Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Drodzy członkowie Wydziału Teologii,
Szanowni mieszkańcy i goście w Rotrii,
chciałbym zainicjować dyskusję na temat przyszłości realnej architektury sakralnej. Po czasach pięknych gotyckich, renesansowych i barokowych budowli nastały czasy, gdy większość kościołów (przynajmniej w mojej opinii) jest niezbyt piękna, nie ma w gruncie rzeczy w miarę jednolitego stylu, a wspólną cechą praktycznie wszystkie z nich mają wspólną cechę - są z betonu. Czy jest jakaś nadzieja?
Zapraszam do rozmowy.
(-) Tomasz von Habsburg
Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Poza Licheniem to nie widziałem ładnej współczesnej świątyni.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 2
Nie widzę powodu do takiego samego, jak w realu postępowania w tym temacie. Zostańmy przy tych trzech pierwszych okresach.
Nie tego chyba ma dotyczyć dyskusja.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 2
Ach! Nie doczytałem się
Nie wszystkie zbudowane czy nowo budowane świątynie są - jakby to powiedzieć - niezbyt ładne.
Np. ta świątynia jest naprawdę piękna i urokliwa, zawsze pełna wiernych i z bardzo charyzmatycznym księdzem - jeden z najpiękniejszych współczesnych kościołów w jakich zdarzyło mi się być...
![[Obrazek: k4.jpg]](http://www.parafia.niemcz.org.pl/media/images/k4.jpg)
![[Obrazek: 512px-Niemcz_ksc_NMP_Wspomozycielki_Wier...7-2014.jpg]](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Niemcz_ksc_NMP_Wspomozycielki_Wiernych_1_07-2014.jpg/512px-Niemcz_ksc_NMP_Wspomozycielki_Wiernych_1_07-2014.jpg)
Wiadomo, zdjęcia nigdy nie oddadzą w pełni klimatu miejsca, ale ten kościół jest naprawdę wyjątkowo ładny.
A co do "zarzutu", że kościoły są betonowe. Niekoniecznie - są otynkowane
Edit:
Jeszcze takie perełki:
https://pl.aleteia.org/2018/01/14/7-najc...-w-polsce/
Pierwsza świątynia jest bardzo ładna. A może inni zechcą się wypowiedzieć? Ożywią dyskusję akademicką.
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Moim zdaniem nowoczesne świątynie również mają swój styl. Maksymalny minimalizm, białe ściany, duże prezbiterium, a zamiast ołtarza głównego duży krzyż. Współczesne kościoły wpisują się poniekąd w obecnie panującą modę, tak samo jak wpisywały się kościoły barokowe.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Przecież dużo ładnych cerkwi się buduje.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Dodam jeszcze, że moda lubi wracać. W ubiegłym roku pożądane były meble ludwikowskie, fotele i sofy typu chesterfield, marmur. Zachwyt czasami przeszłymi powraca, tylko czy zagości na dłużej?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Jak najbardziej nowoczesne kościoły mogą być piękne! Lecz uważam, że dużo częściej niż niegdyś dochodzi do "architektonicznych patologii". Jedną z rzeczy, które mnie bardziej irytują, jest umieszczanie tabernakulum gdzieś z boku prezbiterium. Przyznam, że realnie jestem tradycjonalistą i rażą mnie też ołtarze posoborowe, ale to już bardziej kwestia światopoglądowa niż estetyczna

Aczkolwiek muszę przyznać, że wiele z nich prezentuje się wspaniale.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.