Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
A, fakt

/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej

Odpowiedz

Czyli teraz trzeba znaleźć chętnego na selekcjonera reprezentacji.
Odpowiedz

Trzeba Smile

/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej

Odpowiedz

Dopisałem dziś sporo w swoim Traktacie, m.in. dokonałem oceny pontyfikatu Aleksandra IV i Piusa V. Dodałem również wzmianki o systemie gospodarczym, wojskowym oraz kilka informacji z dziejów patriarchów Piusa V i Leona III. Zachęcam do czytania i uzupełniania, ale tutaj - w Karczmie. Smile

Odpowiedz

A może ktoś pamięta pierwszych patriarchów i zechciałby podjąć się opisania ich pontyfikatów? Chyba że są jakieś inne dokumenty opiewające ich czyny. Wówczas moglibyśmy podziwiać dokonania I, II jak i III Rotrii. To byłaby wielka pamiątka dla potomnych Smile Zresztą dla współczesnych również, ja na przykład nie słyszałem za wiele o Victorze, czy Hadrianie...
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

(18.04.2017, 18:21:26)Wilhelm Orański napisał(a): A może ktoś pamięta pierwszych patriarchów i zechciałby podjąć się opisania ich pontyfikatów? Chyba że są jakieś inne dokumenty opiewające ich czyny. Wówczas moglibyśmy podziwiać dokonania I, II jak i III Rotrii. To byłaby wielka pamiątka dla potomnych Smile Zresztą dla współczesnych również, ja na przykład nie słyszałem za wiele o Victorze, czy Hadrianie...

Jeżeli zostanie powołana jednostka na UR zajmująca się historią, to postaram się odzyskać stare prace. Historycy II Rotrii tacy jak Ganganelli, Dreder, Habsburg czy Lorenzo de Medici o tym pisali.
Odpowiedz

Jeszcze przed rozpoczęciem swej posługi w Rotrii, śledziłem przez jakiś czas jej losy. PKR miało ongiś stronę główną, na której znajdowało się kalendarium Państwa Kościelnego, przedstawiające historię przedinternetową. Zapisałem je sobie gdzieś w folderach, więc pewnie mógłbym znaleźć i przekazać. Z tego co wiem, teraz już w internecie na próżno go szukać.
Odpowiedz

Wiem, gdzie można to jeszcze znaleźć. Tak myślę. Wink
Odpowiedz

Moi mili! Dzisiaj w chwili wolnego dokończyłem opisywanie dziejów pontyfikatu Leona III i rozpocząłem Sykstusa IV. Zachęcam do poczytania i komentowania.

Odpowiedz

Widzę, że użył Ekscelencja starego avatara mojego dziadka, który nosił jako Aleksander IV. Podsyłam tutaj poprawny portret Sykstusa:

[Obrazek: 2s9b5.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.