Liczba postów: 156
Liczba wątków: 17
Cytat:
P O S T A N O W I E N I E
o wszczęciu postępowania inkwizycyjnego ws. zbadania legalności pontyfikatów Klemensa III i Aleksandra IV oraz legalności sprawowania funkcji regenta przez Ksawerego van Berdena
z dn. 24 lutego 2026 A.D.
WIELKI INKWIZYTOR
na podst. kan. 78 CIC
p o s t a n a w i a
I. Wszcząć postępowanie inkwizycyjne w sprawie zbadania legalności pontyfikatów antypatriarchów Klemensa III i Aleksandra IV oraz legalności sprawowania władzy regenta przez Ksawerego van Berdena, czyli zbadania okoliczności tzw. rewolucji październikowej i jej następstw.
II. Wezwać przed Trybunał Świętej i Powszechnej Inkwizycji:
1) Jego Eminencję Mikołaja Dredera w charakterze świadka
2) Jego Eminencję Piusa Marię de Mediciego w charakterze świadka
3) Jego Eminencję Ksawerego van Berdena w charakterze świadka
4) Szanownego Pana Alberta Orańskiego w charakterze świadka
5) Szanownego Pana Alberta Tomasza Manciniego w charakterze świadka
III. Zobowiązać wspomniane powyżej Strony do stawiennictwa w terminie 7 dni od daty wydania niniejszego postanowienia, celem przeprowadzenia właściwego postępowania inkwizycyjnego.
IV. Rozpoznać sprawę, nie wyłączając jej jawności.
V. Włączyć w materiał dowodowy dyskusję nt. legalności władzy z Piazza Navona.
VI. Pouczyć świadków o obowiązku przedstawiania wyłącznie faktów zgodnych z prawdą.
Na chwałę Boga w Trójcy Świętej Jedynego
i pożytek Świętego Kościoła Rotryjskiego
+ Guliano Giuseppe Montini vel Bertelli
Wielki Inkwizytor
+ prof. dr hab. Guliano Giuseppe
Montini vel Bertelli
Wielki Inkwizytor Świętego Kościoła Rotryjskiego
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 29
Stawiam się na wezwanie Wysokiego Trybunału.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 377
Liczba wątków: 29
Przypominam jednocześnie, że mój właściwy tytuł to Jego Najjaśniejsza Wysokość.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Liczba postów: 2642
Liczba wątków: 206
Vostra Eccellenza,
Rispondo alla vostra convocazione al Palazzo Lateranense.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Gonfaloniere Wojsk Patriarszych, Marszałek Wielki Wojsk Lądowych, Dowódca wojsk Toskanii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Liczba postów: 2635
Liczba wątków: 256
Stawiam się na wezwanie.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2951
Liczba wątków: 269
Przepraszam, ale ja też byłem świadkiem tych wydarzeń.
(+) Stanislaus card. Wieniawa OSI
Wielki Książę Ankony,
Markiz Ankony, Loreto, Fabriano i Castelfidardo
Hrabia San Stanislao
Baron San Pietro
Kardynał Biskup Albano
Arcybiskup Trydentu
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Wikariusz Generalny Stolicy Apostolskiej
Rektor Uniwersytetu Rotryjskiego
Generał Zakonu św. Izydora
![[Obrazek: 101005704499835546_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1263/101005704499835546_t.png)
Liczba postów: 2642
Liczba wątków: 206
Świadkiem Wieniawy, a propos.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Gonfaloniere Wojsk Patriarszych, Marszałek Wielki Wojsk Lądowych, Dowódca wojsk Toskanii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Liczba postów: 3005
Liczba wątków: 380
(25.02.2026, 15:36:10)Stanisław Wieniawa napisał(a): Przepraszam, ale ja też byłem świadkiem tych wydarzeń.
I to dość obiektywnym, bo (jak się zdaje) niezaangażowanym bezpośrednio w przebieg rewolucji. Niech Wysoki Trybunał raczy wybaczyć moją śmiałość, niemniej popieram Jego Eminencję i wnoszę o przesłuchanie go w charakterze świadka. Najpokorniej proszę również, aby Wasza Ekscelencja Ponens raczył w toku bieżącego postępowania, choćby zadając pytania P.T. świadkom, raczył odwoływać się również do własnych, niezwykle bogatych i wartościowych wspomnień z tego okresu.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep, prof. UR
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 156
Liczba wątków: 17
Dziękuję wszystkim, którzy stawili się na procesie. Niniejszym więc uznaję, iż obecni są: JE Mikołaj Dreder, JE Pius Medycejski, JW Albert Tomasz Mancini. Usprawiedliwiam nieobecność Pana Alberta Orańskiego, przesłuchamy go po 15 marca. Za nieusprawiedliwioną poczytuję nieobecność JE Ksawerego van Berdena, do którego wysłane zostało zawiadomienie powtórne. Jeśli chodzi o wniosek JE Stanisława Wieniawy - dopuszczę Eminencję jako świadka, ale tylko wtedy, gdy będzie to konieczne i po wysłuchaniu zeznań pozostałych świadków.
Jako pierwszego do złożenia zeznań zapraszam świadka JE Piusa Medycejskiego. Bardzo proszę, by Eminencja złożył najpierw przysięgę prawdomówności:
Cytat:Świadomy znaczenia moich słów i odpowiedzialności przed Bogiem przyrzekam uroczyście, że będę mówił szczerą prawdę, niczego nie ukrywając z tego, co mi jest wiadome. Tak mi dopomóż Bóg i Święty Krzyż.
Następnie proszę opowiedzieć nam co Eminencja pamięta odnośnie do wydarzeń tzw. "rewolucji październikowej", "wielkiej schizmy", pontyfikatów Klemensa III i Aleksandra IV oraz regencji Ksawerego van Berdena.
+ prof. dr hab. Guliano Giuseppe
Montini vel Bertelli
Wielki Inkwizytor Świętego Kościoła Rotryjskiego
|