Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Cytat:![[Obrazek: ?url=funkyimg.com%2Fi%2F2v7ES.png]](https://images.weserv.nl/?url=funkyimg.com%2Fi%2F2v7ES.png)
Drogi Synu Hrabio Tadeuszu!
Postanowiłem zwołać I posiedzenie Signorii Księstwa, aby uchwalić akt dotyczący organizacji wojska w Sienie. Wkrótce przedstawię swój projekt. Teoretycznie mógłbym odgórnie narzucić go w drodze dekretu, ale zapragnąłem skonsultować się z mieszkańcami Księstwa, czyli z Tobą. Obrady Signorii poza tym nieco zaktywizują życie w Sienie. Potwierdź przybycie do salonu kawowego, który widzisz na obrazie powyżej, abyśmy tam wspólnie mogli dyskutować przy kawie lub winie (nie opłaca się udawać do Sali Obrad tylko w dwie osoby).
Jego Katolicka Mość Paolo Carlo biskup de Medici y Zep
Książę Sieny i Bari, Pan w Positanii, Lord Wienisławowa etc. etc. etc.
![[Obrazek: 2vocF.png]](http://funkyimg.com/i/2vocF.png)
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Cytat:
Czcigodny Ojcze!
Bardzo cieszy mnie zaproszenie do rozmów odnośnie organizacji wojska. To istotna kwestia, która niewątpliwie powinna zostać szczegółowo omówiona. Raduje mnie także fakt, że zdecydował się Ojciec zwołać posiedzenie Signorii, która, mimo że dwuosobowa, zaktywizuje piękne Księstwo Sieny, co słusznie Ojciec zauważył.
Zanim przeniesiemy się do salonu kawowego, proszę przyjąć ode mnie drobny podarunek. Przyjechałem prosto z parafii katedralnej w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, gdzie jestem wikariuszem, i chciałbym podzielić się z Ojcem lokalnymi, polskimi przysmakami: krakowskim obwarzankiem oraz oscypkiem.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Dziękuję Synu za ten dar, za chwilę poproszę służbę o pokrojenie serków i obwarzanków do kawy. Chciałbym się zapytać, jak widzisz organizację wojska w Sienie. Pamiętajmy, że ogranicza nas bulla mojego autorstwa (a właściwie autorstwa Alberta kardynała Orańskiego, który był wtedy regentem) Fidei Defensor oraz odpowiednie Mandatamentum Gonfaloniera w tej sprawie. Ze swojej strony proponuję, aby nałożyć na każdego lennika (barona i hrabiego) obowiązek posiadania choćby minimalnej ilości wojska w swoim zamku lub twierdzy i zobowiązać go do udzielenia pomocy Księciu w razie ataku na Księcia. Natomiast w przypadku wojny prowadzonej przez Księcia, lennik tylko mógłby wspomóc militarnie Księstwo, ale nie byłby zobowiązany.
(14.07.2017, 14:37:44)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Ze swojej strony proponuję, aby nałożyć na każdego lennika (barona i hrabiego) obowiązek posiadania choćby minimalnej ilości wojska w swoim zamku lub twierdzy i zobowiązać go do udzielenia pomocy Księciu w razie ataku na Księcia. Natomiast w przypadku wojny prowadzonej przez Księcia, lennik tylko mógłby wspomóc militarnie Księstwo, ale nie byłby zobowiązany.
Myślę, że takie rozwiązanie będzie dobre. Nie mam żadnych zastrzeżeń. O ile rozumiem, w baroniach i hrabstwach stacjonować będzie książęce wojsko? Bo nie wydaje mi się, aby koniecznością było wymaganie tworzenia przez lenników własnej armii. Niech to będzie jedynie przywilej.
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Gdyby to był obowiązek, wtedy koszt utrzymania armii byłby mniejszy. Zważmy z jak niebezpiecznym sąsiadem graniczymy od południa...
Może zatem najlepiej będzie utworzyć wspólną armię całego Księstwa i wszystkich lenn?
Dobrze, ale wtedy konieczne są podatki. Myślę, że klasyczna dziesięcina.
Jak duże są koszty utrzymania armii? Hrabstwo Pienzy nie zarabia dużo. Jakikolwiek podatek bardzo uszczupli i tak już małe fundusze lenna.
Dość duże są koszty kupna, a potem także utrzymania. Wszystko regulują odpowiednie rozporządzenia. Może najpierw zajmijmy się podatkami. One mogą zmobilizować lenników do większej pracy nad rozbudowaniem swojego lenna i osiąganiem większych dochodów. Co sądzisz Synu o takim projekcie ustawy? Masz poprawki czy wnioskujesz o jego odrzucenie po I czytaniu?
Cytat:
Ustawa Signorii
Prawo Podatkowe
z ... lipca 2017 r.
Artykuł I
Każdy mieszkaniec jest zobowiązany do zapłaty podatku na rzecz Księstwa w wysokości 10 % comiesięcznych przychodów z jego majątku ziemskiego.
Artykuł II
Pobór podatku następuje do 10 dnia każdego miesiąca.
Artykuł III
Dochody z podatku przeznaczane są w szczególności na utrzymanie armii Księstwa.
Artykuł IV
Książę w drodze Mandatamentum Księcia może zwolnić mieszkańca z obowiązku uiszczenia podatku w danym miesiącu.
Artykuł V
Ustawa wchodzi w życie z momentem ogłoszenia w Dzienniku Praw.
Nie mam uwag. Wszystkie moje wątpliwości rozwiałeś, Ojcze, podczas debaty.
|