Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zajazd wszystkich wiernych Synów Kościoła
(01.12.2017, 11:10:34)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Ograniczyć Rotrię tylko do Apostolskiego Miasta (jak Watykan), którego działy ulokować w jednym z zaprzyjaźnionych państw i to wszystko.

To już takie rozwiązanie jest lepsze...

(30.11.2017, 20:35:33)Maurycy Orański napisał(a): Patriarcha będzie miał zapewnione miejsce na urzędowanie w państwie w którym będzie mieszkał.

A jak weźmie w posiadanie swoją Katedrę, która się znajduje w bazylice laterańskiej? Rotria to trochę wiecej niż zwykła mikronacja. To też pewne rytualy, tradycje.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Odpowiedz

(01.12.2017, 12:56:26)Tommaso Mancini napisał(a): A jak weźmie w posiadanie swoją Katedrę, która się znajduje w bazylice laterańskiej? Rotria to trochę wiecej niż zwykła mikronacja. To też pewne rytualy, tradycje.

Nie da się zreformować Rotrii pozostawiając wszystko tak jak jest. A Rotrii potrzebna jest zmiana, bo nikt już nie wypełnia tutaj swojej roli. W ostatnich miesiącach staliśmy się szeregową mikronacją, bez rytuałów i tradycji. Inkorporację (bo tak to trzeba nazwać) już przerabialiśmy wielokrotnie i nic dobrego z tego nie wyszło, więc - ucząc się na błędach - jestem przeciwny temu rozwiązaniu.
Katedra patriarchy, jak i biskupa, znajdowałaby się w tym państwie, w którym będzie żył, bazylikę laterańską trzeba byłoby pozostawić.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Głosować można do jutra, do godz. 16.30.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli, 
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.

Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.

[Obrazek: 2s4JK.png]
Odpowiedz

Jeżeli to przejdzie, to dokonam oficjalnej apostazji. Jutro postaram się napisać, czemu wg mnie jest to zły pomysł.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Odpowiedz

Proszę przy okazji napisać własną metodę na rozwiązanie kryzysu.
Odpowiedz

Przedłużam więc głosowanie do 4 grudnia do godz. 12.00. Do tego czasu Don Mancini musi przygotować inną wersję nowej historii. Sprzeciw wobec decyzji bez kolejnej propozycji to nonsens. Nie, bo nie. Więc albo jest inna propozycja, albo głosowanie ruszy dalej.

Odpowiedz

No tak, na pewno przedstawi i to jeszcze coś sensownego. Wyskakuje jak królik z kapelusza po półtorej roku nieobecności i będzie przedstawiał pomysły, szantażując apostazją. Kurwa genialnie.
Odpowiedz

Dlaczego nie? Skoro Brat Mancini ma jakąś konkretną propozycję, która może przynieść oczekiwane efekty, to jak najbardziej wysłucham. Zresztą ja nie twierdzę że mój pomysł jest idealny.
Odpowiedz

Mamy 4 grudnia, a odpowiedzi Don Tomasso brak. O Sancta Barbara...

Odpowiedz

(02.12.2017, 15:30:30)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a):  Kurwa genialnie.
Powiem szczerze, że odkąd Brat się tutaj pojawił i zachowuje się, jak zachowuje, to odechciewa mi się wszystkiego. Kiedyś to było miejsce wielkich mężów, a nie bachorów stanu... No ale cóż - jakie czasy, tacy hierarchowie. Słownictwo wprost z burdelu urąga godności kardynalskiej. 
(04.12.2017, 11:01:18)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Mamy 4 grudnia, a odpowiedzi Don Tomasso brak. O Sancta Barbara...

Bo realnie jestem człowiekiem, który nie dość, że studiuje, to musi się sam utrzymać, a do tego ma inne zobowiązania. W takiej sytuacji mikroświat schodzi na dalszy plan. Już nie jestem w liceum, gdy można było nocami spiskować z Twoim Dziadkiem, Eminencjo Wink

Ale ad rem :
Wydaje mi się, że po prostu nie powinniśmy wyzbywać się naszej państwowości. Nie sądzę, by Rotria jako organizacja, nie państwo, przetrwało jakoś długo. Państwo też nam daje pewną niezależność i swobodę działania. Kto nam zagwarantuje, że jak wcielimy w życie Kościół bez ziemi, to państwo-gospodarz nie będzie się nam wtrącało w kwestie wewnętrzne? 
Nie mam jednej recepty na kryzys. Może powinniśmy tak jak kiedyś, odetnąć się i zacząć od nowa? Zrezygnujmy z naszych godności, zacznijmy od zera, zwołajmy Sobór. Kiedyś nam to pomogło. A może jednak scenariusz watykański? 
Apeluję o zwołanie Soboru, nie dlatego żeby spowolnić upadek, ale po to żebyśmy mogli na spokojnie rozważyć wszystkie możliwości. Ja osobiście zobowiązuję się do aktywnego (w miarę) uczestnictwa w takim Soborze. Nie rezygnujmy z naszego dziedzictwa tak łatwo.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.