Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii
Czcigodni,

Wydział Historyczny Uniwersytetu Rotryjskiego zaprosił Was tutaj, abyśmy dokonali oceny rządów, spisania kronik pontyfikalnych, zwiększenia wiedzy i świadomości historycznej wśród młodego pokolenia - co dla nas, starszyzny rotryjskiej, jest naturalnym obowiązkiem. W tym celu naszą podróż "Od Wiktora do Piusa Leona" rozpoczniemy ponad 13 lat temu, w 2007 roku, gdy grupa duchownych wywodząca się z trzech pomniejszych kościołów narodowych, zakłada Państwo Kościelne, a jako jego siedzibę wybiera miejsce spoczynku Świętego Pawła.

Wiktor, Innocenty I, Pius I i Klemens I - Surmun, von Kaiser, Adonju, Habsburg-Lotaryński. Tych czterech śmiałków łączy 134 dni rządów na Tronie Pawłowym. Każdy z nich miał plan, każdy z nich miał wizję i każdy z nich miał cel. Jednak nie udało im się to, a z czasem Wiktor Surmun ogłosił akt "kapitulacji Państwa Kościelnego Rotria", która ponownie została rozbita na trzy tworzące ją kościoły narodowe. Zachęcam wszystkich do wyrażenia swojej opinii o każdym z czterech Ojców-Założycieli. Pokładam jednak nadzieję, że pomimo ograniczonego dostępu do informacji z tamtej epoki, wspólnymi siłami dokonamy odnalezienia bardzo ważnych źródeł z tamtej - z dzisiejszego punktu widzenia - prehistorycznej epoki.

Zachęcam do zabrania głosu!
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Może to nieistotny szczegół, ale proszę zwróćmy uwagę na fakt, że Patriarcha Wiktor jako jedyny w swoim herbie nie posiadał tiary, lecz mitrę.

[Obrazek: 2orTf.png]
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

(05.08.2020, 10:56:56)Janusz Zabieraj napisał(a): Może to nieistotny szczegół, ale proszę zwróćmy uwagę na fakt, że Patriarcha Wiktor jako jedyny w swoim herbie nie posiadał tiary, lecz mitrę.

[Obrazek: 2orTf.png]

Dokładnie o tym samym pomyślałem, gdy zerknąłem na poczet patriarchów IPKR, przed napisaniem tego postu. Jest to jedyny taki przypadek w naszej historii. Zarówno mitra jak i paliusz w herbie Biskupa Rotrii. Big Grin
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Jak już wspomniałem, wielka szkoda, że hosting pierwszej Rotrii stracił ważność.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

(05.08.2020, 11:12:22)Janusz Zabieraj napisał(a):
Jak już wspomniałem, wielka szkoda, że hosting pierwszej Rotrii stracił ważność.

Na web.archive jest tylko akt abdykacji Aleksandra I - właśnie z tego forum na cba.pl. Obawiam się, że mimo wszystko nie znajdziemy archiwalnego forum czasów I PKR.

Edit//

Znalazłem dwa ciekawe artykuły, zachęcam do ich lektury.
https://kiosk.austro-wegry.org/2008/01/2...2-01-2008/
https://forum.trizondal.pl/d/770-o-panst...-reformach
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Ja pozwolę sobie nie wypowiadać nt. pierwszych patriarchów - bo w ogóle nie kojarzę tego okresu. A trudno mi osądzać nie znając realiów tamtych czasów.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
Odpowiedz

(05.08.2020, 21:20:52)Pio Maria de Medici napisał(a): Ja pozwolę sobie nie wypowiadać nt. pierwszych patriarchów - bo w ogóle nie kojarzę tego okresu. A trudno mi osądzać nie znając realiów tamtych czasów.

Niestety, ten panel to dla mnie, jako organizatora sympozjum, największe wyzwanie.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Ja zapłacę za ten hosting i odzyskam go. Ale proszę o czas pod koniec września. Teraz mocno choruje na realiozę. I niedokasozę wakacyjną.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

(07.08.2020, 21:07:08)Janusz Zabieraj napisał(a): Ja zapłacę za ten hosting i odzyskam go. Ale proszę o czas pod koniec września. Teraz mocno choruje na realiozę. I niedokasozę wakacyjną.

Dobrze. To może nam dać wiele.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

I jak idą prace nad hostingiem?
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.