Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
A ja 3. Minęły w sierpniu.
Liczba postów: 127
Liczba wątków: 10
Obie opcje są ciekawe, jednak opcja Kościoła bez ziemi mogłaby niestety spowodować rozmycie się Rotrii i przeniesienie większości aktywności na inne państwa. Ale z drugiej strony wcale tak nie musi być....
Na początek uważam że należy abyśmy skonsolidowali się wewnętrznie, powyjaśniali co trzeba wyjaśnić, przygotowali konkretny plan działania w zaciszu PKR i z konkretną propozycją wówczas wyjść na zewnątrz.
/-/
Ludwik Tomović
Gubernator Konfederacji Sclavińskiej
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 7
Propozycja likwidacji jednoosobowych księstw i zjednoczeniu się jest bardzo pozytywna w mojej ocenie. Popieram brata Paolo w:
Cytat:Zostawić wszystko tak, jak jest. Ewentualnie zjednoczyć wszystkie Księstwa i utworzyć np. Królestwo Italii, a Państwo Kościelne ograniczyć do Apostolskiego Miasta. Oba twory byłyby niepodległe i wyłącznie dzieliły wspólne forum.
prof. dr net. prezbiter Mateusz Adam Sartoneskorsi SJ
dziekan WNŚ UB oraz WNŚ KAN
Tak, inną opcją jest konsolidacja ziemi i powierzenie władzy nad nią Patriarsze, ewentualnie powoływanemu przez niego np. Wicekrólowi Rotrii, który sprawowałby świecką władzę nad Państwem Kościelnym.
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Co to zmieni? Nic. Cytując klasyk to zmiana firanek w burdelu.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Jednoosobowe księstwa przestaną istnieć. No to jakie ma Eminencja inne pomysły? Ja mogę przedstawić swój projekt konstytucji, chociaż wolę z tym zaczekać do początku lutego.
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 29
(27.12.2017, 14:36:00)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Co to zmieni? Nic. Cytując klasyk to zmiana firanek w burdelu.
Na razie istnienie Księstw nie ma sensu. To oczywiście nie jest remedium, ale może być jego częścią.
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
Zgadzam się z czcigodnym prezbiterem.
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 7
(28.12.2017, 00:00:21)Tommaso Mancini napisał(a): Na razie istnienie Księstw nie ma sensu. To oczywiście nie jest remedium, ale może być jego częścią.
Święte słowa. Czas działać.
prof. dr net. prezbiter Mateusz Adam Sartoneskorsi SJ
dziekan WNŚ UB oraz WNŚ KAN
Spokojnie, na wszystko przyjdzie czas, obiecuję Bratu.