Liczba postów: 1125
Liczba wątków: 203
Cytat:
Jego Świątobliwości Albertowi, Słudze Sług Bożych, wyrazy czci i oddania
Wasza Świątobliwość,
Raz jeszcze wyrazić pragnę wdzięczność Stwórcy, iż w długim mym życiu dane mi było odzyskać znów pamięć i trafić raz jeszcze do wspaniałego Patrymonium Świętego Pawła. Choć wielu już zaliczyło mnie do zmarłych na gruncie tragicznych wydarzeń gdy widziano mnie po raz ostatni, pragnę podkreślić, że dziś jak nigdy przedtem czuję się żyw i pełen sił.
Widzieć przedstawiciela mej przezacnej familii ponownie na Złotym Tronie i to w charakterze tego, który podnosi z ziemi zagubioną dotychczas Perłę Pollinu - Rotrię - to widok, który napawa me serce radością i wdzięcznością. Tworząc przed blisko trzynastoma laty Ród Orańskich nie śmiałem przypuszczać, że historia okaże się dla naszej rodziny tak łaskawa, obwfitując w liczne zastępy utalentowanych synów, niosących dumnie sztandar chwały. Tym bardziej, mając w pamięci rodowe zawołanie “Je Maintiendrai!” tj. “Utrzymam” nie mogę pominąć i pozostawić niezauważoną ogromnej pracy, jaką Wasza Świątobliwość wykonał i dalej wykonuje dla odbudowy Kościoła i Państwa Kościelnego.
Niezwykle cenię sobie i poczytuję za dobrą monetę gest Waszej Świątobliwości mający oddać mi dawne należne tytuły i godności. Pragnę jednak zaznaczyć, iż nie są one celem mej wizyty, ani też na chwilę obecną nie planuję kontynuować dzieła kapłańskiego w mikroświecie. Gdy po raz ostatni przebywałem w Rotrii, dzięki łaskawości Piusa Leona I udałem się na kardynalską emeryturę, na której planuję póki co pozostać, służąc wsparciem i radą, każdemu kto zechce jej wysłuchać, a w sercu ma dobro Rotrii.
Cum debita reverentia
Datum Rotriae, die XVI, mensis Ianuarii, anno Domini MMXXVI.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 2931
Liczba wątków: 346
Wasza Królewska Wysokość,
z wielką radością przyjąłem informację o Waszym powrocie. Wasza obecność daje świadectwo wielkiego zjednoczenia Kościoła oraz nadzieję, że nowa Rotria budowana będzie wspólną pracą najbardziej zasłużonych synów Patrymonium i Kościoła. Mam nadzieję, że zostanie Wasza Królewska Wysokość na dłużej, czego z całego serca życzę.
Cum debita reverentia
Aurelius L. C. card. de Medici y Zep
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
• Albert
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 156
Cytat:Wasza Królewska Wysokość,
Z prawdziwą radością i wzruszeniem przyjmujemy Pańskie słowa. Powrót Ojca Założyciela Rodu Orańskiego oraz Kapłana o tak niezrównanych zasługach to wydarzenie, które napełnia nas wszystkich nadzieją i poczuciem kontynuacji dzieła. Ufamy, że uda się Wielmożnemu wytrwać i pozostać z nami jak najdłużej.
Wdzięczni jesteśmy za uznanie Naszej pracy na rzecz Rotrii, jej odbudowy. Podobnie wdzięczni jesteśmy za rozmowy jakie przeprowadziliśmy. Ufamy, że do końca naszego pontyfikatu pozostaniemy w kontakcie, dla lepszej współpracy i lepszych efektów w tej wspólnej rotryjskiej sprawie. Wiedza, że możemy liczyć na Pańskie wsparcie i mądre rady płynące z doświadczenia i oddania sprawie jest dla nas darem nieocenionym. Szanujemy decyzję o pozostaniu na kardynalskiej emeryturze, jednak sama Pańska obecność i gotowość do dzielenia się mądrością stanowią już ogromne wsparcie dla naszej wspólnoty.
Z najwyższym szacunkiem przyjmujemy Pańskie błogosławieństwo dla naszych starań. Oby duch zawołania „Je Maintiendrai!” nadal prowadził nas wszystkich w wiernej służbie Kościołowi i Patrymonium.
Z wyrazami najgłębszego szacunku,
(-) Albertus PP. I
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
![[Obrazek: aPzjbNc.png]](https://i.imgur.com/aPzjbNc.png)
Liczba postów: 2664
Liczba wątków: 202
Nic tak nie podgrzewa aktywności jak wzajemna wrogość,
Albercie, jakże stary Przyjacielu i Arcywrogu,
witaj ponownie w Rotrii.
Tak btw., Nobody expect de Medici inquisition!
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Liczba postów: 615
Liczba wątków: 30
Witam Waszą Eminencję i zachęcam do aktywności. Cuda się naprawdę dzieją, że wszyscy wracają.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Regent Stolicy Apostolskiej
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Hrabia Bari
Baron Andalo
(18.01.2026, 13:41:37)Albert napisał(a): Cytat:Wasza Królewska Wysokość,
Z prawdziwą radością i wzruszeniem przyjmujemy Pańskie słowa. Powrót Ojca Założyciela Rodu Orańskiego oraz Kapłana o tak niezrównanych zasługach to wydarzenie, które napełnia nas wszystkich nadzieją i poczuciem kontynuacji dzieła. Ufamy, że uda się Wielmożnemu wytrwać i pozostać z nami jak najdłużej.
Wdzięczni jesteśmy za uznanie Naszej pracy na rzecz Rotrii, jej odbudowy. Podobnie wdzięczni jesteśmy za rozmowy jakie przeprowadziliśmy. Ufamy, że do końca naszego pontyfikatu pozostaniemy w kontakcie, dla lepszej współpracy i lepszych efektów w tej wspólnej rotryjskiej sprawie. Wiedza, że możemy liczyć na Pańskie wsparcie i mądre rady płynące z doświadczenia i oddania sprawie jest dla nas darem nieocenionym. Szanujemy decyzję o pozostaniu na kardynalskiej emeryturze, jednak sama Pańska obecność i gotowość do dzielenia się mądrością stanowią już ogromne wsparcie dla naszej wspólnoty.
Z najwyższym szacunkiem przyjmujemy Pańskie błogosławieństwo dla naszych starań. Oby duch zawołania „Je Maintiendrai!” nadal prowadził nas wszystkich w wiernej służbie Kościołowi i Patrymonium.
Z wyrazami najgłębszego szacunku,
(-) Albertus PP. I
Wasza Świątobliwość,
Dziękuję raz jeszcze za dobroć, mądrość i pełne zrozumienie sytuacji.
(18.01.2026, 13:08:21)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Wasza Królewska Wysokość,
z wielką radością przyjąłem informację o Waszym powrocie. Wasza obecność daje świadectwo wielkiego zjednoczenia Kościoła oraz nadzieję, że nowa Rotria budowana będzie wspólną pracą najbardziej zasłużonych synów Patrymonium i Kościoła. Mam nadzieję, że zostanie Wasza Królewska Wysokość na dłużej, czego z całego serca życzę.
Cum debita reverentia
Aurelius L. C. card. de Medici y Zep
Raz jeszcze dziękuję Eminencji za powitanie i dobre słowo.
(18.01.2026, 21:48:15)Pio Maria de Medici napisał(a): Nic tak nie podgrzewa aktywności jak wzajemna wrogość,
Albercie, jakże stary Przyjacielu i Arcywrogu,
witaj ponownie w Rotrii.
Tak btw., Nobody expect de Medici inquisition! Nie spodziewałem się Ciebie... aż tak szybko
Liczba postów: 2664
Liczba wątków: 202
Czego jak czego, ale lepszych służb specjalnych jak ja nie ma nikt Albercie, nie pamiętasz?
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Pamiętam, do dziś mi się Twoja niezapowiedziana wizyta z "orszakiem" śni po nocach
Liczba postów: 748
Liczba wątków: 156
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
![[Obrazek: aPzjbNc.png]](https://i.imgur.com/aPzjbNc.png)
• Maurycy Orański
|