Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oświadczenie o przejściu na emeryturę
Osobiście jestem nawet za. I myślałem o tym od dłuższej chwili. Trzeba by było się tylko ugadać z państwami konkordatowymi.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli, 
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.

Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.

[Obrazek: 2s4JK.png]
Odpowiedz

Co do mojej aktywności - po ubraniu kiecy do grudnia jest bardzo dużo obowiązków. Po Bożym Narodzeniu sytuacja się unormuje i będę przejawiał aktywność, nie ogromną, ale regularną.

Odpowiedz

Generalnie rzecz biorąc moja dotychczasowa aktywność ograniczała się do wspierania rodu. Rotrii życzę jak najlepiej, ale sami panowie widzicie, że coś trzeba zmienić. Tylko nikt nie jest pewny co. Ja więc nie zamierzam doradzać "co powinniście" zrobić, bo to nie moja rola byłaby w ogarnięciu nowej sytuacji. Na pewno brzmi to ciekawie. Obecnie wygląda to tak jakbyście sami nie do końca mieli koncept na to co robić. Mówiąc kolokwialnie, marnujecie się. Nie zamierzam was zapraszać do Dreamlandu, bo to może być zbyt radykalne środowisko na kulturalną i stonowaną Rotrię(chyba, że jak ja próbowalibyście włąsną postawą zmienić świat. Możecie jednak dużo lepiej wykorzystać swój potencjał jak i pomysły, jeśli znajdziecie wiernych. Ewentualnie gdyby ktoś w takim rozwiązaniu chciał odprawiać posługę w KD to byłaby to Unia zapewne no i nie wiem na ile ostatnie wyniki referendum konkordatowego były wyrazem chęci uczestnictwa w Kościele Rotryjskim, a na ile przyzwoleniem na uczestnictwo w nim innych. Pozostawiam to waszej decyzji, choć oczywiście pomogę w ewentualnym organizowaniu bajzlu, jaki by się z tego wytworzył.
Jego Książęca Wysokość
Fryderyk Karol Albert Orański-Nassau
Książę Niderlandów, Oranii, Nassau, Antwerpii i Mediolanu, hrabia Kontich
Odpowiedz

Sytuacja jest taka:
- mamy nieaktywnego, ale dostępnego Patriarchę;
- mamy jednego mało aktywnego, ale do czasu, kardynała;
- mamy jednego emerytowanego kardynała;
- mamy jednego zaginionego kardynała;
- mamy jednego kardynała świeckiego aktywnego;
- mamy jednego kardynała świeckiego zaginionego;
- mamy dwóch aktywnych świeckich.

Nie jest głupim pomysłem zrobienie Kościoła bez ziemi. Likwidację naszych księstw i patrymoniów, ale z zachowaniem tytułów. Nadto przeniesienie Pałacu do jednego państwa. Będzie to Ecclesia Militans jako Kościół pielgrzymujący. Z kraju do kraju. Z ludzi i dla ludzi. Trochę taka teologia...
Ale popieram pomysł i czekałbym na pomysł Ojca Świętego.

Odpowiedz

Nie, jest inny lepszy pomysł, który przedstawiłem Patriarsze. Zaczekajmy.
Odpowiedz

Ja również mam nadzieję, iż Jego Świątobliwość wkrótce zabierze głos. I mamy jeszcze kilku (chyba dwóch) nieaktywnych biskupów. Z tego co widać, koncepcja "Kościoła bez ziemi" znalazła uznanie wśród wiernych z mikroświata. Żeby to jednak mogło iść dalej trzeba zastanowić się, jak to będzie wyglądać od strony prawnej.

Czy my również możemy poznać twój pomysł, Paolo? Skoro już dyskutujemy o różnych możliwościach, dobrze byłoby je poznać, bo nie wiadomo kiedy Patriarcha znajdzie chwilę czasu, by zgłębić tę ideę.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Ja też jednak przychylam się do propozycji Kościoła bez ziemi. Tylko co zrobić z ziemiami Rotrii? Włączyć je do innego Państwa? Poprosić inne kraje o ich zabezpieczenie?
Odpowiedz

Myślałem o tym, żeby to Święte Przymierz otoczyło nasze tereny opieką, do czasu aż państwo się nie odrodzi.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Czyli Rzeczypospolita? Też byłbym za tym.
Odpowiedz

Ja także popieram.
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.