Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
(23.09.2026, 17:54:30)Albert Orański napisał(a): Co do tego, że inflacja wystąpi i będzie znaczna nie ma żadnych watpliwości. Miesięczny "przyrost" Lirów to ok. 3-4 tys. na tym poziomie aktywności który mamy w udziale 50% państwo, 50% obywatele. Jeśli założymy, że głównym wydatkiem państwa będą wynagrodzenia i transfery socjalne (zapomogi), to śmiało możemy przyjąć, że średni miesięczny przyrost gotówki na obywatela wyniesie jakieś 300 L. To oznacza, że jeśli dziś ustalimy sobie opłatę skarbową na poziomie 100 L to będzie to kwota drakońska, a za rok już nie koniecznie, a za dwa lata, tyle co splunąć (bo każdy będzie miał już kilka tysięcy na koncie).
Z ekonomicznego punktu widzenia inflacja jest korzystna dla rządów w realu bo zmniejsza dług, co w naszych realiach to nie ma zastosowania. W mikronacjach inflacja ma działanie wyłącznie negatywne, gdyż przy zamrożeniu wpływów za aktywność powoduje, że wejście w mikronacje staje się trudniejsze (bo ceny są dostosowane do krezusów, którzy od lat obrastają kapitałem). Świetnie obrazuje to wyżej wspomniana opłata skarbowa, której stary mikronauta nawet nie odczuje, a nowy będzie musiał poświęcić miesiąc na uzbieranie. Jeśli zaś ceny dostosujemy do młodych (np. na poziomie 5 L) to będziemy mieli opłatę, która jest tylko uciążliwością, bo nie daje realnych wpływów do skarbu, za to powoduje konieczność przeklikiwania przelewu. Choć może faktycznie nie ma się co na zapas martwić.
Inna kwestia to taka, że nasz system gospodarczy, który obecnie jest w opracowaniu najprawdopodobniej nie będzie miał bezpośredniego połączenia z MBP, co znaczy, że będziemy mieli dwie waluty. Podobna sytuacja ma miejsce w Sarmacji i tam Skarb Państwa jest jednocześnie kantorem regulującym wymianę walut pomiędzy obu systemami. Jest to swego rodzaju wentyl zabezpieczający przed niekontrolowanym przejęciem systemu przez bogatego milionera z top 10, który sam ma więcej pieniędzy niż kilka państw razem i postanowi sobie wymienić wszystko na Liry i kupić Rotrię. Mając taki kantor de facto kontrolujemy kto ma udział w systemie gospodarczym. Ale dlatego dobrze byłoby aby jeśli ma działać ten SG Kuria, to jak tam są ceny budynków, ceny wojska, czy ceny "ekwipunku" to, że można tworząc nowe przedmioty typu różaniec czy coś dać wyższe ceny co mogłoby nieco pomóc zużyć pieniądze. De facto w obecnym ekosystemie zakładając że działa SG Kuria można wydawać ale też zarabiać, to dobrze gdyby była możliwość właśnie by wpłacać z MBP swoje fundusze (i nie musi iść 1:1) może być inny kurs, dzięki czemu nawet jeśli ktoś by zarobił w MBP dużo, to wtedy by wpłacając nie wiem 1000 Lirów z MBP dostał w SG KURIA tylko 100 albo 10. Poza tym w SG KURIA była możliwość ustalania podatków, nie pamiętam teraz czy indywidualnie, czy też zbiorowo. Ale jeśli zbiorowo to mamy liniowy, jeśli indywidualnie można by zrobić progresywny i łatwo uchwalić czy to Mandamentum czy bullą/brewe że jak się w SG Kuria zarabia z posiadłości tyle i tyle to taki, jak tam więcej to taki. Proste. Wtedy w SG Kuria istnieje możliwość aby pieniądze poza znikaniem związanym z wydaniem na strój, różaniec i inne itemki, daje możliwość wydania na rozbudowę majątku, lub wydania/straty pieniędzy w związku z podatkiem. No i jeśli ktoś w SG Kuria potrzebuje na itemki, lub na majątek, lub na podatki to zawsze może wsadzić pieniądze z MBP. I da sie na pewno zrobić tak by po nie wiem wpisaniu tego kody MYK, czy jakoś inaczej zrobić przelew z MBP do tego SG Kuria. Da się na pewno. Wiem, bo skoro da się za pomocą MYKa w innych aplikacjach to w w takiej naszej SG też się da. Pewno dałoby się dodać jeszcze aby taki admin SG Kuria akceptował wpłaty lub nie. Ale nie ja jestem za to odpowiedzialny, więc nie wiem może tak może nie.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Bardzo ciekawe refleksje, Czcigodni Bracia. Szczególnie intryguje mnie wątek dwóch równoległych walut i ich wymiany. Czy formalnie również będą to dwie waluty, czy de iure jedna, ale w dwóch równoległych obiegach?
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
(23.09.2026, 21:37:31)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Bardzo ciekawe refleksje, Czcigodni Bracia. Szczególnie intryguje mnie wątek dwóch równoległych walut i ich wymiany. Czy formalnie również będą to dwie waluty, czy de iure jedna, ale w dwóch równoległych obiegach? Jeśli w SG Kuria byłby Lir Rotryjski to byłaby to ta sama waluta tylko niejako w dwóch obiegach. A jeśli połączymy to wtedy będzie można przelewy robić między oba obiegami. Przy czym raczej wolałbym aby do SG Kuria można tylko wpłacać liry a nie wypłacać. Wtedy w SG można sprawiać ze pieniądz mógłby opuszczać obieg poprzez podatki które zabierają pieniądze do chmury, lub poprzez wydanie ich na przedmioty. Bo jeśli będzie można wypłacać to wtedy po czasie w MBP będzie można kumulować fortuny, bo zyski w SG Kuria będą tylko rosnąć.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 7
To ja od razu mówię, że nie wpłacę moich pieniędzy do takiego systemu, z którego nie będę mógł potem ich zabrać, a który będzie pod pełną kontrolą państwa.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Król Senior Królestwa Skarlandu
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
Liczba postów: 1235
Liczba wątków: 212
(24.09.2026, 11:50:27)Pedro I Catalán napisał(a): To ja od razu mówię, że nie wpłacę moich pieniędzy do takiego systemu, z którego nie będę mógł potem ich zabrać, a który będzie pod pełną kontrolą państwa. Nie chodzi o to by ograniczać wypłacanie, ale kontrolować wpłacanie i zapobiegać tzw. wrogim przejęciom.
Jego Królewska Wysokość i Eminencja
Albert Wilhelm van Oranje-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Rotrii, Hrabia Forli, Książę Orański
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał
Gubernator Generalny
24.09.2026, 22:03:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.09.2026, 22:06:58 przez Pedro I Catalán.)
(24.09.2026, 21:51:22)Albert Orański napisał(a): (24.09.2026, 11:50:27)Pedro I Catalán napisał(a): To ja od razu mówię, że nie wpłacę moich pieniędzy do takiego systemu, z którego nie będę mógł potem ich zabrać, a który będzie pod pełną kontrolą państwa. Nie chodzi o to by ograniczać wypłacanie, ale kontrolować wpłacanie i zapobiegać tzw. wrogim przejęciom.
To akurat rozumiem i nie mam wobec tego większych obiekcji. Moja wypowiedź dotyczyła propozycji Ekscelencji arcybiskupa, który pisze coś zgoła przeciwnego:
(24.09.2026, 02:41:02)Fryderyk van Oranje napisał(a): Jeśli w SG Kuria byłby Lir Rotryjski to byłaby to ta sama waluta tylko niejako w dwóch obiegach. A jeśli połączymy to wtedy będzie można przelewy robić między oba obiegami. Przy czym raczej wolałbym aby do SG Kuria można tylko wpłacać liry a nie wypłacać. Wtedy w SG można sprawiać ze pieniądz mógłby opuszczać obieg poprzez podatki które zabierają pieniądze do chmury, lub poprzez wydanie ich na przedmioty. Bo jeśli będzie można wypłacać to wtedy po czasie w MBP będzie można kumulować fortuny, bo zyski w SG Kuria będą tylko rosnąć.
A taki scenariusz mojego poparcia mieć nie będzie.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
Możemy mieć różne podejścia. Ja uważam, że skoro jest obawa że inflacja, że nie może tak być, to skoro w MBP nie ma szans by skutecznie ograniczyć pozbywanie się pieniądza z obiegu to rozwiązaniem jest by pieniądz ten poza wędrowaniem z rąk do rąk poprzez np. hazard, zakłady itp. by mógł być wpłacany do SG Kuria i wtedy tam zostawać na wydawanie na majątki, rzeczy do ekwipunku czy np. aby były zabierane w podatkach. Wtedy pieniądz by był tracony, byłby zabierany z obiegu. I to sprawia, że ile ktoś by nie chomikował na rachunku w SG to wtedy pieniądz jest wydalany z obiegu, z systemu i to rozwiązuje sytuację z inflacją. Jeśli będzie istnieć opcja by pieniądze z SG Kuria wypłacać do MBP to wtedy to nawet zwiększy inflację, bo Panowie z czasem rozbudujecie swoje majątki, które przyniosą wam zyski w tysiącach, dziesiątkach tysięcy lub nawet setkach tysięcy. To sprawi, że będziecie zarabiać 10 tys., 50 tys., 100 tys., i jeśli wypłacicie te pieniądze do MBP, to wtedy zalejecie "obieg/ekosystem" MBP sporą ilością pieniędzy. Wobec tego widzę takie rozwiązanie by np. chcąc wypłacić pieniądze z SG KURIA do MBP istniał kurs np. 10:1 lub 100:1 bo naturalnym jest, że zyski w MBP są w miarę stałe w sensie pewnie można zarobić coś od nie wiem 150 do 200, może 250, czy 300 Lirów. A w SG KURIA będzie się zarabiać pewnie podobnie ale z czasem coraz więcej, więc naturalnie Lir Rotryjski w SG musi być mniej warty niż w MBP. Nie mniej kurs na wpłacanie powinien być powiedzmy 1:2, może 1:5 czy 1:10. Ale generalnie nie za wysoki. A na pewno by znowu też nie zalewać nadmiernie gospodarki w SG pieniędzmi z aktywności. Bo jeśli będzie on taki sam dajmy na to kurs na wypłaty jest 100:1 czyli 100 Lirów w SG jest równy 1 Liry w MBP, to wtedy taki ja który mam 30 tys. DPL (waluta RON w MBP, ale zapewne kurs będzie mniej wiecej równy DPL do Liry) to miałbym koło 30 tys. Lir i wtedy mógłbym wpłacić do Systemu Gospodarczego Kuria aż 3 mln Lir. Jest to nieporównywalnie więcej niż każdy inny Rotryjczyk (z wyjątkiem mojego ojca co ma podobny majątek w MBP co ja). I jest to suma która pozwoliłaby mi znacznie zdominować gospodarkę w SG KURIA i na start zarabiać dużo większe sumy niż ktokolwiek z was. Stąd uważam, że lepiej byłoby ustalić dwa rożne kursy na wpłaty i wypłaty. Ale chętnie posłucham innych opinii. Oraz wejdę w polemikę. Jestem też otwarty na rozmowę i jeśli da ktoś inne przykłady czy argumenty to skłonny jestem przekonać się by powiedzmy istniał jeden kurs i dla wpłat i wypłat.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis
(24.09.2026, 22:37:20)Fryderyk van Oranje napisał(a): Możemy mieć różne podejścia. Ja uważam, że skoro jest obawa że inflacja, że nie może tak być, to skoro w MBP nie ma szans by skutecznie ograniczyć pozbywanie się pieniądza z obiegu to rozwiązaniem jest by pieniądz ten poza wędrowaniem z rąk do rąk poprzez np. hazard, zakłady itp. by mógł być wpłacany do SG Kuria i wtedy tam zostawać na wydawanie na majątki, rzeczy do ekwipunku czy np. aby były zabierane w podatkach. Wtedy pieniądz by był tracony, byłby zabierany z obiegu. I to sprawia, że ile ktoś by nie chomikował na rachunku w SG to wtedy pieniądz jest wydalany z obiegu, z systemu i to rozwiązuje sytuację z inflacją. Jeśli będzie istnieć opcja by pieniądze z SG Kuria wypłacać do MBP to wtedy to nawet zwiększy inflację, bo Panowie z czasem rozbudujecie swoje majątki, które przyniosą wam zyski w tysiącach, dziesiątkach tysięcy lub nawet setkach tysięcy. To sprawi, że będziecie zarabiać 10 tys., 50 tys., 100 tys., i jeśli wypłacicie te pieniądze do MBP, to wtedy zalejecie "obieg/ekosystem" MBP sporą ilością pieniędzy. Wobec tego widzę takie rozwiązanie by np. chcąc wypłacić pieniądze z SG KURIA do MBP istniał kurs np. 10:1 lub 100:1 bo naturalnym jest, że zyski w MBP są w miarę stałe w sensie pewnie można zarobić coś od nie wiem 150 do 200, może 250, czy 300 Lirów. A w SG KURIA będzie się zarabiać pewnie podobnie ale z czasem coraz więcej, więc naturalnie Lir Rotryjski w SG musi być mniej warty niż w MBP. Nie mniej kurs na wpłacanie powinien być powiedzmy 1:2, może 1:5 czy 1:10. Ale generalnie nie za wysoki. A na pewno by znowu też nie zalewać nadmiernie gospodarki w SG pieniędzmi z aktywności. Bo jeśli będzie on taki sam dajmy na to kurs na wypłaty jest 100:1 czyli 100 Lirów w SG jest równy 1 Liry w MBP, to wtedy taki ja który mam 30 tys. DPL (waluta RON w MBP, ale zapewne kurs będzie mniej wiecej równy DPL do Liry) to miałbym koło 30 tys. Lir i wtedy mógłbym wpłacić do Systemu Gospodarczego Kuria aż 3 mln Lir. Jest to nieporównywalnie więcej niż każdy inny Rotryjczyk (z wyjątkiem mojego ojca co ma podobny majątek w MBP co ja). I jest to suma która pozwoliłaby mi znacznie zdominować gospodarkę w SG KURIA i na start zarabiać dużo większe sumy niż ktokolwiek z was. Stąd uważam, że lepiej byłoby ustalić dwa rożne kursy na wpłaty i wypłaty. Ale chętnie posłucham innych opinii. Oraz wejdę w polemikę. Jestem też otwarty na rozmowę i jeśli da ktoś inne przykłady czy argumenty to skłonny jestem przekonać się by powiedzmy istniał jeden kurs i dla wpłat i wypłat.
Mam wrażanie sporego chaosu w tej dyskusji. Bo przed chwilą mówiliśmy, że można by założyć, że w SG Kuria będzie ta sama waluta co w MBP. Jeśli mamy ją jednak przeliczać po kursie, to byłaby to "ta sama waluta" jedynie z nazwy. Dużo rozsądniejsza wydaje mi się propozycja JE Alberta Orańskiego żeby nadzorować i limitować wpłaty do SG Kuria. Wtedy nie mamy zagrożenia, że Ekscelencja zdominuje pozostałych swoim majątkiem. To pierwsza rzecz.
Druga rzecz to kwestia wypłacania rzekomo zarobionych w SG Kuria setek tysięcy lirów do MBP. Z perspektywy systemu MBP w momencie wpłacenia środków do SG Kuria nie ulegają one magicznemu rozpłynięciu się, lecz po prostu wpływają na konto skarbu państwa. Podobnie przy wypłacaniu tych środków nie zostają one "dodrukowane" tylko wypłacane z konta skarbu państwa, którego stan jak już ustaliliśmy nie jest w tej chwili zbyt pokaźny. Siłą rzeczy więc państwo nie będzie mogło wypłacić tych setek tysięcy. Dlatego proponuję, żeby potencjalne zarobki w SG Kuria były adekwatne do przyrostów dochodu Państwa.
Jak teraz o tym piszę, to wyobrażam sobie, że wpłaty SG Kuria mogłyby działać trochę jak wpisowe na pokera, tylko że waloryzowane o przychody Państwa z aktywności. Innymi słowy - wszyscy (włącznie z Państwem) zrzucamy się na wspólną pulę. W środku dzieją się różne akcje - jedyni zarabiają, inni tracą, część jest wydawana na produkty państwowe, część na prywatne. Państwo może zapłacić ludziom tylko z tego co im wcześniej zabierze (lub dobrowolnie zapłacą) + to co zarobi z aktywności obywateli. Nie powiem, żebym jakoś gruntownie ten scenariusz przemyślał, ale na ten moment wydaje mi się to dużo prostsze i bardziej transparentne niż dwie waluty i przeliczniki.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
(24.09.2026, 22:57:18)Pedro I Catalán napisał(a): (24.09.2026, 22:37:20)Fryderyk van Oranje napisał(a): Możemy mieć różne podejścia. Ja uważam, że skoro jest obawa że inflacja, że nie może tak być, to skoro w MBP nie ma szans by skutecznie ograniczyć pozbywanie się pieniądza z obiegu to rozwiązaniem jest by pieniądz ten poza wędrowaniem z rąk do rąk poprzez np. hazard, zakłady itp. by mógł być wpłacany do SG Kuria i wtedy tam zostawać na wydawanie na majątki, rzeczy do ekwipunku czy np. aby były zabierane w podatkach. Wtedy pieniądz by był tracony, byłby zabierany z obiegu. I to sprawia, że ile ktoś by nie chomikował na rachunku w SG to wtedy pieniądz jest wydalany z obiegu, z systemu i to rozwiązuje sytuację z inflacją. Jeśli będzie istnieć opcja by pieniądze z SG Kuria wypłacać do MBP to wtedy to nawet zwiększy inflację, bo Panowie z czasem rozbudujecie swoje majątki, które przyniosą wam zyski w tysiącach, dziesiątkach tysięcy lub nawet setkach tysięcy. To sprawi, że będziecie zarabiać 10 tys., 50 tys., 100 tys., i jeśli wypłacicie te pieniądze do MBP, to wtedy zalejecie "obieg/ekosystem" MBP sporą ilością pieniędzy. Wobec tego widzę takie rozwiązanie by np. chcąc wypłacić pieniądze z SG KURIA do MBP istniał kurs np. 10:1 lub 100:1 bo naturalnym jest, że zyski w MBP są w miarę stałe w sensie pewnie można zarobić coś od nie wiem 150 do 200, może 250, czy 300 Lirów. A w SG KURIA będzie się zarabiać pewnie podobnie ale z czasem coraz więcej, więc naturalnie Lir Rotryjski w SG musi być mniej warty niż w MBP. Nie mniej kurs na wpłacanie powinien być powiedzmy 1:2, może 1:5 czy 1:10. Ale generalnie nie za wysoki. A na pewno by znowu też nie zalewać nadmiernie gospodarki w SG pieniędzmi z aktywności. Bo jeśli będzie on taki sam dajmy na to kurs na wypłaty jest 100:1 czyli 100 Lirów w SG jest równy 1 Liry w MBP, to wtedy taki ja który mam 30 tys. DPL (waluta RON w MBP, ale zapewne kurs będzie mniej wiecej równy DPL do Liry) to miałbym koło 30 tys. Lir i wtedy mógłbym wpłacić do Systemu Gospodarczego Kuria aż 3 mln Lir. Jest to nieporównywalnie więcej niż każdy inny Rotryjczyk (z wyjątkiem mojego ojca co ma podobny majątek w MBP co ja). I jest to suma która pozwoliłaby mi znacznie zdominować gospodarkę w SG KURIA i na start zarabiać dużo większe sumy niż ktokolwiek z was. Stąd uważam, że lepiej byłoby ustalić dwa rożne kursy na wpłaty i wypłaty. Ale chętnie posłucham innych opinii. Oraz wejdę w polemikę. Jestem też otwarty na rozmowę i jeśli da ktoś inne przykłady czy argumenty to skłonny jestem przekonać się by powiedzmy istniał jeden kurs i dla wpłat i wypłat.
Mam wrażanie sporego chaosu w tej dyskusji. Bo przed chwilą mówiliśmy, że można by założyć, że w SG Kuria będzie ta sama waluta co w MBP. Jeśli mamy ją jednak przeliczać po kursie, to byłaby to "ta sama waluta" jedynie z nazwy. Dużo rozsądniejsza wydaje mi się propozycja JE Alberta Orańskiego żeby nadzorować i limitować wpłaty do SG Kuria. Wtedy nie mamy zagrożenia, że Ekscelencja zdominuje pozostałych swoim majątkiem. To pierwsza rzecz.
Druga rzecz to kwestia wypłacania rzekomo zarobionych w SG Kuria setek tysięcy lirów do MBP. Z perspektywy systemu MBP w momencie wpłacenia środków do SG Kuria nie ulegają one magicznemu rozpłynięciu się, lecz po prostu wpływają na konto skarbu państwa. Podobnie przy wypłacaniu tych środków nie zostają one "dodrukowane" tylko wypłacane z konta skarbu państwa, którego stan jak już ustaliliśmy nie jest w tej chwili zbyt pokaźny. Siłą rzeczy więc państwo nie będzie mogło wypłacić tych setek tysięcy. Dlatego proponuję, żeby potencjalne zarobki w SG Kuria były adekwatne do przyrostów dochodu Państwa.
Jak teraz o tym piszę, to wyobrażam sobie, że wpłaty SG Kuria mogłyby działać trochę jak wpisowe na pokera, tylko że waloryzowane o przychody Państwa z aktywności. Innymi słowy - wszyscy (włącznie z Państwem) zrzucamy się na wspólną pulę. W środku dzieją się różne akcje - jedyni zarabiają, inni tracą, część jest wydawana na produkty państwowe, część na prywatne. Państwo może zapłacić ludziom tylko z tego co im wcześniej zabierze (lub dobrowolnie zapłacą) + to co zarobi z aktywności obywateli. Nie powiem, żebym jakoś gruntownie ten scenariusz przemyślał, ale na ten moment wydaje mi się to dużo prostsze i bardziej transparentne niż dwie waluty i przeliczniki. 1. Okej można i tak zrobić aby admin w SG KURIA musiał zaakceptować transakcję, ale nie wiem jak to wygląda od kwestii programowania. Czy jest to możliwe. Pewnie tak, ale to najlepiej gdyby było wiadome kto ma to zrobić, potem by przyjrzał się temu jak wygląda kod i kwestia działania MBP, oraz tych kodów MYK. Bo jak kojarzę jak to działa w innych państwach to na przykładzie Sarmacjii jak się chce wypłacić z systemu forumowego Sarmacji do MBP to jest kurs. (chyba mają w ogóle dwie waluty jedna w MBP druga w Sarmacji). Nie mniej jest kurs bo inaczej wygląda zarabianie w Sarmacji inne są stawki, inne zarabianie niż w MBP. Stąd jest tam kurs. Stąd ja proponowałem by też u nas był kurs. Bo nawet jeśli ta sama waluta to w MBP jak pisałem może zarabiać miesięcznie maksymalnie 150-300 Lirów, a w SG KURIA może będą takie same stawki a może większe. I zwyczajnie zrodzi się dysproporcja między tym jakie są pieniądze w MBP a jakie w SG. I moze być tak, że inni członkowie MBP lub Leocja w osobie Namiestników, Administratorów, nie zgodzi się na 1:1 bo zwyczajnie przy wyjmowaniu większych kwot zalejemy ekosystem finansowy/obieg w MBP ilościami pieniędzy jakie inni użytkownicy tegoż banku nie będą mieli. No ale może martwię się nad wyraz, za bardzo.
Poza tym zostaje ta kwestia czy jest w ogóle możliwość by to technicznie zrobić z tym ograniczeniem.
Poza tym co do drugiej części, to jak mam pieniądze w MBP i jest on połączony z jakąś aplikacją to wtedy jak wpisuję kod MYK (coś jak blik mikronacyjny) to wtedy pieniądze mi odejmuje z MBP, są one usuwane, i pojawiają się w danej aplikacji. Nie idą na żadne konto Skarbu Państwa Rotrii, czy to w MBP czy to w SG Kuria. Z resztą w SG Kuria nie ma konta skarbu państwa. W SG Kuria są tylko konta użytkowników.
I teraz albo ja źle odczytałem waszą wiadomość, albo nie mam takiej wiedzy jak wy, ale wydaje mi się, że mam rację i pieniądze wypływają/rozpływają się. A nie idą na żadne konto Skarbu Państwa. Jeśli się mylę to muszę się do edukować widać.
PS. bo może bierzecie wiedzę z Sarmacji. Tam jest tak, że jeśli wypłacam pieniądze z systemu gospodarczego Sarmacji, to robię to po kursie ustalonym przez Księstwo i moje pieniądze z Sarmacji idą na konto Kantoru Książęcego w MBP i z niego idą do mnie na konto w MBP na rachunek sarmacki. Nie mniej tam nie ma żadnego pośrednika czy strażnika w postaci admina akceptującego moją transakcję.
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Episcopus Vilnensis
25.09.2026, 17:48:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.09.2026, 17:49:56 przez Pedro I Catalán.)
Totalnie nie tak działa MYK. Tego akurat jestem pewien, bo szczegółowo analizowałem to w dokumentacji MBP (którą Ekscelencja sam pomógł mi znaleźć, za co raz jeszcze dziękuję) na potrzeby pewnego tajemnego projektu w ramach OIC. MYK działa dokładnie tak jak realny BLIK - czyli pieniądze nie znikają, a przechodzą z konta użytkownika na konto wybrane przez instytucję, która daną aplikacją administruje. Nie da się wywołać API MYK-a bez podania w kodzie aplikacji rachunku docelowego. W naszym przypadku byłoby to pewnie konto Rotrii. Może to być konto główne, jak i osobne konto, specjalnie utworzone na potrzeby SG Kuria.
Raz jeszcze chcę zauważyć, że nie jesteśmy w stanie "zalać" systemu MBP naszą gotówką, gdyż MBP nie przewiduje możliwości "dodrukowania" pieniędzy przez państwo. Będziemy mogli wypłacić tylko to, co realnie na kontach państwowych będziemy posiadać. Nie widzę przeszkód, żeby zamiast stosować przelicznik, po prostu dostosować stawki w SG Kuria. Kto powiedział, że musimy zarabiać w tysiącach? Jaki jest sens zarabiania 1000 jednostek jakiejś waluty, skoro wartość tego tysiąca i tak byłaby równa np. 1 lira? Czy jest sens dodatkowego wysiłku na opracowywanie tego i przy okazji dodatkowego komplikowania systemu z perspektywy nowych osób, tylko po to, żeby kwota lepiej brzmiała?
Co do ograniczeń wpłat jest kilka możliwości od strony technicznej. Po pierwsze i najprostsze - można zablokować od razu na wejściu, żeby nie dało się ustawić płatności MYK-iem wyższej niż określona kwota jednorazowo (np. 100 lirów) + maksymalną sumę wpłat miesięcznie na osobę (np. 500 lirów). Dodatkowo - można też wprowadzić "poczekalnię" wpłat. Wówczas każda wpłata wymagałaby ręcznej akceptacji np. GG. Technicznie w MBP wpłata byłaby już na koncie Rotrii, ale nie pojawiła się w SG Kuria. Gdyby GG odrzucił wpłatę, to po prostu robi się automatyczny zwrot z konta Rotrii na konto wpłacającego.
Su Majestad el Rey
(-) Pedro I de Catalán
Regent Księstwa Móstoles
Conte di Grosseto
|