Liczba postów: 272
Liczba wątków: 19
Cytat:
Dn. 15 sierpnia 2018 roku
Wasza Świątobliwość,
Realizując obowiązek nałożony na mnie przez §4 Najwyższej Uchwały Signorii przedkładam Waszej Świątobliwości uchwałę o Nowych Członkach podjętą przez Szanowną Signorię Rotryjską i zwracam się z prośbą o zapieczętowanie jej, podpisanie i opublikowanie, aby mogła stać się prawem powszechnie obowiązującym. Wzmiankowana uchwała rozszerza skład Signorii o nowych Szlachetnych Panów. Kandydaci wykazują się aktywnością i odpowiedzialnością oraz wyrazili chęć i gotowość pracy w Signorii. W mojej opinii są przygotowani do służby Państwu Kościelnemu w charakterze Szlachetnych Panów.
Z wyrazami szacunku,
/-/ Tadeusz Krasnodębski
Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej
Cytat:
SENATUS ROTRIENSIS
LEX SENATUS
Senatus Lex Sodales Novum
Uchwała o Nowych Członkach
Na mocy władzy, jaka została nam nadana przez Biskupa Rotrii, postanawiamy, co następuje:
§ 1. Włączamy Braci Michelangelo Piccolomini, Silvestro Silwanelli, Marcina Zagłobę, Giuseppe von Ausfahrt oraz Nicolasa Dreder w skład Signorii Rotryjskiej jako Szlachetnych Panów.
§ 2. Cośmy tutaj zapisali, w życie wcielamy i w prawie ustanawiamy stosownym z chwilą podpisania przez Patriarchę i ogłoszenia.
Datum Rotriae, apud S. Paulum, die XYZ, mensis XYZ, anno Domini MMXVIII.
(-) dr net. Tadeusz Krasnodębski, prof. UR
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Nie jestem jakimś ekspertem od j. łacińskiego, ale chyba powinno być LEX SENATUS, a nie LEX SENATI, gdyż według słownika ks. dra Jougana wyraz "senatus" to deklinacja IV (-us, -us).
Ponadto proponowałbym tłumaczenie "uchwała Senatu o nowych członkach" jako "Senatus consultum [termin zaczerpnięty z realnego prawa rzymskiego, który oznacza po prostu uchwałę Senatu] de [przyimek wymagający abl] sodalibus novis [abl pl]". Co Bracia sądzą?
Ekscelencjo, poza terminologią prawniczą praktycznie nie znam łaciny. Wzorowałem się na Najwyższej Uchwale i tłumaczu Google.
Uchwała została jednak przegłosowana w takim brzmieniu i obecnie zmiana czegokolwiek, co nie jest oczywistą omyłką pisarską, wydaje mi się niedopuszczalne. Podczas debaty nikt nie zgłosił zastrzeżeń co do brzmienia nazwy, więc nie konsultowałem jej z nikim.
Szlachetny Pan, Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej, Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Rotryjskiego, Dziekan Wydziału Prawa UR, kawaler Orderu Odrodzenia Księstwa Sieny, doktor. net prawa
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
To jedynie sugestia  Ponadto nie jestem członkiem Signorii, więc nie przyglądam się szczegółowo obradom Szacownej Izby.
Oczywiście, bardzo doceniam sugestię. Tak jak pisałem, łacina jest dla mnie przepiękna, ale niezrozumiała.
Liczba postów: 891
Liczba wątków: 148
Sprawdziłem w swoim słowniku koscielnym i senatus jest deklinacji IV, więc genetivus będzie senatus.
Jego Wielkoksiążeca i Arcykatolicka Wysokość Trup,
prof. net. Karol II Wawrzyniec kardynał de Medici i Zep
w historii: Patriarcha Leon III, król Skarlandu, Rotrii, Niderlandów, Estelli,
Wielki Książę Toskanii, książę Surmenii, RONu, margrabia Bialenii.
Obecnie: truchło w grobowej tumbie.
Czasem lepiej dopełnić aktu wiecznej śmierci, niż wiecznie umierać.
To pod omyłkę pisarską można podciągnąć. Na komputerze zmienię. A kogoś z uprawnieniami moderstorskimi prosiłbym o zmianę w Najwyższej Uchwale w Biuletynie Ustaw.
Liczba postów: 1676
Liczba wątków: 102
Liczba postów: 667
Liczba wątków: 80
Ustalcie więc, Umiłowani, ostateczną wersję, którą zostawicie nam do lektury
/-/ prof. dr hab. net. Ksawery kardynał van Berden
Świętego Kościoła Rotryjskiego Kardynał Senior
Edytowałem post, Wasza Świątobliwość.
|