Liczba postów: 849
Liczba wątków: 171
Cytat:Umiłowani Bracia i Siostry,
Czcigodni Ojcowie Soborowi,
W toku naszych soborowych dysput poruszyliśmy już wiele wzniosłych i fundamentalnych kwestii. Chcielibyśmy jednak wrzucić do naszego soborowego ogródka kamyk nieco innej wagi. Kamyk, który być może wywoła pewne kontrowersje i podniesie temperaturę na sali, ale uważamy, że jako poważne państwo musimy zmierzyć się z realiami roku 2026. Mówimy tutaj o kryzysie demograficznym, który dotyka cały mikroświat, oraz o narzędziach, które mogą nam pomóc z nim walczyć i napędzić naszą rotryjską narrację.
Nie jest tajemnicą, że w historii Rotrii zjawisko klonów przewijało się wielokrotnie. Wybitne i ważne postacie miały w przeszłości swoje alter ego by wspomnieć choćby czasy Lorenzo, Berdena czy powiązania Alberta Orańskiego z Fabio Belmonte, choć można też nie wybiegać aż tak daleko w przeszłość i wspomnieć choćby klona mojego brata tj. kardynała Oviedo. Każdy z nas z tym zjawiskiem się zetknął, czy to jako świadek, czy w innej roli.
Czasy się jednak zmieniają. Dzisiaj niektóre mikronacje podchodzą do tego tematu otwarcie i co najważniejsze, w sposób uregulowany. Spójrzmy na rozwiązania z zewnątrz. Po pierwsze na forum Bastionu Pollinu można całkowicie legalnie posiadać inną tożsamość dla innej małej mikronacji tam rezydującej. Podobnie jest na forum II FN gdzie funkcjonują jawne konta poboczne, służące kreowaniu fabuły, obsadzaniu stanowisk politycznych czy urzędniczych.
Dlaczego by nie przenieść (w mądry i kontrolowany sposób!) tych rozwiązań na grunt Rotrii? Wielokrotnie narzekamy na braki kadrowe. Rzucamy więc pod otwartą dyskusję pomysł legalizacji i ścisłego uregulowania "Kont Narracyjnych" (bądź, mówiąc potocznie, legalnych klonów).
Na czas rozmowy z serca Wam błogosławimy in nomine Patris + et Filii + et Spiritus Sancti +.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
![[Obrazek: aPzjbNc.png]](https://i.imgur.com/aPzjbNc.png)
Liczba postów: 804
Liczba wątków: 43
Nie mogę poprzeć, gdyż klony są niezgodne z regułą Zakonu Świętego Izydora.
Jego Książęca Wysokość i Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Książę Koronny Wielkiego Księstwa Ankony
Kapitan Regent Wielkiego Księstwa Ankony
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Albert
Liczba postów: 1042
Liczba wątków: 44
Jestem niechętny takiemu rozwiązaniu. Jeśli chce się kreować jakąś postać inną niż my sami, to czemu nie robić tego w ramach własnej narracji? Wtedy wszystko jest legalne i zgodne z dobrymi manierami.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Hrabia Prato
Wielki Admirał Marynarki Pontyfikalnej
Liczba postów: 3006
Liczba wątków: 380
Wasza Świątobliwość,
Czcigodni Bracia
popieram obu Czcigodnych Przedmówców, szczególnie zaś podpisuję się pod słowami Eminencji Orańskiego. W razie konieczności fabularyzacji fikcyjnej postaci, gdy jest to pożyteczne dla narracji, można czynić to z własnego konta i z własnej tożsamości, wyjaśniając odpowiednio swoją intencję. Jestem natomiast przeciwny legalizacji tworzenia klonów, choćby nawet jawnych i legalnych. Koncepcja ta jest interesująca, jako kontrowersyjna i zupełnie nowa, ale po głębokiej refleksji nie mogę jej poprzeć.
Nie rozwiąże ona też kryzysu demograficznego, skoro liczba realnych osób nie ulega zmianie. Ucierpiałyby za to właściwe tożsamości Rotryjczyków, którzy czas i energię poświęciliby na kreowanie alternatywnych awatarów.
Nie potępiam państw, które zalegalizowały tożsamości narracyjne, o ile są one jawne i nikt nie wykorzystuje ich do nieuczciwego budowania swojej pozycji. Te państwa we własnym zakresie rozważyły, czy jest to dla nich dobre rozwiązanie i nie powinniśmy wtrącać się w ich wewnętrzne rozwiązania, o ile nie cierpi na tym społeczność międzynarodowa. Co do Rotrii jednak, klonerstwo nie należy do naszej tradycji i od zawsze było przez Kościół, Państwo, ale przede wszystkim przez społeczność potępiane. Jeśli ktoś się tego czynu dopuścił, zawsze był poddawany ostracyzmowi za takie praktyki, czego dowodzi choćby fakt, że dziś opinia publiczna zna nazwiska osób, które klony posiadały.
Takie rozwiązanie byłoby też dla nas bardzo niezręczne wizerunkowo. Myślę, że powinniśmy raczej poświęcić czas na rozwiązanie kwestii klonerstwa w ogóle. Znaleźć roztropne rozwiązanie dla osób korzystających ze wspólnego łącza (obiektywna weryfikacja odrębności tożsamości), znaleźć też metody weryfikacji inne niż IP (np. analiza porównawcza wypowiedzi za pomocą AI). Powinniśmy stale weryfikować nowe osoby, osoby mające być wyniesione na wysokie stanowiska, a nawet - w ramach audytu - sami siebie (choć w większości przypadków znamy się od lat i tak dobrze, że nie mamy wątpliwości co do swojej odrębności). Jeśli Wasza Świątobliwość pozwoli, mogę przedstawić swoje koncepcje.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo wielki książę kardynał de Medici y Zep, prof. UR
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii, Dziekan Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Rotryjskiego etc.
W całej rozciągłości zgadzam się z Eminencją Aureliuszem.
Jego Książęca Wysokość i Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Arcybiskup achkovski
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
Liczba postów: 1522
Liczba wątków: 13
Popieram przeciwników klonów
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
Liczba postów: 849
Liczba wątków: 171
( 11 godzin(y) temu)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Wasza Świątobliwość,
Czcigodni Bracia
popieram obu Czcigodnych Przedmówców, szczególnie zaś podpisuję się pod słowami Eminencji Orańskiego. W razie konieczności fabularyzacji fikcyjnej postaci, gdy jest to pożyteczne dla narracji, można czynić to z własnego konta i z własnej tożsamości, wyjaśniając odpowiednio swoją intencję. Jestem natomiast przeciwny legalizacji tworzenia klonów, choćby nawet jawnych i legalnych. Koncepcja ta jest interesująca, jako kontrowersyjna i zupełnie nowa, ale po głębokiej refleksji nie mogę jej poprzeć.
Nie rozwiąże ona też kryzysu demograficznego, skoro liczba realnych osób nie ulega zmianie. Ucierpiałyby za to właściwe tożsamości Rotryjczyków, którzy czas i energię poświęciliby na kreowanie alternatywnych awatarów.
Nie potępiam państw, które zalegalizowały tożsamości narracyjne, o ile są one jawne i nikt nie wykorzystuje ich do nieuczciwego budowania swojej pozycji. Te państwa we własnym zakresie rozważyły, czy jest to dla nich dobre rozwiązanie i nie powinniśmy wtrącać się w ich wewnętrzne rozwiązania, o ile nie cierpi na tym społeczność międzynarodowa. Co do Rotrii jednak, klonerstwo nie należy do naszej tradycji i od zawsze było przez Kościół, Państwo, ale przede wszystkim przez społeczność potępiane. Jeśli ktoś się tego czynu dopuścił, zawsze był poddawany ostracyzmowi za takie praktyki, czego dowodzi choćby fakt, że dziś opinia publiczna zna nazwiska osób, które klony posiadały.
Takie rozwiązanie byłoby też dla nas bardzo niezręczne wizerunkowo. Myślę, że powinniśmy raczej poświęcić czas na rozwiązanie kwestii klonerstwa w ogóle. Znaleźć roztropne rozwiązanie dla osób korzystających ze wspólnego łącza (obiektywna weryfikacja odrębności tożsamości), znaleźć też metody weryfikacji inne niż IP (np. analiza porównawcza wypowiedzi za pomocą AI). Powinniśmy stale weryfikować nowe osoby, osoby mające być wyniesione na wysokie stanowiska, a nawet - w ramach audytu - sami siebie (choć w większości przypadków znamy się od lat i tak dobrze, że nie mamy wątpliwości co do swojej odrębności). Jeśli Wasza Świątobliwość pozwoli, mogę przedstawić swoje koncepcje. Nie umyka naszej uwadze kwestia moralna, czy inne kwestie związane z tym tematem.
Co do kwestii weryfikacji osób, to trzeba zawsze i tak przez palce brać, bo ostatnio po tym gdy się okazało, że wykrywacz AI wykrył oryginalne brzmienie konstytucji USA jak pracę AI, albo prace naukowe, książki czy artykuły napisane sprzed AI jako teksty AI, to już mam tak, że trudno uwierzyć co jest a co nie jest. Niby można się sugerować tymi długimi myślnikami, ale praktycznie niektórzy ich używali i de facto w niektórych przypadkach na uczelniach się używa takich myślników. Zatem nie jestem pewien do niektórych metod, czy wytycznych, czy kryteriów.
Wszystko jest dla człowieka ale to trzeba używać z głową. Wiadomo może razić, jak na obrazku kardynał wyrasta nagle z ciężarówki pełnej pączków, no ale de facto trudno, zdarza się, nie wszystko jest idealne, choć pewnie można by się poprawiać, ale to też jest tylko i aż mikronacja. Kiedyś by został wstawiony tylko obrazek pączka i informacja że taki został rozdany mieszkańcom. A teraz mamy możliwości graficzne o jakich się nie śniło niektórym. I wiadomo niektóre rzeczy i tak lepiej zostawić grafikowi, bo AI nie zawsze sobie poradzi z zadaniem, czasem lepiej zrobić to w minimum GIMP albo czymś innym. A czasem można dla prostego posta użyć jakiejś prostej grafiki AI.
Żeby jednak nie zanudzać, ani nie siać fermentu, ani nie atakować nikogo, lub znowuż nadmiernie bronić czy coś, to może już lepiej oddamy głos kardynałowi i proszę zaprezentować swoje koncepcje. Nie zaszkodzi.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
![[Obrazek: aPzjbNc.png]](https://i.imgur.com/aPzjbNc.png)
2 godzin(y) temu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2 godzin(y) temu przez Henryk Ziemiański-Wieniawa.)
Mi akurat AI świetne obrazy robi.
Arcybiskup achkovski
Markiz Senigalli
Hrabia Bari
Hrabia Arezzo
Baron Dalmazji
|