Zgodnie z obietnicą przedstawiam plan fortyfikacyjny Państwa Kościelnego.
Barwą fioletową oznaczone zostały pierwsze linie obrony, które tworzą twierdze oznaczone barwą bordową. Twierdze rozlokowane są w taki sposób aby mogły się wzajemnie wspierać w razie walnych oblężeń.
Barwą czarną oznaczone zostały drugie linie obrony tworzone przez zamki barwy granatowej. Zamki stanowić będą punkty uzupełnień, z których napływać będą posiłki do twierdz (patrz: linie fioletowe zamek-twierdza) oraz do innych zamków.
Barwą niebieską oznaczyłem linie uzupełnienia powiązane z Miastem Apostolskim. Po tych szlakach iść będą uzupełnienia ze stolicy do zamków lub odwrotnie.
Zaznaczyć trzeba, że aby system ten działał należy wznieść:
- Dodatkowo 3 twierdze i 1 zamek, oznaczone czerwonymi okręgami,
- Twierdze w Sienie, Val di Merse, Palestrinie, Riminie, Cremonie i Trydencie,
- Zamki w Ferrarze, Corleone, Bari, Segescie, Veresie, Mantui i Bracciano.
Część fortyfikacji w miejscowościach wystarczy przebudować z zamku na twierdzę i odwrotnie. Fortyfikacje w miastach Forli, Tivoli i Fioranello można całkowicie rozebrać, gdyż nie będą potrzebne. Ogółem stworzenie dwóch wzajemnie uzupełniających się pierścieni obrony wraz z ostatnią linią wokół stolicy daje system forteczny praktycznie nie do przejścia. Oczywiście związane jest to z dość dużymi kosztami więc jeśli Dostojni optowaliby za tańszym rozwiązaniem to mogę takowe przedstawić. W mojej opinii powyższy system pozwoliłby Rotrii spać spokojnie przez całe stulecia.