Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Godło, flaga i hymn
Artykuł 3. bulli Super Universas brzmi:

Cytat:Artykuł 3
1. Godłem Państwa Kościelnego w trakcie trwania pontyfikatu Patriarchy są klucze św. Piotra przewiązane sznurem i zwieńczone tiarą.
2. Godło Państwa Kościelnego w trakcie sediswakancji stanowią klucze św. Piotra przwiązane sznurem pod ombrellino.
3. Flagę Państwa Kościelnego stanowią dwa pasy w kolorach białym i złotym.
4. Hymnem Państwa Kościelnego jest marsz "Hymnus Pontificalis".

Problem, moim zdaniem, polega na tym, że nikt obecnie nie kojarzy nas z tymi symbolami, a pewnie nawet niektórzy Rotryjczycy nie wiedzą, iż takie są nasze symbole narodowe. W oficjalnych zaproszeniach używamy godła II Rotrii, natomiast we wszystkich zestawieniach (np. ranking aktywności, konkurs OurSound, itd.) również widnieją flaga i godło II Rotrii. Proponuję więc powrócić do tych poprzednich symboli, które są bardziej rotryjskie. Nieco zmodyfikowane prezentuję poniżej:

Cytat:
[Obrazek: 2rtNJ.png]

[Obrazek: 2rtMY.png]

Przy okazji moglibyśmy zmienić hymn, gdyż zawsze jest z nim problem, nie wiadomo która wersja jest tą oficjalną. Ja proponuję ten utwór:

Cytat:
1. Lauda, Sion, Salvatorem,
lauda ducem et pastorem,
in hymnis et canticis.

Rit. Sit laus plena sit sonora,
sit jucunda, sit decora
mentis jubilatio.
Christus vincit,
Christus regnat,
Christus imperat!

2. Ecce panis angelorum,
factus cibus viatorum:
non mittendus canibus.
Sit laus plena...

3. Bone Pastor, Panis vere,
tu nos bona fac videre,
In terra viventium.
Sit laus plena...

Co Bracia o tym sądzą? Powinniśmy zmienić symbole na te, które w mikroświecie (i u nas zresztą też) bardziej kojarzą się z Rotrią, czy pozostać przy tych zapisanych w bulli zasadniczej?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Wszystko piękne, ale na co te lilie?
Odpowiedz

Tak było w wersji z II Rotrii.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Jestem ciekawy dlaczego.
Odpowiedz

Prezentowana przez Jego Wielkoksiążęcą Mość flaga pochodzi z czasów II Państwa Kościelnego, a lilie znajdujące się na fladze nawiązują do motywu lilii znajdującego się na herbie. Sam zaś herb jest herbem papieża Innocentego X, który przez pierwszych patriarchów II PKR został ustanowiony jako herbem państwowym.
[Obrazek: 65.gif]
Odpowiedz

Dziękuję Waszej Eminencji za wyjaśnienie. Myślałem, że mają one związek z Francją i zastanawiałem się jaki.

Ad rem - popieram postulat Jego Wielkoksiążęcej Mości odnośnie zmiany godła, flagi i hymnu.
Odpowiedz

Jeśli mam być szczery, to nie uważam zmiany aktualnych symboli za dobry pomysł. Jako Państwo Kościelne (wzorowane zresztą na realnym Państwie Kościelnym) nie powinniśmy moim zdaniem odstępować od godła, hymnu i flagi tak blisko powiązanej z osobą Patriarchy. Zamiast zwracać uwagę na to, że nie są to symbole rozpowszechnione, powinniśmy zająć się ich popularyzacją - tak, abyśmy zawsze byli z nimi kojarzeni.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR

Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa

Odpowiedz

Uważam, że powrót do herbu i flagi z czasów II Państwa Kościelnego jest doskonałym pomysłem. Zważmy, że właśnie tymi symbolami posługiwała się Rotria przez prawie siedem lat. Natomiast Stolica Apostolska może sygnować się symbolem tiary i skrzyżowanych kluczy. Te dwie różnice subtelnie zaznaczą patriarszą władzę świecką nad Państwem Kościelnym oraz jego pasterską opiekę nad Stolicą Apostolską i Kościołem Świętym.
[Obrazek: 65.gif]
Odpowiedz

(18.08.2017, 13:27:53)Taddeo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Jeśli mam być szczery, to nie uważam zmiany aktualnych symboli za dobry pomysł. Jako Państwo Kościelne (wzorowane zresztą na realnym Państwie Kościelnym) nie powinniśmy moim zdaniem odstępować od godła, hymnu i flagi tak blisko powiązanej z osobą Patriarchy. Zamiast zwracać uwagę na to, że nie są to symbole rozpowszechnione, powinniśmy zająć się ich popularyzacją - tak, abyśmy zawsze byli z nimi kojarzeni.

Tak, ale to są symbole Patriarchy Rotrii, a nie powinny stanowić godła całego Państwa Kościelnego.
Odpowiedz

Pozwolę sobie i na swoją uwagę.
W realnym świecie symbole narodowe niemal zawsze (poza wyjątkami) wynikają z historii i tradycji. Są tym, co z danym narodem kojarzy się wszystkim, wręcz bez pytania o przyczynę. W mojej opinii jest z nimi jak z językiem, są żywe i trudno je narzucić. Jeśli jesteśmy kojarzeni ze starymi symbolami, jestem za ich przywróceniem.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.