Liczba postów: 1676
    Liczba wątków: 102

(07.08.2018, 19:50:10)Aurelio de Medici y Zep napisał(a):  Dokładnie tak, polecam postąpić według rady ks. Piccolominiego.
Przy okazji, czy mogę spytać, księżę Michelangelo, kto i kiedy był takim kapłanem? Bardzo mnie to zainteresowało 
Wspomniany przez JE Wilhelma Orańskiego brat Makarios z Surmenii.

Liczba postów: 359
    Liczba wątków: 29

(07.08.2018, 19:39:48)Piotr Pawłowicz napisał(a):  Osobiście dla mnie nie ma różnicy jak wygląda "drabinka" tytułów i funkcji w kościele, a liczy się obrządek wschodni. Osobiście, przez to że jestem Prawosławny nie uznaję celibatu. 
Szanowny Panie,
Chciałbym poinformować Pana oraz wszystkich Braci, iż z błogosławieństwem Ojca Świętego Sylwestra, generała Towarzystwa Jezusowego, Jego Ekscelencji Księdza Biskupa Aurelia Lorenza de Medici y Zepa, a także jedynego surmeńskiego hierarchy, Jego Eminencji Orjona kardynała von Thorn - Surmy, prowadzone są prace nad wprowadzeniem (począkowo) na terenie Rusi Kijowskiej (Rzeczpospolita Obojga Narodów) obrządku wschodniego pod roboczą nazwą
 surmeńsko - ruskiego. Oczywiście duchowni niezakonni tego Kościoła
 sui iuris nie będą zobowiązani do celibatu. Koniec prac przewiduję na rozpoczęcie postu przed świętem Zaśnięcia Bogurodzicy. Jeśli chce Pan się przyłączyć, to zapraszam do kontaktu ze mną poprzez PW lub GG (mój numer : 12190473).

Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma

Liczba postów: 1676
    Liczba wątków: 102

Cóż to za świetna wiadomość! W Rzeczypospolitej pewnie znajdą się chętni.

Liczba postów: 428
    Liczba wątków: 40

Z tego co wiem, jak jeszcze byłem w Brodrii mój przyjaciel Aurelio chciał sprowadzić do nas rotriokatolicyzm w  rycie wilijskim. (przepraszam za błędy)

Jego Świątobliwość Metropolita Broskwy i całej Brodrii
Paweł
![[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/86_01_12_21_10_44_29.png)

Liczba postów: 2919
    Liczba wątków: 344

Tak, niestety pomysł nie udał się z kilku powodów. Po pierwsze nie było zainteresowania ze strony Brodryjczyków, po drugie pojawiły się komplikacje w związku z interpretacją ważności konkordatu. Teraz jest szansa, aby to zmienić 

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

Ja do Brodrii nie mam zamiaru powrócić, dlatego mógłbym zostać tutaj kapłanem Rytu Wschodniego.

Paweł
![[Obrazek: 86_01_12_21_10_44_29.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/86_01_12_21_10_44_29.png)

Liczba postów: 989
    Liczba wątków: 43

Z tego co pamiętam była swego czasu unia na kształt brzeskiej i był Zakon Bazylianów prowadzony przez Brata Makariosa, który obecnie zagnął w mrocznych odmętach realu, ale zakon można wskrzeisić. Poza tym np. Pan Ivan von Lichtenstein z RON pisze się jako Rotrioprawosławny.

Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji

Liczba postów: 2919
    Liczba wątków: 344

Ryt wschodni planujemy rozwijać w Rzeczypospolitej, może również w Brodrii. Sądzę jednak, że żadnych przeszkód nie będzie, aby Msze w rycie wschodnim były sprawowane również w Patrymonium.

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

Liczba postów: 359
    Liczba wątków: 29

(07.08.2018, 19:57:37)Piotr Pawłowicz napisał(a):  Ja do Brodrii nie mam zamiaru powrócić, dlatego mógłbym zostać tutaj kapłanem Rytu Wschodniego.
Zapraszam do kontaktu zatem. Tym bardziej, jeśli ma Pan wiedzę o prawosławiu.

Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma

W takim razie pisałbym się na kapłana Rotrioprawosławnego. 

Paweł