Liczba postów: 127
Liczba wątków: 10
A, fakt
/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Czyli teraz trzeba znaleźć chętnego na selekcjonera reprezentacji.
Liczba postów: 127
Liczba wątków: 10
Trzeba
/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Dopisałem dziś sporo w swoim Traktacie, m.in. dokonałem oceny pontyfikatu Aleksandra IV i Piusa V. Dodałem również wzmianki o systemie gospodarczym, wojskowym oraz kilka informacji z dziejów patriarchów Piusa V i Leona III. Zachęcam do czytania i uzupełniania, ale tutaj - w Karczmie.
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
A może ktoś pamięta pierwszych patriarchów i zechciałby podjąć się opisania ich pontyfikatów? Chyba że są jakieś inne dokumenty opiewające ich czyny. Wówczas moglibyśmy podziwiać dokonania I, II jak i III Rotrii. To byłaby wielka pamiątka dla potomnych

Zresztą dla współczesnych również, ja na przykład nie słyszałem za wiele o Victorze, czy Hadrianie...
Wilhelm Jan Orański-Nassau
(18.04.2017, 18:21:26)Wilhelm Orański napisał(a): A może ktoś pamięta pierwszych patriarchów i zechciałby podjąć się opisania ich pontyfikatów? Chyba że są jakieś inne dokumenty opiewające ich czyny. Wówczas moglibyśmy podziwiać dokonania I, II jak i III Rotrii. To byłaby wielka pamiątka dla potomnych
Zresztą dla współczesnych również, ja na przykład nie słyszałem za wiele o Victorze, czy Hadrianie...
Jeżeli zostanie powołana jednostka na UR zajmująca się historią, to postaram się odzyskać stare prace. Historycy II Rotrii tacy jak Ganganelli, Dreder, Habsburg czy Lorenzo de Medici o tym pisali.
Jeszcze przed rozpoczęciem swej posługi w Rotrii, śledziłem przez jakiś czas jej losy. PKR miało ongiś stronę główną, na której znajdowało się kalendarium Państwa Kościelnego, przedstawiające historię przedinternetową. Zapisałem je sobie gdzieś w folderach, więc pewnie mógłbym znaleźć i przekazać. Z tego co wiem, teraz już w internecie na próżno go szukać.
Wiem, gdzie można to jeszcze znaleźć. Tak myślę.
Moi mili! Dzisiaj w chwili wolnego dokończyłem opisywanie dziejów pontyfikatu Leona III i rozpocząłem Sykstusa IV. Zachęcam do poczytania i komentowania.
Widzę, że użył Ekscelencja starego avatara mojego dziadka, który nosił jako Aleksander IV. Podsyłam tutaj poprawny portret Sykstusa: