Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
Вставай, проклятьем заклеймённый!
W Klasztorze nagle obudziło się życie. Wielu nieprzychylnych Medyceuszowi śmieszków głosiło, że w podziemiach klasztoru Mater Ecclesiae znajduje się machina "wskrzeszająca" chorych na realiozę. Według pogłosek odczytano śpiącemu kardynałowi Medyceuszowi dekret Ojca Świętego o przeniesieniu go na emeryturę - sam fakt przejścia na rentę nie pobudził Jego Konserwatywności. Niemniej kiedy odczytano tytuł - Gloria Victis - ręce niemrawego kardynała zadrżały. Po ponownym odczytaniu "Chwała Zwyciężonym" - ujrzano mrugnięcie oczu. Po ostatnim zacytowaniu dokumentu Alberta - kardynał z szokiem wstał z łoża, zaczął krzyczeć i wybiegł z piwnicy Klasztoru budząc leżącego obok kardynała Dredera. Jedynie Jego Emanencja Ametyst dalej spał tuląc do siebie poduszkę obitą w ordery.
Po kilku godzinach główne bramy Klasztoru Mater Ecclesiae zostały rozsadzone przez czołg Jego Eminencji - purpurowy na twarzy purpurat prowadził przed siebie armię wojsk wiernych Medyceuszom, złożonych z kilku czołgów oraz słabej jakości piechoty. Niektórzy klakierzy Patriarchy podśmiewali się, że to tzw. "kanalarze", trzymani na "czarną godzinę" przez Patriarchę-Sekretarza Stanu-a dziś i Kardynała-Seniora w kanałach pod Klasztorem, pod nosem Patriarchy.
![[Obrazek: 701e57b6ac0be.png]](https://zapodaj.net/images/701e57b6ac0be.png)
Przerażające jednak były dźwięki, które wydawała armijka prowadzona przez Straszyciela Dzieci. Niektórzy słyszeli wśród nich język pochodzący od kupców z Rusowii, niektórzy wskazywali na język Osteryjskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej. Wymowa jednak dla rotryjczyków była za trudna oraz budząca strach. Kiedy korowód dotarł pod Plac św. Pawła zauważono na czołgach czerwone flagi - zaś sam Medyceusz w języku obcym przemawiał do wojsk.
Kiedy armia stanęła na Placu św. Pawła Jego Eminencja niczym Towarzysz Lenin wskazał na okno Pałacu Patriarszego, gdzie znajdowała się Patriarsza Sypialnia i z całej piersi wykrzyknął: Не будет прощения!
![[Obrazek: 35b62520f76a9.png]](https://zapodaj.net/images/35b62520f76a9.png)
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 0
No patrzajcie! Sede vacante i nagle każdy kardynał z grobu na baczność, jeszcze chwila i trzeba będzie dzwonić po nekromantę, żeby zwołać konklawe.
(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka
Jej Książęca Wysokość Księżniczka Urbino
Szanowna Towarzyszko,
Po pierwsze voto: nie wstałem z grobu, tylko z łoża.
Secundo voto: nie każdy kardynał, bo Jego Emanencja Ametyst nadal knurzy.
Ostatnie, choć nie ostatnie voto: Nie czekam na Sede Vacante, bo mnie na emeryturę przenieśli i nie mam prawa głosu. Akt ważny, choć o tytule skandalicznym i dlatego walczę.
Ad perpetuam rei memoriam voto: Towarzyszka Kapitalistka niech nie skacze, bo zielone ludziki z Rusowii kupione na czarnym rynku są gotowe, aby w każdej chwili kłamliwych ciemiężycieli ludu aresztować.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
TOWARZYSZKO. XDDDDDDDDDD
Ach, Towarzyszka z tych... Pani Towarzysz, albo Osobo Towarzysząca.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Peter Grüner
Liczba postów: 435
Liczba wątków: 37
(05.08.2026, 17:32:22)Adelaide napisał(a): No patrzajcie! Sede vacante i nagle każdy kardynał z grobu na baczność, jeszcze chwila i trzeba będzie dzwonić po nekromantę, żeby zwołać konklawe.
Sede Vacante? Wielmożna Pani wie chyba coś więcej od nas. Ja nie widzę żadnej renuncjacji lub, broń Boże, aktu zgonu Biskupa Rotrii
(-) don Alberto Tommaso de Mancini
(06.08.2026, 00:32:29)Pio Maria de Medici napisał(a): Ach, Towarzyszka z tych... Pani Towarzysz, albo Osobo Towarzysząca.
To już sobie wypraszam! To nie ja się bawiłam w przebierańca jak Medyceusze czy Potoccy. Jednakże, nie po to zalogowałam się na forum Rotii. Chciałam popatrzeć na UR. Także buziaki!
Jak mawiała moja ciotka Lorenzo i dziadek Eleonora - kobietom nigdy nie dogodzisz.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Вставай, проклятьем заклеймённый!
Wczesnym rankiem strażników Bazyliki św. Pawła obudziło trzykrotne bicie w odrzwia Świątyni. Widzieli, jak całą noc koczowali na Placu św. Pawła zwolennicy Medyceusza. Kiedy strażnicy wyjrzeli zza okiennic Pałacu Apostolskiego ujrzeli niezwykły widok. Czołg Jego Emanencji uderzał z impetem lufą w mosiężne wrota. Za czwartym razem czołg wypalił pocisk przeciwpancerny wyważając drzwi do Bazyliki.
Do Świątyni dostały się tysiące zielonych ludzików - oraz wjeżdżający tryumfalnie w czołgu Jego Eminencja Medyceusz. Niektórzy wredni Rotryjczycy śmieją się, że to coś na wzór hybrydy - pół kardynał, pół czołg - no i ćwiartka wybornego koniaka z Grosetto.
Czołg w asyście wspaniałego akompaniamentu organowego - wszak po wyważeniu wrót jeden z zielonych ludzików wszedł na Welijskie organy - Postrach Rotryjskich Dzieci i Heretyków tryumfalnie podjechał pod Konfesję św. Pawła - gdzie ponownie ruchem wskazał na wrota prowadzące do Pałacu Apostolskiego i rzekł do zgromadzonych: оварищи! Сегодня великий день, когда мы покажем товарищу Патриарху, кто на самом деле является победителем, а кто побеждённым, и кому досталась слава. Сражайтесь за нашу честь, за высокую пенсию, за социальную справедливость. Слава победителям угнетателей пролетариата! Горе предателям, скрывающимся в Патриаршем дворце! Вперёд, товарищи! История смотрит на нас!
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
(06.08.2026, 10:08:56)Pio Maria de Medici napisał(a): Jak mawiała moja ciotka Lorenzo i dziadek Eleonora - kobietom nigdy nie dogodzisz.
Dziadek Eleonora to był kawał chłopa! Za starego życia się widziało!
|