy mamy nadzieję, iż patriarsza armia zostanie dostatecznie wzmocniona, by mogła odeprzeć ewentualne wrogie ataki oraz sama organizować ekspedycje.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

(17.12.2016, 18:13:05)Wilhelm Orański napisał(a): Ja również pragnę pogratulować. Wszyscy mamy nadzieję, iż patriarsza armia zostanie dostatecznie wzmocniona, by mogła odeprzeć ewentualne wrogie ataki oraz sama organizować ekspedycje.

Również dziękuję Waszej Eminencji. Uczynię wszystko co w mojej mocy by wzmocnić armię patriarszą.
/-/Don Filippo Michael de Medici SJ,
Książę Palestriny
[Obrazek: 2ryzP.png]

Odpowiedz

Ja również gratuluje. Mam nadzieje że system zaciągu na który tak czekam wkrótce ruszy. Mam jeszcze pytanie: czy prywrócone zostaną także stopnie wojskowe?
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Czcigodny Gonfalonierze,

od jakiegoś czasu pracuję nad dokumentem umożliwiającym powoływanie wojsk zarówno Państwu Kościelnemu, jak i osobom prywatnym. Pozwolę sobie go przesłać Waćpanu, gdy tylko będzie gotowy.
Jego Eminencja Albert Orański

[Obrazek: 2VgPQ.png]
Odpowiedz

(17.12.2016, 18:57:44)Jacek Ostrogski napisał(a): Ja również gratuluje. Mam nadzieje że system zaciągu na który tak czekam wkrótce ruszy. Mam jeszcze pytanie: czy prywrócone zostaną także stopnie wojskowe?

Dziękuję  Wielmożnemu. Smile

(17.12.2016, 21:25:17)Albert Orański napisał(a): Czcigodny Gonfalonierze,

od jakiegoś czasu pracuję nad dokumentem umożliwiającym powoływanie wojsk zarówno Państwu Kościelnemu, jak i osobom prywatnym. Pozwolę sobie go przesłać Waćpanu, gdy tylko będzie gotowy.

Oczywiście będę oczekiwał wieści od Waszej Eminencji.
/-/Don Filippo Michael de Medici SJ,
Książę Palestriny
[Obrazek: 2ryzP.png]

Odpowiedz

Zgodnie z obietnicą przedstawiam plan fortyfikacyjny Państwa Kościelnego.

[Obrazek: 89663516058580df9a5bae-165753-wm.png]

Barwą fioletową oznaczone zostały pierwsze linie obrony, które tworzą twierdze oznaczone barwą bordową. Twierdze rozlokowane są w taki sposób aby mogły się wzajemnie wspierać w razie walnych oblężeń.
Barwą czarną oznaczone zostały drugie linie obrony tworzone przez zamki barwy granatowej. Zamki stanowić będą punkty uzupełnień, z których napływać będą posiłki do twierdz (patrz: linie fioletowe zamek-twierdza) oraz do innych zamków.
Barwą niebieską oznaczyłem linie uzupełnienia powiązane z Miastem Apostolskim. Po tych szlakach iść będą uzupełnienia ze stolicy do zamków lub odwrotnie.

Zaznaczyć trzeba, że aby system ten działał należy wznieść:
  • Dodatkowo 3 twierdze i 1 zamek, oznaczone czerwonymi okręgami,
  • Twierdze w Sienie, Val di Merse, Palestrinie, Riminie, Cremonie i Trydencie,
  • Zamki w Ferrarze, Corleone, Bari, Segescie, Veresie, Mantui i Bracciano.
Część fortyfikacji w miejscowościach wystarczy przebudować z zamku na twierdzę i odwrotnie. Fortyfikacje w miastach Forli, Tivoli i Fioranello można całkowicie rozebrać, gdyż nie będą potrzebne. Ogółem stworzenie dwóch wzajemnie uzupełniających się pierścieni obrony wraz z ostatnią linią wokół stolicy daje system forteczny praktycznie nie do przejścia. Oczywiście związane jest to z dość dużymi kosztami więc jeśli Dostojni optowaliby za tańszym rozwiązaniem to mogę takowe przedstawić. W mojej opinii powyższy system pozwoliłby Rotrii spać spokojnie przez całe stulecia.
(-) Mateusz von Wolfenstein OT

Brat-rycerz Zakonu Szpitala Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

[Obrazek: 17461255405852c659e60b1-819737-wm.png]
Odpowiedz

Przyznam szczerze, że sama koncepcja dwóch pierścieni obrony jest godna uwagi. Jednakże Pański projekt zakłada wielkie koszta i kilka niepotrzebnych zabiegów (jak rozbieranie już istniejących fortec, np. w Forli). Sądzę, że użycie już istniejących zamków przy niewielkiej rozbudowie infrastruktury powinno być zabiegiem wystarczającym. Postaram się przedstawić alternatywną propozycję w najbliższym czasie.

EDIT:

Udało mi się wstępne założenia sporządzić według mapy.

[Obrazek: 2mc9K.jpg]
Kolorem amarantowym zaznaczono pierwszą linię obrony, złotym drugą, a czarnym linię ostatecznej obrony. linie srebrne pokazują drogi przekazywania zaopatrzenia i wycofywania się w razie porażki.

Oczywiście i tutaj konieczna jest rozbudowa - bardzo dobrze by było, gdyby w Toskanii powstały chociaż zamki na pierwszej linii obrony. Powyższy projekt w pełni wykorzystuje istniejącą infrastrukturę. 

Przepraszam za niską czytelność, ale mapa była rysowana odręcznie.

Odpowiedz

Wielmożni Panowie
Czcigodni Bracia
Popieram wniosek Eminencji Alberta Orańskiego, ale to jest przyszłość
Teraz musimy przygotować się do obrony w tej chwili, a potem będziemy rozbudowywać nasze pozycję - umocnienia
Proponuję na razie zastanowić się nad obsadzenie czarnego pasa wyznaczonego przez Eminencję Alberta - to muszą zrobić wojska zakonne.
Potem powoli będziemy rozbudowywać następne linie.
Jego Eminencja
Andream kardynał von Salza

Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Wielki Mistrz Zakonu Rycerskiego Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie

[Obrazek: 2U78e.png]
Odpowiedz

Jak dostanę wreszcie moją baronię to tam na pewno zamek się znajdzie.
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Czcigodny Bracie Andreamie,

W obrębie czarnego pasa wojska zakonne mogą stacjonować w Rotrii i Tivoli - są to majątki Patriarsze. Pozostałe zaś to majątki prywatne. Zakony otrzymały twierdze w obrębie amarantowego pasa i moim zdaniem to te miejsca w pierwszej kolejności powinny zostać obsadzone.

Czcigodny Brat Gonfaloniere otrzymał już ode mnie projekt rozporządzenia wprowadzającego wojska prywatne. Miejmy nadzieję, iż wkrótce zaciąganie armii będzie możliwe.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.