23.08.2026, 13:06:14
Wieniek...
|
Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego"
|
|
23.08.2026, 13:06:14
Wieniek...
23.08.2026, 13:08:35
(23.08.2026, 13:03:50)Stefan II napisał(a): Przy tak ważnej kwestii wskazana byłaby jednomyślność, a tej nie ma. Zresztą i tak jakąkolwiek decyzję byśmy podjęli, zawsze będziemy tym najgorszym. No dalej rob z siebie ofiare. OJ BIEDNY WIENIUŚ NIE JESTEŚ NAJGORSZY NIE MOW TAK (-) don Alberto Tommaso de Mancini
23.08.2026, 13:46:25
Każdy Patriarcha będzie mógł w przyszłości zrobić coś takiego - nie podoba mi się kolegium, to zrobie reset.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
![]()
23.08.2026, 13:48:58
A czy Ty właśnie tego nie chciałeś zrobić? Kyrie Nazarenski Panie.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
![]()
23.08.2026, 13:50:35
Nie, nasz pierwotny pomysł dotyczył tylko "emerytów" - albo powrót do aktywnej służby, albo zrzeknięcie się purpury. Reszta wyniknęła z dyskusji. To @Aurelio de Medici y Zep stwierdził, że mamy nadmiar kardynałów. Prawie każdy duchowny z Rotrii jest kardynałem.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
![]()
23.08.2026, 13:56:20
(23.08.2026, 13:46:25)Stefan II napisał(a): Każdy Patriarcha będzie mógł w przyszłości zrobić coś takiego - nie podoba mi się kolegium, to zrobie reset.To by było durne i wg. mnie nielogiczne, nieprzemyślane działanie. Bo jeśli ktoś będzie robił coś tak by mącić, zmieniać ciągle na nowo itd. to wprowadza chaos, nadmierny chaos prowadzi do niestabilności, może i zrodzi aktywność, ale na dłuższą mętę zrazi do siebie ludzi i zwyczajnie by odeszli. Najspokojniejsze warianty. 1. Ten kto czuje, że tak wielkie kolegium mu przeszkadza, to podejmuje samemu decyzję, że chce zostać emerytem (jeśli zależy mu na kapeluszu tak mocno), albo rezygnuje z kapelusza. To automatycznie wpływa na zmniejszenie się kolegium. 2. Patriarcha decyduje się na wprowadzenie resetu ogólnego dla wszystkich, ale daje możliwość, że jeśli ktoś chce uniknąć degradacji do prezbitera, to musi odejść na emeryturę. I to może dotyczyć każdej osoby. Nie tylko kardynałów, choć najpewniej to skierowane głównie do nich. 3. Zostajemy jak jest obecnie czyli 2/3 Rotrii to kardynałowie, 1/3 duchowni nie kardynałowie. Kolegium liczy 6 kardynałów elektorów itd. /-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae Rector Universitatis Cracoviensis Magnus Dux Oraniae Dux Parmae Prorector Universitatis Rotriensis Episcopus Vilnensis Vicarius Generalis Sanctae Sedis ![]()
23.08.2026, 14:08:40
Wasza Świątobliwość, precedens to jedno, ale pamiętajmy, że nasze prawo i tak daje Patriarsze nieskrępowaną możliwość znoszenia i kreowania nowych kardynałów. Teoretycznie każdy Patriarcha zawsze mógł to zrobić i z pewnością w przyszłości również będzie mógł.
Zrzeczenie się kapelusza przez kardynałów - przynajmniej przez elektorów - byłoby wyrazem ich dojrzałości i miłości do Kościoła. Paradoksalnie byłaby to zasługa, która mogłaby stanowić podstawę do ponownego uzyskania kapelusza. (23.08.2026, 13:56:20)Fryderyk van Oranje napisał(a):(23.08.2026, 13:46:25)Stefan II napisał(a): Każdy Patriarcha będzie mógł w przyszłości zrobić coś takiego - nie podoba mi się kolegium, to zrobie reset.To by było durne i wg. mnie nielogiczne, nieprzemyślane działanie. Bo jeśli ktoś będzie robił coś tak by mącić, zmieniać ciągle na nowo itd. to wprowadza chaos, nadmierny chaos prowadzi do niestabilności, może i zrodzi aktywność, ale na dłuższą mętę zrazi do siebie ludzi i zwyczajnie by odeszli. Proponuję ograniczyć ewentualny reset do kolegium. Odbieranie stopni biskupich to krok za daleko, bowiem musimy zachować sukcesję v-apostolską. Ewentualnie wybierzmy nowego Berdena, który po prostu udzieli sakry nowemu Patriarsze i zaczniemy od zera. Zgłaszam się do tej roli Mimo wszystko uważam, że to krok zbyt radykalny i niezbyt potrzebny.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
![]()
23.08.2026, 15:04:24
Moja propozycja rozwiązania problemu kardynałów, którzy nie chcą dobrowolnie zrezygnować
![]() ks. Pierbattista Pastaballa OSI
![]()
23.08.2026, 15:39:57
Udajemy się na tydzień do Castel Gandolfo, żeby pomyśleć o tym wszystkim.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
![]() |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |