Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
List
Cytat:
[Obrazek: 2fLQK.png]

Księstwo Parmy, VII V MMXVII AD
Jego Książęca Mość                                                                                            
Ksawery kardynał van Berden
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
DO
Jego Świątobliwości Bonifacego I, 
Patriarchy i Biskupa Rotrii

Wasza Świątobliwość,
Umiłowany Ojcze Święty!

Z przykrością zawiadamiam, że rozłożyła mnie ciężka choroba, na skutek której nie będę mógł uczestniczyć w ceremonii koronacyjnej, zaplanowanej na dzień dzisiejszy. Przypadłość zdrowotna jest jedną z najpoważniejszych oznak przemijającego żywota, a towarzysząca szczególnie osobom sędziwego wieku. Stąd proszę uniżenie Waszą Świątobliwość, aby absencji mej nie poczytywał mi za złe, jeno zerknął życzliwie na swego współtowarzysza i darował starczą słabość, która wszak immanentnie wiąże się z nieubłaganym biegiem lat.

Ażeby jednak ceremonii tak ważnej dla pontyfikatu Ojca Świętego nie opóźniać, przesłałem Waszej Świątobliwości w załączeniu list, wskazujący dopuszczalne w prawie rozwiązanie, aby jednakowoż nie naruszyć postanowień Rytuału Laterańskiego, a i zadość sprawić obowiązkowi Waszej intronizacji. 

Niech będzie mi wolno, mimo braku fizycznej obecności, skierować ku Ojcu Świętemu gorliwe swe modlitwy, wyrazy braterskiego wsparcia i apostolskiego pozdrowienia. Zarówno na dziś dzień, jak i na każdy inny, przypadający podczas półrocznej posługi.

(-) Ksawery kardynał van Berden
Wielki Inkwizytor
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.