Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Dyskusja] Przyszłość architektury sakralnej
Drodzy członkowie Wydziału Teologii,
Szanowni mieszkańcy i goście w Rotrii,

chciałbym zainicjować dyskusję na temat przyszłości realnej architektury sakralnej. Po czasach pięknych gotyckich, renesansowych i barokowych budowli nastały czasy, gdy większość kościołów (przynajmniej w mojej opinii) jest niezbyt piękna, nie ma w gruncie rzeczy w miarę jednolitego stylu, a wspólną cechą praktycznie wszystkie z nich mają wspólną cechę - są z betonu. Czy jest jakaś nadzieja?

Zapraszam do rozmowy.

(-) Tomasz von Habsburg
Odpowiedz

Poza Licheniem to nie widziałem ładnej współczesnej świątyni.
Odpowiedz

Nie widzę powodu do takiego samego, jak w realu postępowania w tym temacie. Zostańmy przy tych trzech pierwszych okresach.
Odpowiedz

Nie tego chyba ma dotyczyć dyskusja.
Odpowiedz

Ach! Nie doczytałem się Blush
Nie wszystkie zbudowane czy nowo budowane świątynie są - jakby to powiedzieć - niezbyt ładne.
Np. ta świątynia jest naprawdę piękna i urokliwa, zawsze pełna wiernych i z bardzo charyzmatycznym księdzem - jeden z najpiękniejszych współczesnych kościołów w jakich zdarzyło mi się być...
[Obrazek: k4.jpg][Obrazek: 512px-Niemcz_ksc_NMP_Wspomozycielki_Wier...7-2014.jpg]
Wiadomo, zdjęcia nigdy nie oddadzą w pełni klimatu miejsca, ale ten kościół jest naprawdę wyjątkowo ładny.
A co do "zarzutu", że kościoły są betonowe. Niekoniecznie - są otynkowane Wink 
[Obrazek: IMG_1057.JPG]

Edit:
Jeszcze takie perełki: https://pl.aleteia.org/2018/01/14/7-najc...-w-polsce/
Odpowiedz

Pierwsza świątynia jest bardzo ładna. A może inni zechcą się wypowiedzieć? Ożywią dyskusję akademicką.
Odpowiedz

Moim zdaniem nowoczesne świątynie również mają swój styl. Maksymalny minimalizm, białe ściany, duże prezbiterium, a zamiast ołtarza głównego duży krzyż. Współczesne kościoły wpisują się poniekąd w obecnie panującą modę, tak samo jak wpisywały się kościoły barokowe.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Przecież dużo ładnych cerkwi się buduje.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Dodam jeszcze, że moda lubi wracać. W ubiegłym roku pożądane były meble ludwikowskie, fotele i sofy typu chesterfield, marmur. Zachwyt czasami przeszłymi powraca, tylko czy zagości na dłużej?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
[Obrazek: 32GnG.png]
Odpowiedz

Jak najbardziej nowoczesne kościoły mogą być piękne! Lecz uważam, że dużo częściej niż niegdyś dochodzi do "architektonicznych patologii". Jedną z rzeczy, które mnie bardziej irytują, jest umieszczanie tabernakulum gdzieś z boku prezbiterium. Przyznam, że realnie jestem tradycjonalistą i rażą mnie też ołtarze posoborowe, ale to już bardziej kwestia światopoglądowa niż estetyczna Wink Aczkolwiek muszę przyznać, że wiele z nich prezentuje się wspaniale.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.