Liczba postów: 270
Liczba wątków: 34
(04.10.2026, 22:56:13)Pedro I Catalán napisał(a): Najczcigodniejsi!
Strona "Monitora OIC" - naszego firmowego periodyku prawniczego - nie jest jeszcze w pełni gotowa, ale jest tekst, który z pewnych obiektywnych przyczyn nie może czekać dłużej zanim ujrzy światło dzienne. Dlatego już teraz zapraszam Was do przeczytania mojego pierwszego felietonu na łamach Monitora OIC: Jesteśmy o krok od sede vacante. Niech Was nie zmyli jego publicystyczny charakter. Mam wszak przeczucie, że może on okazać się istotniejszy dla Rotrii, niż może się na pozór wydawać.
Przy okazji zachęcam Was do przetestowania modułu komentarzy na stronie Monitora. Wymaga on weryfikacji Stemplem, ale mam nadzieję, że nie będzie to dla Was dużą niedogodnością. Jeśli przy okazji korzystania z któregokolwiek z elementów strony napotkacie jakieś problemy lub będziecie mieć uwagi/pomysły zarówno co do strony technicznej, jak i merytorycznej, to ja bardzo chętnie wszystkie je przyjmę - piszcie tu, w PW lub na Discordzie. Jak komu wygodnie.
Nie odkładajcie jednak lektury felietonu na później, bo zegar tyka. Dlaczego? Dowiecie się w felietonie.
Jeżeli możemy pokrótce zabrać głos w sprawie rzeczonego artykułu. Oczywiście, dura lex sed lex, aczkolwiek sądzę, że ten przepis jest troszkę martwy. Dlaczego? Ano z tego powodu, że przecież aktywności nie liczy się tylko miarą napisanych postów na forum PKR, lecz także działalnością na pozostałych kanałach informacyjnych naszego v-państwa. Czy nie sądzicie Ekscelencjo, że należałoby ten przepis udoskonalić?
Ferdinandus PP. I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
![[Obrazek: 101005704499842947_t.png]](https://kustosz.stempel.org.pl/1407/101005704499842947_t.png)
Liczba postów: 1461
Liczba wątków: 253
De facto może i fakt, że się nie liczy postami, ale jednak to jest statytyka taka namacalna. Oczywiście można robić projekty prawne i pisać je sobie w notatniku, czy planować coś, ale jednak znowu wymóg minimum 1 posta na 10 dni nie jest znowu jakiś rygorystyczny na tyle by totalnie uprzykrzyć życie. Jednak to chodzi o głowę państwa i to jeszcze w przypadku Rotrii chodzi o teokrację absolutną więc tutaj gdzie wszystko zależy też od Patriarchy warto by nie był on tylko duchem ale by na forum był obecny. Wiadomo ważne by inni też byli, ale dobrze by ktoś kto już zostaje głowa państwa i kościoła był choćby tak minimalnie na forum obecny.
/-/ Abp Fryderyk Maurycy Jerzy Orański
Rex Poloniae, Magnus Dux Lithuaniae
Rector Universitatis Cracoviensis
Magnus Dux Oraniae
Dux Parmae
Prorector Universitatis Rotriensis
Episcopus Vilnensis
Vicarius Generalis Sanctae Sedis
![[Obrazek: s1j8m9n.png]](https://i.imgur.com/s1j8m9n.png)
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Pedro I Catalán
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 7
05.10.2026, 21:07:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.10.2026, 21:09:38 przez Pedro I Catalán.)
(05.10.2026, 10:01:15)Ferdynand I napisał(a): Jeżeli możemy pokrótce zabrać głos w sprawie rzeczonego artykułu. Oczywiście, dura lex sed lex, aczkolwiek sądzę, że ten przepis jest troszkę martwy. Dlaczego? Ano z tego powodu, że przecież aktywności nie liczy się tylko miarą napisanych postów na forum PKR, lecz także działalnością na pozostałych kanałach informacyjnych naszego v-państwa. Czy nie sądzicie Ekscelencjo, że należałoby ten przepis udoskonalić?
Przede wszystkim bardzo cieszę się i dziękuję, że Wasza Świątobliwość napisał. Dzięki temu mój nadrzędny cel został zrealizowany - nie będzie konklawe w przyszłym tygodniu. A co się tyczy samego przepisu - ocenianie słuszności prawa leży w gestii polityków (a w demokracji również wyborców). Zadaniem zaś prawnika - w takiej bowiem roli występuję w progach tejże kancelarii - leży mówienie jakie jest prawo, jakie rodzi skutki oraz co najwyżej ocena legalności jego stanowienia.