Liczba postów: 40 
    Liczba wątków: 2

Szanowni 
Przepraszam za opóźnienie i jednocześnie informuję, iż nie jestem w stanie zrobić lepszej mapy, niż wymieniona przez Wielmożną Ekscelencję Carlo Lorenzo. Dla wytłumaczenia mam jedynie fakt, iż nie jestem tu na tyle długo aby poznać specyfikę (ani tym bardziej plany rozwoju) Rotrii. W zamian za to informuję, że na dniach przedstawię pierwszy projekt strony Biblioteki Rotryjskiej.

Liczba postów: 1782 
    Liczba wątków: 236

Czyli możemy później ponownie wrócić do głosowania nad pomysłem mego Ojca.

Liczba postów: 989 
    Liczba wątków: 43

Jestem za.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau 
Arcybiskup Jerozolimy 
Doża Wenecji 

Liczba postów: 272 
    Liczba wątków: 19

Dziękuję za uznanie propozycji, Pawle.  
Jeśli chodzi o Twoje uwagi, zgadzam się ze wszystkimi, poza tą jedną:
  (07.02.2018, 14:19:40)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a):  § 6. Signoria na zakończenie każdej sesji może podjąć uchwałę będącą wyrazem i ucieleśnieniem podjętych przez nią podczas obrad decyzji. Nadto Signoria może podczas sesji podejmować inne ustawy i uchwały, ilekroć stwierdzi, że jest to wskazane. 
Myślę, że przyjęcie na zakończenie takiej  uchwały podsumowującej byłoby dobrym zwieńczeniem obrad. Nie musi być to przecież ustawa mająca realny wpływ na rotryjskie prawo. Sporządzić taką uchwałę mógłby chociażby Premier Signorii.

Przy okazji, dopiszę do Signoria Lex Super Universas coś o poprawkach.

(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR 

Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa 

(07.02.2018, 17:44:00)Tadeusz Krasnodębski napisał(a):  Dziękuję za uznanie propozycji, Pawle.  

Jeśli chodzi o Twoje uwagi, zgadzam się ze wszystkimi, poza tą jedną: 

(07.02.2018, 14:19:40)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a):  § 6. Signoria na zakończenie każdej sesji może podjąć uchwałę będącą wyrazem i ucieleśnieniem podjętych przez nią podczas obrad decyzji. Nadto Signoria może podczas sesji podejmować inne ustawy i uchwały, ilekroć stwierdzi, że jest to wskazane.  
Myślę, że przyjęcie na zakończenie takiej uchwały podsumowującej byłoby dobrym zwieńczeniem obrad. Nie musi być to przecież ustawa mająca realny wpływ na rotryjskie prawo. Sporządzić taką uchwałę mógłby chociażby Premier Signorii. 

Przy okazji, dopiszę do Signoria Lex Super Universas coś o poprawkach. 
A jak nic się nie ustali?

Liczba postów: 272 
    Liczba wątków: 19

Myślę, że to niemożliwe.

(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR 

Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa 

W takim razie powinniśmy przejść do uchwalenia tego aktu, chyba że Jego Świątobliwość ma uwagi.

Liczba postów: 1337 
    Liczba wątków: 193

Ja jestem za poprawką Paola, że Signoria może podjąć uchwałę. Nie wiemy, co może się wydarzyć w przyszłości i czy nie utrudni to nam funkcjonowania.

Wilhelm Jan Orański-Nassau 

Liczba postów: 2919 
    Liczba wątków: 344

Również jestem za. Obawiam się, że zapis mógłby doprowadzać do uchwalania bezwartościowych uchwał.

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. 

Liczba postów: 1072 
    Liczba wątków: 195

Zmieniłbym tylko wstęp do uchwały (Na mocy władzy apostolskiej, jaka została nam nadana, postanawiamy, co następuje), gdyż Signoria nie sprawuje władzy apostolskiej. Taki wstęp ma sens w dokumentach patriarszych, ale niniejsza uchwała jest dokumentem Signorii, przez Patriarchę tylko podpisywanym, a więc jest wyrazem woli Szlachetnych Panów, a nie Ojca Świętego.

Jego Eminencja Albert Orański  

|