Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
(15.06.2017, 16:18:36)Karol Medycejski napisał(a): Uśmiałem się czytając tę historyjkę. Dzięki Wieniawa za poprawę humoru. Tak to jest, jak za spisywanie wydarzeń bierze się ktoś, kto nie ma o nich zielonego pojęcia. A sprawa była w sumie bardzo prosta.
W trakcie rządów Piusa IV powstały faktycznie dwa obozy: pierwszy na czele z patriarchą, w skład którego wchodził jeszcze właśnie Cezary Medycejski, Pio Maria Facibeni i ja. A po drugiej stronie: Tommaso Mancini, Albert Orański, mój ulubieniec Kosma Medycejski i jeszcze parę osób - taka opozycja totalna. Konflikt rozbijał się oczywiście o stołki, a także osobiste animozje, ale również, jak już zauważono, o twardy styl rządów Piusa IV - inspirowany zresztą przez jego kółko wzajemnej adoracji, w tym przeze mnie. W całym tym sporze była jeszcze jedna osoba, która czuwała nad serwerem, a która odegrała w całości niebagatelną rolę, ale jej personalia niech pozostaną sekretem. Cały przewrót nie był oczywiście żadnym spiskiem a naszym wspólnym pomysłem na zakończenie bytowania w Rotrii, bo ten konflikt stał się nie do wytrzymania. Wzajemne obrzucanie się błotem bez żadnych wymiernych efektów. Nastąpiła zmiana władzy, i to w sposób niemalże konkludentny, bo nowa gwardia wyśmienicie wpisała się w wytworzoną narrację. Ja, wówczas, jako regent MAW wojowałem nieco dyplomatycznie z Rotrią za odsunięcie Ksawerego van Berdena - jak się okazało po latach - niesłusznie, ale o tym już pisałem gdzie indziej.
Tak to mniej więcej wyglądało - uzupełnijcie sobie opis Wieniawy powyższymi faktami i będziecie mieli z grubsza dobry pogląd na tamte wydarzenia.
PS Wieniawa - pluj więcej, każdy twój jęk stanowi dla mnie tylko kolejny komplement. Pozdrawiam cieplutko :*
Czytałeś ze zrozumieniem? O tym właśnie pisałem m.in. w ostatnim akapicie. Piusowi IV było to na rękę, a cały przewrót stanowił wynik wzajemnego konfliktu. O tym napiszę w następnej pracy.
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 1
W swojej notce niemal nie przedstawiłeś faktów a jedynie zbiór domysłów i teorii, któreś gdzieś tam zasłyszał. A to wszystko przeplatane ocenami i prywatnymi opiniami. Więc tak, czytałem ze zrozumieniem - w sumie wyszła z tego ładna opowiastka, jednak mająca dość nikły związek z rzeczywistością. I absolutnie nie mam pretensji, że nie masz wiedzy na temat tamtych wydarzeń, gdyż najzwyczajniej mieć jej nie możesz. Jednak gdybyś chciał, by miało to jakikolwiek związek z opracowaniem, które choć udaje, że ma związek z faktami, a jego autor posługiwał się warsztatem historiograficznym, to wykonałbyś przynajmniej minimum pracy i oparł się na innych źródłach niż własna pamięć i zewnętrzna otoczka, która być może jest jeszcze gdzieś dostępna w postaci archiwum starego forum. Tym bardziej, że jako osoba, która w Rotrii jest już od pewnego czasu, co prawda pod srylionem tożsamości i postaci, winieneś doskonale wiedzieć, że większość wydarzeń, zwłaszcza politycznych, rozgrywa się za kulisami, a nie na Piazza Navona.
Tylko czy ta prawda byłaby tak atrakcyjna jak owa "podkolorowana" wersja? Ale dobrze, postaram się w następnej pracy ujawnić więcej szczegółów od bardzo wiarygodnego źródła.
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Albert nie jest wiarygodnym źródłem. :p A co mówi Karol to prawda. Poszła jeszcze sprawa nieopłacanego serwera, do którego nikt nie miał dostępu by opłacić. Tak oto wyglądała historia owego zamachu.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Myślę, że po tej obszernej dyskusji można śmiało nadać Ekscelencji stopień. Publikuję zatem dyplom.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
(15.06.2017, 19:51:37)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Albert nie jest wiarygodnym źródłem. :p A co mówi Karol to prawda. Poszła jeszcze sprawa nieopłacanego serwera, do którego nikt nie miał dostępu by opłacić. Tak oto wyglądała historia owego zamachu.
Nieopłacony serwer to przyczyna większości zamachów, rewolt i innych inwazji i katastrof w Rotrii
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Ja na takiej jednej bardzo dobrze wyszedłem.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
Zawsze ktoś na tym dobrze wychodzi
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Musimy rozliczyć się z historią, która niejednokrotnie była bolesna by podążać ku nowej przyszłości. Jak widzę, niniejsza praca naukowa jest subiektywną oceną tych wydarzeń i niewiele ma wspólnego z rzeczywistością i jest pisana pod autora, a nie pod tamte wydarzenia i osoby, które w nich uczestniczyły. Choć przedstawione są pewne fakty to pełno jest własnych domysłów i wniosków.
Zebrałem więcej informacji i szerzej o Rewolucji Październikowej w następnej pracy. A w tej o swoim pontyfikacie będzie mógł Brat uzupełnić braki.
|