Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozmowa o gospodarce
Jeśli Rotria wprowadzi opłaty i podatki od nieruchomości, Toskania zostanie rajem podatkowym Big Grin Serdecznie zapraszam!

A mówiąc zupełnie poważnie, należy poważnie rozważyć sformalizowanie unii walutowej w obrębie państw działających na forum PKR. Skoro system MBP nalicza bonusy za aktywność na forum, to z pewnością uwzględnia również aktywność w Antwerpii, Toskanii i Oranii. Trzeba też wówczas odpowiednio dzielić pomiędzy państwa zyski otrzymane na poczet całego forum, najlepiej według wskaźnika aktywności. Sugeruję poważne rozmowy o odpowiedniej konwencji.

W całej rozciągłości popieram pomysły Jego Królewskiej Mości, jedynie z wyjątkiem symonii. Godności kościelne są w sposób swobodny nadawane przez patriarchę i możliwość ich zakupu byłaby bardzo dużym niebezpieczeństwem. Łatwo wyobrazić sobie kogoś, kto chcąc zaszkodzić Kościołowi, nabywa taką godność. Można natomiast rozważyć zakupy różnych godności świeckich, np. tytułów arystokratycznych, choć to też wydaje mi się kontrowersyjne.

Warto też rozważyć kary finansowe. Byłaby to dodatkowa możliwość egzekwowania przestrzegania prawa, a kary finansowe potrafią być dotkliwe, przez co mieć dużą wartość profilaktyczną. Niektóre przewinienia należy karać, ale banicja wydaje się zbyt daleko idącym rozwiązaniem. Za publiczne użycie słów wulgarnych, zakłócanie przebiegu rozprawy, synodu, soboru itp. można karać właśnie w ten sposób.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Pedro I Catalán
Odpowiedz

Symonia jest zakazana, zakazał jej Patriarcha Albert.
Jego Eminencja  dr. net Henryk Tymoteusz kardynał Ziemiański OSI
Prodziekan Kolegium Kardynalskiego,  arcybiskup achkovski, Rektor Uniwersytetu  Rotryjskiego, prymas II Federacji Nordackiej, hrabia Sieny,  Bari i Arezzo, wicehrabia Dalmazji

[Obrazek: 101005704499842584_t.png]
[Obrazek: 1260.png]
Odpowiedz

Można też rozważyć rotryjskie zakłady bukmacherskie, jako rozwinięcie starej tradycji TOTO. Wówczas wskazania sondażowe będą z pewnością bardziej miarodajne Smile Z zabawy należy jednak wykluczyć samych elektorów.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

Odpowiedz

(21.09.2026, 22:11:42)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Warto też rozważyć kary finansowe. Byłaby to dodatkowa możliwość egzekwowania przestrzegania prawa, a kary finansowe potrafią być dotkliwe, przez co mieć dużą wartość profilaktyczną. Niektóre przewinienia należy karać, ale banicja wydaje się zbyt daleko idącym rozwiązaniem. Za publiczne użycie słów wulgarnych, zakłócanie przebiegu rozprawy, synodu, soboru itp. można karać właśnie w ten sposób.

Coś mi mówi, że Sygnaturze przydałoby się wprowadzić kary za obstrukcję świadków.
[Obrazek: herb-pedro-pelny-500.png]
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto

[Obrazek: 1471.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fryderyk van Oranje
Odpowiedz

Zdecydowanie konieczne jest usprawnienie Smile

Odpowiedz

Odpusty, kary porządkowe, dyspensy - jak najbardziej, jako źródło przychodu Skarbu Państwa, są dobrym pomysłem. Interesujący jest również pomysł podziału z państwami stowarzyszonymi wg wskaźnika aktywności.

Popieram wynagrodzenia za usługi, czy nawet z tytułu pełnionych urzędów, natomiast nadal brakuje nam sposobu wydawania, który usuwałby gotówkę z obiegu, zapobiegając inflacji. Jeśli wszyscy będziemy tylko zarabiać, to za chwilę coś co kosztowało 5 Lirów, będzie musiało kosztować 50, 500 a w konsekwencji 5000 - to niestety niekorzystne zjawisko w obecnym systemie bo zwiększa "próg wejścia" do gry, jeśli bonus za aktywność nie ulega zmianie. Stałe zwiększanie ilości gotówki w obiegu nieuchronnie prowadzi do hiperinflacji (zwłaszcza w środowisku względnie stałej liczby użytkowników). Dobroczynność jest dobrym tropem, brakuje mi jednak motywacji do tego by było to powszechną praktyką, dlatego musimy wymyślić mechanizm, który będzie promował wydawanie przynajmniej części pieniędzy bezpowrotnie.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
[Obrazek: 101005704499835533.png]
[Obrazek: 1438.png]
Odpowiedz

Musimy mieć na uwadze, że nawet jeśli ktoś by był okropnie aktywny, to wiesz mimo, że za 1 post dostaniesz 5 lirów, danego dnia, a jak napiszesz więcej nie wiem 5 postów, to dostaniesz 10 lirów, może jak napiszesz nie wiem 20 postów to 20 Lirów. Więc de facto o ile nie będzie się spamowało to raczej nie grozi znacznie zbyt szybkie wzbogacenie. Oczywiście jeśli ktoś jest sumiennie aktywny przez kilka lat będzie mieć na koncie pewnie kilka tysięcy. No ale nadal to wtedy dopiero stopniowo będzie inflacja. No chyba że będzie spam i tona jednozdaniowych postów, wtedy może szybciej by to było. Jednak nadal takie inne mikronacje jakoś radzą sobie z większymi ilościami gotówki. Po pierwsze zawsze Rotria mogłaby biorąc udział w jakiś inicjatywach czy wydarzeniach być sponsorem i wtedy nawet jeśli wydane przez nas pieniądze by szły na konto Skarbu Państwa to ono by się naturalnie "pozbywało ich" z naszego obiegu, naszego rachunku państwa poprzez choćby sponsoring jak jest takie RMAW, czy Mundial, czy coś innego. Oczywiście nie widzę też z drugiej strony nic złego by państwo kościelne Rotria miało na rachunku nawet i 100 tys. czy 200 tysięcy. Skoro inne państwa mają i żyją z tym to i my byśmy dali. A znowu sam rachunek państwa nie bierze do końca udziału. Wszak niewiele będzie raczej rzeczy które kupi państwo, no a nawet jeśli to coś tam kupi od obywatela Rotrii a tenże i tak wyda nie wiem na hazard, błyskotki w sklepie kard. Piusa, czy na prawnika w celu ochrony przed Inkwizytorem. Więc pieniądz będzie kręcił się. Swoja drogą jak w realu okej rozumiem inflację itd. Tak z drugiej strony niewielka inflacja wcale nie jest zła, a wręcz z punktu widzenia państwa jest dobra. Nie mniej i ile byśmy mieli niewielką inflację i powiedzmy by ewentualne ceny zwiększyły się raz na rok to nie uważam tego za ogromny problem. Poza tym jesli się boicie o to, że ktoś nowy miały problem z wejściem w ten świat Rotrii i gospodarki, to można ustawić zapomogę i nowa osoba może dostać zapomogę. A jej wielkość przecież też nie musi być stała, ale np. może wynikać z tego ile pieniędzy jest w obiegu. Przy czym nie sądzę by komukolwiek chciało się zliczać to by np. wyliczać teoretyczną czy realną inflację. Nie mniej może być że np. teraz by się dostawało nie wiem 100 Lirów, a może za rok jak będzie już dużo pieniędzy u każdego z nas a co za tym idzie na koncie państwa to wtedy 1000 Lirów. Prosta rzecz. 

Co do kar pieniężnych, zakładów, usług, czy pomysłów JKW Pedro I Catalána, może poza Symonią, którą to samemu też potępiałem, więc może bez niej Wink To jestem za. Co do kupna tytułów arystokratycznych, też jest to jakaś opcja. Oczywiscie mówimy tu o takich nie ziemskich. Choć patrząc na to ile mamy prowincji to gdyby jednorazowo można sobie wykupić np. jedną prowincje jako baronię, to może to też jakieś rozwiązanie.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Tak czułem, że Rotria nie jest jeszcze gotowa na symonię Big Grin

Co do zaś inflacji, to zdecydowanie zgadzam się z czcigodnym przedmówcą. Miałem dokładnie tę samą myśl w głowie, tylko potrzebowałem czasu, żeby ją złożyć w logiczną wypowiedź. Cieszę się, że dzięki Ekscelencji nie muszę już podejmować tego trudu. Wydaje mi się tylko, że liczba dodanych postów nie zwiększa przychodu z MBP, ale to już trzeba by sprawdzić dokładnie w dokumentacji.

Dodam jeszcze od siebie, że inflacja - jeśli wystąpi - to nie będzie miała tutaj tak liniowego charakteru jak w normalnych warunkach, ponieważ przychód z MBP nie rośnie, a państwo (jak zakładam największy pracodawca) będzie miał przecież wpływ na wysokość wypłacanych przez siebie pensji i również może je zamrozić na określonym pułapie. To znaczy, że inflacja będzie rosła krótko, tylko do określonej wysokości cen, przy której te 5 lirów dziennie będzie miało marginalny, nieodczuwalny na co dzień wpływ. Oczywiście można nie czekać na inflację i od razu założyć odpowiednią wysokość cen.

Co wtedy z nowymi? Sam poniekąd jestem nowy - z punktu widzenia mojego rachunku bankowego. Bardzo podoba mi się wizja zapomogi, o której mówi Ekscelencja. Poza tym, raz jeszcze przypomnę co już mówiłem wcześniej pół żartem, a pół serio, że zawsze można wziąć kredyt u majętniejszego mieszkańca. Jednakże samego faktu, że "nowego" nie na wszystko stać wcale bym się nie obawiał. W zasadzie to całkiem naturalne zjawisko. Być może jestem naiwny, ale zakładam, że mogłoby to motywować do tego, żeby szybko znaleźć sobie jakieś źródło wynagrodzenia - czy to państwowego czy prywatnego. Myślę, że to właśnie jest największy sens systemu pieniężnego. Bardziej bowiem niż inflacji obawiałbym się braku motywacji, żeby w ogóle fundusze gromadzić.

Do rozważenia pozostaje także kwestia obecnych nierówności między rachunkami "starych" obywateli. Część z nas - choćby sam patriarcha - założyło rachunek bankowy MBP w Rotrii stosunkowo niedawno, mimo wysokiej aktywności od dawna. Co sprawia, że będą oni mieli kapitał na równi z "nowymi" i niewspółmierny do osób, które posiadają rachunki od początku istnienia MBP. Myślę, że należałoby przewidzieć jednorazowo na start projektu jakiś mechanizm wyrównawczy, w którym wg określonego klucza Państwo będzie wyrównywać te zaległości. Jesteśmy w stanie na podstawie statystyk z forum wyestymować ile każda z takich osób uzyskałaby pieniędzy, gdyby od razu założyła konto w MBP i taką kwotę Państwo mogłoby wypłacić tej osobie.
[Obrazek: herb-pedro-pelny-500.png]
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto

[Obrazek: 1471.png]
Odpowiedz

Kojarzę wypowiedź albo Namiestnika Garamonda, lub Namiestnika Helwetyka, z początków MBP, że to jest tam jakoś zaokrąglane jakieś nie wiem ułamki, czy pierwiastki, inne cyrki. Wiem, że trzeba by naprawdę sporo napisać by przełamać kolejno bariery 10, 15, czy 20 "jednostek" danej waluty. A to dlatego by ograniczyć właśnie jakieś nazbyt szybkie kumulowanie fortuny. Poza tym słuchajcie, przeglądałem dziś konta. Najbogatszy jest Franklin Garamond z stanem 418 062,08 ℳ (czyli tej waluty takiej mikronacyjnej, odnośnika). Wiadomo jest od samego początku, plus zapewne robił dobre biznesy z kursami walut czy coś. Dalej mamy Księstwo Sarmacji 331 609,69 ℳ, Kotlina Edelweiss 199 597,76 ℳ, czy np. Rzeczpospolita Obojga Narodów 131 976,73 ℳ. Ta ostatnia wiem, że jest od dawna w sensie chyba nawet początku systemu MBP. Edelwies na pewno później była. W RON sporo osób zweryfikowanych stąd też taka suma. No ale nie ma co się porównywać do tych największych bankowo państw, bo zwyczajnie mają aktywniejsze fora niż nasze. Poza tym działają dłużej w systemie niż my. Aby ich doścignąć trzeba by "pracować" ciężej niż oni. Więc dlatego nie obawiam się, że nagle za rok Konto Skarbu Rotrii będzie mieć 100 tysięcy Lirów. Zwyczajnie nie sądzę, że to się uda. A co do was Rotryjczyków (no mogę też siebie dodać, ale ja jestem może troszkę spoza ligi, przynajmniej w okresach jak mam wenę, chęci, oraz czas) to porównując się do np. takiego Herr Heinza Wernera Grünera, to ma on obecnie na swoich rachunkach 76 273,29 ℳ. To sprawia, że on jest w TOP10 najbardziej majętnych kont w MBP. Ale uwaga taka statystyka za zeszły rok 2025; Heinz-Werner Grüner napisał 7822. Miejsce drugie zajmowała Księżna Sarmacji Fatima z wynikiem 2387. Czyli miała 5,5 tys. mniej niż HWG. Ale jest bogatsza w MBP. Nie mniej patrząc na aktywność tutaj to nikt nie może się równać z tymi osobami z TOPu. Bowiem Aurelio de Medici y Zep ma u nas najwięcej postów. Jest z nami od 2017 roku. Będzie powiedzmy 9 lat. I ma postów 3201. Tyle to HWG jest w stanie w pół roku napisać. Wiadomo HWG pisze nie tylko na swoim forum Edelweiss ale przecież pisze na wielu forach, często przy okazji RMAW. Nie mniej Okej porównamy to do Fatimy, ona głównie pisze u siebie w Sarmacji, ale jest też w sposób umiarkowany aktywna na paru innych forach. I pewnie tyle postów napisała przez ten 2025 i to co już minęło z 2026 roku. Zatem nie uważam, abyśmy mieli się czego obawiać w kwestii inflacji. Bo zwyczajnie po pierwsze nie piszecie tylu postów aby przebijać bariery by za dzień zgarnąć więcej niż 5 czy 10 lirów, a nawet jeśli trafi się jeden dzień czy dwa gdzie napiszecie po nie wiem 20 postów, to to nie zachwieje gospodarką Rotrii w dłuższej perspektywie. W Rotrii aktywność nigdy nie była na poziomie Sarmacji, czy Edelweiss. No może kiedyś było podobnie. Nie mniej teraz będąc szczerym nie sądzę by na dłuższą metę udało się zachować pozycję Rotrii w TOP 3 jeśli idzie o aktywność. W obecnych czasach. Więc nawet jak przez miesiac Rotria i Rotryjczycy zyskają masę pieniędzy to w jakimś innym będzie posucha i wtedy się to wyrówna.

Co do tego co napisał JKW, to ja mam motywacje by gromadzić fundusze, bo gdzieś tam fajnie byłoby zobaczyć się wyżej obecnie 23 miejsce jeśli chodzi o najbogatszych z stanem 36 512,62 ℳ. Generalnie mój ulubiony numer. Ale fajnie byłoby zobaczyć siebie wyżej, gdzieś powiedzmy w drugiej 10, może blisko TOP 10, ale tam są już takie bananki mikronacyjne, że nie da się ich doścignąć. Dla porównania ja byłem w 2025 roku na 3 miejscu pod względem aktywności z 1979 postami w mikronacjach. Także widzicie. Generalnie z tymi postami jest tak, że raczej nie ilość w jednym dniu a systematyczność buduje majątek. Bo osoba z jednym postem dziennie ale codziennie zarobi ok. 150 Lirów. Zaś powiedzmy inna osoba może napisać również 30 postów, ale jednego dnia i dostanie za to ile 20 lirów? 30? Zatem widzicie jest różnica. Ale jeśli by się połączyło pisanie dużo z pisaniem codziennie to wtedy zarabia się często i dużo. No ale kto by dał tak radę na dłuższą metę.

Co do kwestii równania szans. Tak niestety jest. Nie mniej np. na swoja obronę to ja mam swoje konto w MBP na równi z tym kontem mikronacyjnym, zatem mam je jakoś od 2023 roku. Więc będzie z 3 lata. Dalej państwo obecnie jest biedne jak mysz kościelna. Czekam po pierwsze abym miał rzeczywista kontrolę nad rachunkiem oraz jakąś wypłatę wyrównania za czas od odrodzenia Rotrii czyli za okres IV PKR, czyli mojego pontyfikatu, z moich wyliczeń było, że dałoby to jakoś z kilkanaście tysięcy dla Skarbu Państwa, a z tego można by już po pierwsze zrobić jakieś zapomogi, albo wyrównania, albo też pensje. (Tylko wiadomo nie wydać od razu dla obywateli, bo państwo też coś musi mieć.)
Co do tego by próbować szacować ile ktoś mógł dostać ciężko powiedzieć. Gdyby każdy ich post był oddzielnego dnia, to można by zrobić liczbę postów razy 5 L. Nie mniej tak na pewno nie było, a to już znacząco utrudnia możliwość poznania tego. Oczywiście da się statystykami zebrać kto ile danego dnia nawet 10 lat temu napisał postów. Ale mam wyobraźnię, widzę nawet jej oczyma taka apkę, rozszerzenie które by to mogło obliczyć, ale nie widzę w sobie sił by to zbudować, po drugie jaki by to miało sens. Można korzystając z ISM czyli jednej z funkcji/aplikacji stempla, podliczyć ile każdy z Rotryjczyków napisał postów od początku MBP, potem można zsumować wyniki i wtedy poznany jaki procent aktywności w latach nie wiem 2020-26 a może troszkę później bo ISM i Stempel to powstały później chyba 2021. Nie mniej no dałoby się łatwo zrobić to ręcznie by wiedzieć jaki procent w danych latach stanowiła aktywność np. Aurelio, wtedy znając procent można by mu taki procent z obecnej puli wypłacić (tylko, że mamy coś koło chyba 1 tys. na rachunku Rotrii, więc pewnie suma nie byłaby wielka)

Jeśli bredzę niezrozumiale, to przepraszam, jeśli ktoś mnie zrozumiał, to jestem bardzo szczęśliwy. W skrócie mierzmy siły na zamiary, oraz potrzeby.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis

[Obrazek: s1j8m9n.png]
Odpowiedz

Co do tego, że inflacja wystąpi i będzie znaczna nie ma żadnych watpliwości. Miesięczny "przyrost" Lirów to ok. 3-4 tys. na tym poziomie aktywności który mamy w udziale 50% państwo, 50% obywatele. Jeśli założymy, że głównym wydatkiem państwa będą wynagrodzenia i transfery socjalne (zapomogi), to śmiało możemy przyjąć, że średni miesięczny przyrost gotówki na obywatela wyniesie jakieś 300 L. To oznacza, że jeśli dziś ustalimy sobie opłatę skarbową na poziomie 100 L to będzie to kwota drakońska, a za rok już nie koniecznie, a za dwa lata, tyle co splunąć (bo każdy będzie miał już kilka tysięcy na koncie).

Z ekonomicznego punktu widzenia inflacja jest korzystna dla rządów w realu bo zmniejsza dług, co w naszych realiach to nie ma zastosowania. W mikronacjach inflacja ma działanie wyłącznie negatywne, gdyż przy zamrożeniu wpływów za aktywność powoduje, że wejście w mikronacje staje się trudniejsze (bo ceny są dostosowane do krezusów, którzy od lat obrastają kapitałem). Świetnie obrazuje to wyżej wspomniana opłata skarbowa, której stary mikronauta nawet nie odczuje, a nowy będzie musiał poświęcić miesiąc na uzbieranie. Jeśli zaś ceny dostosujemy do młodych (np. na poziomie 5 L) to będziemy mieli opłatę, która jest tylko uciążliwością, bo nie daje realnych wpływów do skarbu, za to powoduje konieczność przeklikiwania przelewu. Choć może faktycznie nie ma się co na zapas martwić.

Inna kwestia to taka, że nasz system gospodarczy, który obecnie jest w opracowaniu najprawdopodobniej nie będzie miał bezpośredniego połączenia z MBP, co znaczy, że będziemy mieli dwie waluty. Podobna sytuacja ma miejsce w Sarmacji i tam Skarb Państwa jest jednocześnie kantorem regulującym wymianę walut pomiędzy obu systemami. Jest to swego rodzaju wentyl zabezpieczający przed niekontrolowanym przejęciem systemu przez bogatego milionera z top 10, który sam ma więcej pieniędzy niż kilka państw razem i postanowi sobie wymienić wszystko na Liry i kupić Rotrię. Mając taki kantor de facto kontrolujemy kto ma udział w systemie gospodarczym.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
[Obrazek: 101005704499835533.png]
[Obrazek: 1438.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.