Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Ja jestem i również czekam na wznowienie obrad, choć sam nie czuję się kompetentnym do przedstawienia swoich własnych propozycji.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 1337
Liczba wątków: 193
(13.03.2018, 18:38:59)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Głosować nad czym? Nic nie ustalono.
Jak to nie? Jego Świątobliwość przedstawił dwa projekty podziału lennego, z czego tylko jeden jest słuszny i nie prowadzi do konfliktów (mowa o tym z trzema księstwami). Dobrze byłoby, gdyby Premier zdecydował, czy poddamy te projekty pod głosowanie, czy zajmujemy się kolejną sprawą.
Wilhelm Jan Orański-Nassau
Liczba postów: 1782
Liczba wątków: 236
Dlaczego ten jeden jest słuszny?
Ponieważ w sposób pokojowy przywróci sprawiedliwość, która już dawno winna być przywrócona.
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Przepraszam za nieobecność. Dopiero dziś dowiedziałem się o zmianie adresu Państwa Kościelnego. Dziś wieczorem powrócimy do obrad.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Czekamy zatem, Szanowny Premierze, bo jeszcze wiele istotnych kwestii przed nami.
(16.03.2018, 13:07:55)Aurelio Paolo de Medici y Zep napisał(a): [...] choć sam nie czuję się kompetentnym do przedstawienia swoich własnych propozycji. Jeżeli Brat ma własne propozycje, śmiało proszę je przedstawić. Jego Świątobliwość powołał przecie w skład Signorii osoby jak najbardziej kompetentne, nietaktem byłoby więc wątpić w mądrość Patriarchy 
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Sam niestety nie znam się na tyle na geografii i historii Państwa Kościelnego, aby proponować rozwiązania zmian terytorialnych
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Wasza Świątobliwość,
Wielce Szanowna Signorio,
Szlachetni Panowie.
Z uwagi na przeciągającą się realiozę zmuszony jestem zrzec się urzędu Pierwszego Ministra Signorii Rotryjskiej, podobnie jak zrzekłem się najważniejszych i najbardziej czasochłonnych funkcji w innych państwach. Z tego miejsca pragnę również serdecznie przeprosić za dotychczasową, długą i niezapowiedzianą nieobecność, żywiąc nadzieję, że niezawiniona absencja spotka się ze zrozumieniem Szlachetnych Panów. Wierzę, że mój następca lepiej pokieruje obradami. Ja sam natomiast deklaruję gotowość powrotu od połowy maja. Do tego czasu proszę, aby Signoria podjęła decyzję o utrzymaniu bądź pozbawieniu mnie zaszczytnego tytułu Szlachetnego Pana. Jednocześnie życzę sukcesów i owoców pracy całemu zgromadzeniu, a za powierzone mi zaufanie - z serca Wam dziękuję.
Z wyrazami szacunku,
(-) Tadeusz Krasnodębski
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Przewielebni i Przeszlachetni Panowie;
Wczorajszego dnia odbyłem bardzo długą rozmowę z Ojcem Świętym Piusem VI oraz kard. Wilhelmem. Owocem tej rozmowy stał się ścisły plan odnowy rotryjskiej, odnowy, którą cały czas pchamy do przodu. Moją pewną propozycją, zaaprobowaną przez Patriarchę, był pomysł przystosowania Rotrii do świeckości (uwaga, nie zeświecczenie, ale przystosowanie do laikatu). Otóż według mojej myśli, którą należy przedyskutować i udoskonalić - kraj nasz dzieliłby się na księstwa oraz gubernatorstwa - księstwa pod zarządem książąt z rodowitych rotryjczyków (nawiązanie do historyczności no i dziedzictwa rodów de Medici-Oranje-Nassau) oraz gubernatorstwa, zarządzane przez gubernatorów (świeckich, nie książąt). Obie grupy miałyby dowolność w rządzeniu - obie grupy też sterowałyby krajem w Signori jako parlamencie - co uszczupliłoby władzę świecką Patriarchy - ale zachowujemy margines absolutyzmu w posiadaniu prawa veta przez Patriarchę do wszystkiego, oraz możliwości samodzielnego wydawania prawa. Ograniczylibyśmy też władzę duchowieństwa, aby tym bardziej dopuścić świeckich do udziału w działalności kraju.
Co o tym sądzicie?
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
Szlachetny Panie Tadeuszu,
dziękuję za pełnioną pracę na rzecz Państwa Kościelnego. Cieszy mnie jednocześnie deklaracja powrotu w maju, będziemy oczekiwać na Pański powrót z niecierpliwością. Co zaś się tyczy tytułu Szlachetnego Pana, jestem jak najbardziej za jego podtrzymaniem.
Wasza Świątobliwość,
Szlachetni Panowie,
nim przejdziemy do kolejnych spraw, słusznym byłoby obranie nowego Premiera, który zamknąłby poprzednie kwestie i czuwał nad porządkiem kwestii w przyszłości omawianych, tych bowiem jest sporo, ktoś winien więc sprawować pieczę nad ładem, żebyśmy się nie pogubili.
|