Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Powiem krótko: popieram nowy podział. Zdecydowanie przyczyni się do rozwiązania problemu nieaktywności. Przy okazji nowego podziału wartałoby zastanowić się też nad aktywizacją księstw lennych, ale to temat na inną dyskusję i osobista kwestia każdego władcy.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Nowy podział rzeczywiście ma najwięcej sensu i doprowadzi do rozwoju aktywności. W pełni go popieram, aczkolwiek jako stolica wschodniego księstwa bardziej widzi mi się Parma. Jestem świadomy jednak że w Rotrii od lat istnieje księstwo Modeny, więc zmiana stolicy wprowadziłaby niepotrzebny chaos.
Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Również popieram koncepcję Jego Świątobliwości. Obecny podział nie sprawdzał się już od dłuższego czasu. A co z terenami takimi jak Wenecja, czy Antwerpia, które nie leżą bezpośrednio w obrębie Państwa Kościelnego?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 989
Liczba wątków: 43
Uprzedziłeś mnie Ojcze z tym pytaniem.
Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Liczba postów: 1072
Liczba wątków: 195
To dodatkowe regiony, które nadmiernie rozbudowują strukturę Rotrii. Z drugiej jednak strony nie możemy z nich rezygnować, bo byłaby to decyzja nader pochopna. Proponuję więc, aby pozostały one częścią Patrymonium, ale nie muszą znajdować się na wyniosłym miejscu. Mogą one pozostać częścią Oranii (Antwerpia) i Modeny lub Toskanii (Wenecja). Bądź też mogą na innych zasadach być lennami patriarszymi.
Jego Eminencja Albert Orański
Liczba postów: 20
Liczba wątków: 1
Antwerpia moim zdaniem może być dołączona do Oranii, ale Wenecja jest zbyt odrębna. W jej przypadku mogłoby zostać tak, jak do tej pory.
Nie zgadzam się na takie rozwiązanie.
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
Wasza Eminencjo, Antwerpia od zawsze była orańska, to ziemie nadane mi przez mego ojca Alberta II jeszcze w czasach Królestwa Zjednoczonych Niderlandów.
Natomiast Wenecja jest nowym lennem, które powinno być włączone w skład Toskanii lub Modeny, jak zaproponował Jego Świątobliwość, bo od zbędnego rozdrobnienia właśnie odstępujemy. Przynajmniej na razie, kiedy nie ma innych rodów, które mogłyby założyć tam swoje domeny.
Z czym więc się tu nie zgadzać?
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Nie zgodzę się na nierówny układ sił pomiędzy Orańskimi a Medyceuszami.