Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Zwołam Sobór Don Tomasso, jak tylko Ojciec Święty da mi do tego upoważnienie. Zapytam Wielebnych Kardynałów - czy przypadkiem głosowania nie przesunąć na Sobór.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Czemu tylko kardynałów?
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
(04.12.2017, 18:31:58)Tommaso Mancini napisał(a): Kto nam zagwarantuje, że jak wcielimy w życie Kościół bez ziemi, to państwo-gospodarz nie będzie się nam wtrącało w kwestie wewnętrzne? Jak państwa trzecie mogłyby wtrącać się w kwestie wewnętrzne?
(04.12.2017, 18:31:58)Tommaso Mancini napisał(a): Może powinniśmy tak jak kiedyś, odetnąć się i zacząć od nowa? Zrezygnujmy z naszych godności, zacznijmy od zera, zwołajmy Sobór. Kiedyś nam to pomogło. Nie wiem niestety jak było kiedyś, ale nie wyobrażam sobie tego scenariusza w obecnych czasach. Jest nas zaledwie garstka, i to niemalże samych kardynałów oraz oczywiście Brat (+ dwóch nieaktywnych biskupów). Zresztą każdy miałby już jakieś doświadczenie, więc wiadomo że szybciej w hierarchii piąłby się Karol i to prędzej on zostałby Patriarchą, niż chociażby jeszcze do niedawna Tadeusz Krasnodębski. Tytuły można odebrać, ale doświadczenie i obeznanie pozostaje już na zawsze, a za kilka miesięcy wszyscy wróciliby do tych godności, które piastują obecnie.
(04.12.2017, 18:31:58)Tommaso Mancini napisał(a): Apeluję o zwołanie Soboru, nie dlatego żeby spowolnić upadek, ale po to żebyśmy mogli na spokojnie rozważyć wszystkie możliwości. Również optuję za tym rozwiązaniem, by wypracować oficjalną wersję w szerszym gronie.
(04.12.2017, 18:36:51)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Zapytam Wielebnych Kardynałów - czy przypadkiem głosowania nie przesunąć na Sobór. Nie tylko głosowanie, ale i całą dyskusję.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
(04.12.2017, 18:31:58)Tommaso Mancini napisał(a): (02.12.2017, 15:30:30)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Kurwa genialnie. Powiem szczerze, że odkąd Brat się tutaj pojawił i zachowuje się, jak zachowuje, to odechciewa mi się wszystkiego. Kiedyś to było miejsce wielkich mężów, a nie bachorów stanu... No ale cóż - jakie czasy, tacy hierarchowie. Słownictwo wprost z burdelu urąga godności kardynalskiej.
Mów do mnie jeszcze.
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Sobor zrobię jak mnie Patriarcha powola na regenta.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
Rationem vincere gaudeo!
Bracia!
A może by się przenieść nie do innej mikronacj, ale na...facebooka? Wiem, że to kontrowersyjna propozycja, ale spójrzmy prawdzie w oczy. Przez ostatnią dekadę internet zmienił się nie do poznania. Dzisiaj już nie siedzimy na forach tematycznych, tylko na grupach na fb. Zakładam się, że większość z Was, gdy włącza sieć, to wpierw włącza facebooka. Portal ten w końcu to nie tylko świetne narzędzie komunikacji, ale źródło informacji. W moim przypadku 90% mojej historii linków, w które klikam, pochodzi z fb. Może więc spróbować tam jako tajna grupa? Przyznam, że osobiście byłbym za takim rozwiązniem choćby z praktycznych powodów. Nie musiałbym wchodzić na oddzielną stronę, lecz wszystko miałbym w jednym miejscu.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
05.12.2017, 13:08:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.12.2017, 14:05:59 przez Paolo Carlo de Medici y Zep.)
Ale głupoty Brat mówi. Mikronacja to forum, a nie Facebook. Po co mieszać real z wirtualem.
Ja postuluję większą autonomię w diecezjach. Żeby każdy biskup mógł tak ją organizować, tak prowadzić celebry, jak chce on i jego wierni.
(05.12.2017, 13:08:23)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Ja postuluję większą autonomię w diecezjach. Żeby każdy biskup mógł tak ją organizować, tak prowadzić celebry, jak chce on i jego wierni.
Paolo, proszę cię... Jak to ma przezwyciężyć kryzys? My rozmawiamy nad istotą, a nie wewnętrzną organizacją Rotrii. Na to był czas przez ostatnie lata. Poza tym takie rozwiązanie przecież funkcjonuje chociażby w Bialenii.
Co do fb, to to byłoby dopiero wyrzeczenie się państwowości. Jak umieszczalibyśmy opisy, jak przebiegałoby konklawe, jak byłyby wydawane dokumenty, o czym byśmy dyskutowali i jak wyglądałoby codzienne życie? To oczywiście wygodniejszy sposób, ale nie sprawdziłby się moim zdaniem jako zastępstwo forum.
No nie funkcjonuje, bo nikomu się nie chce. Ale my wprowadziliśmy ograniczenia, mamy rytuały, utarte schematy. Istotą to jest chęć do udzielania się i zdobycie obywateli np. do naszych księstw, które stoją puste.
Dlaczego taki Bentini odszedł? Dlaczego Sartenoskorsi się nie pojawia? Dlaczego mój brat Felipe de Medici zniknął? Co się do diaska stało z Leonardem? Dlaczego Mancini pojawił się dopiero teraz? Gdzie są Córdoba i Berden? Dlaczego Patriarcha pomimo całkowitej nieaktywności nie zrezygnuje?
Można dodać: dlaczego Paolo przeszedł na emeryturę?
Zapewne studiują, mają pracę. Mikroświat dorósł, a my razem z nim. Kiedyś znikniemy i my, ale następne pokolenia Rotrii (zresztą nie tylko Rotrii) już nie uratują, bo po prostu ich nie ma i nie będzie, mają inne zainteresowania albo brakuje im czasu.
A żeby Patriarcha ustąpił, trzeba mieć dobrego następcę, a tego nie ma i również nie będzie do stycznia, jeśli nie pojawi się jakiś charyzmatyczny duchowny, albo ktoś z wymienionych przez ciebie nie powróci z nową siłą.
|