Liczba postów: 983 
    Liczba wątków: 88

Uroczysta Audiencja 
Jego Świątobliwości Patriarchy Piotra I
6 kwietnia 2021 AD 

Kiedy Kościół Święty odczuwał radość paschalnej nocy zmartwychwstania, w Państwie Kościelnym Rotria rozpoczynała się ostatnia audiencja generalna Jego Świątobliwości Piotra. 

Chór Bazyliki Laterańskiej widząc zbliżającą się procesję rozpoczął uroczysty śpiew według nut chorału. Kiedy tylko korowód przeszedł przez Drzwi Bazyliki zaczęto bić w dzwony, a ludowi ukazała się majestatyczna procesja. Na początku niesiono wspaniały krzyż, dalej szły akolitki, sztandary i feretrony, ministranci oraz duchowieństwo według hierarchii godności. Każdy z wspaniale podbitym mucetem, rokietą i sutanną z trenem. Na głowach spoczywały kolorowe birety świadczące o pełnionej w Kościele roli. Za duchowieństwem w asyście Gwardii Rotryjskiej niesiony na lektyce podążał Jego Świątobliwość Piotr, zanurzony w modlitwie. Ubrany w złote mantum oraz kosztowne triregnum co jakiś czas ukazywał pierścień rybaka błogosławiąc ludowi. Oklaskom i wiwatom nie było końca. Wśród okrzyków wiernych procesja dotarła do balkonu błogosławieństw, gdzie najpierw odśpiewano Salve Regina, a następnie Ojciec Święty z przyniesionej przez Majordomusa mowy wygłosił poniższe słowa: 

Liczba postów: 2771 
    Liczba wątków: 225

Cytat:

Carissimi Fratelli e Sorelle, 

"Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem" (Koh 3, 1).  

po raz drugi posłużymy się tym cytatem z Księgi Koheleta. Dziś nadszedł czas na naszą rezygnację. Niestety z powodu ciężkiej realiozy, wynikłej z nawału spraw, które przygniotły nasze "ja realne", nie jesteśmy w stanie sprawować urzędu Pawłowego tak godnie i tak aktywnie, jak sami chcielibyśmy. Wielokrotnie krytykowaliśmy Patriarchów, którzy z powodu nieaktywności zaniedbują swój Kościół. Nie chcemy czynić tak samo. Wolimy, aby obrady Świętego Kolegium Kardynalskiego przyniosły wybór nowego Biskupa Rotrii, który podoła piętrzącym się przed nim obowiązków. 

Nie chcemy się tłumaczyć więcej z naszej decyzji. Możemy tylko przeprosić tych, których nadzieje zawiedliśmy. Jednocześnie dziękujemy wszystkim, którzy nam pomagali sprawować rządy. Ich praca zostanie wynagrodzona. 

Podnosimy niniejszym dobra rodu von Hippogriff-Piccolomini - Sienę do rangi Księstwa. Niech nadal Księstwem Zachodnim Sieny włada JE Adalbertus, a Wschodnim - JE Taddeo.  

Patriarsze Seniorowi Janowi III oraz Jego Eminencjom Mikołajowi kardynałowi Drederowi oraz Aureliuszowi kardynałowi Medyceuszowi Zepowi nadajemy Order Najwyższy Świętego Zwiastowania - najwyższy z możliwych odznaczeń. Od tej pory osoby te będą pełniły rolę Kapituły Oficjałów Orderu, a na jej czele jako Wielki Mistrz - Jan III. 

Na zakończenie błogosławimy Wam po raz ostatni. Dziś z godz. 11:00 nasz pontyfikat dobiegnie końca. 

Benedictio Dei omnipotentis: + Patris + et Filii + et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper.  

Liczba postów: 2919 
    Liczba wątków: 344

Wasza Świątobliwość, 
Drogi Przyjacielu, 

Waszą decyzję przyjąłem początkowo z dużym zaskoczeniem i żalem. Z czasem jednak doceniłem Waszą odpowiedzialność. Gdy zabrakło Wam sił, postanowiliście ustąpić. To zachowanie godne najlepszego pasterza. Ten krótki pontyfikat wiele wniósł w dzieje Rotrii i choć był zapewne wyzwaniem, niewątpliwie był intensywny, udany i dla Rotrii dobry. Tak go zapamiętam. Dziękuję za ten czas i mam nadzieję, że będziemy mogli dalej współpracować tak owocnie. 
Dziękuję również za docenienie i wyróżnienie, to dla mnie wielki zaszczyt. 

Z wyrazami oddania i przyjaźni, 
Aurelio de Medici y Zep

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. 

Liczba postów: 983 
    Liczba wątków: 88

Wasza Świątobliwość 

Składam najszczersze wyrazy uznania podjętej decyzji, ale również podziękowanie za przebaczenie i ułożenie mojego życia w służbie Kościołowi na nowo.  Alleluja!

Liczba postów: 2014 
    Liczba wątków: 65

To była dobra kadencja, chociaż liczyłem na pojawienie się dwóch seniorów. Dziękuję za dobrą współpracę.

Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani  
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus 

(06.04.2021, 12:48:06)Ametyst I Dziecię napisał(a):  To była dobra kadencja, chociaż liczyłem na pojawienie się dwóch seniorów. Dziękuję za dobrą współpracę. 
A tak na serio, to dwóch seniorów to za dużo. Poza tym ja liczę na to, że kiedyś odzyskam pełnię sił i wrócę do aktywnej służby. Poza tym do twarzy mi w czerwonym, no i lubię magiczną atmosferę Sykstyny w czasie konklawe.    

I łapówki od bialeńskiego wywiadu, które się tam wysyła przy okazji każdego konklawe hiehie.

(06.04.2021, 14:11:53)Ametyst I Dziecię napisał(a):  I łapówki od bialeńskiego wywiadu, które się tam wysyła przy okazji każdego konklawe hiehie. 

Liczba postów: 2919 
    Liczba wątków: 344

Któż nie kocha <3  

"Jeśli Cię wybiorą, nie odmawiaj", "Dreder, Dreder, Medici, Dreder, Zabieraj, Medici Zep, Zabieraj, Zabieraj, Medici, Medici Zep, ...." - to już jutro.  

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,  
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep 
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego, 
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. 

Wczoraj spędzałem drugi dzień świąt z moją znajomą, emerytowaną adwokatką, która lubi mi kadzić różne komplementy, i z drugim kolegą. Starsza pani mówi mi po raz enty: 

- Ja Ci mówię, Ty będziesz rektorem UJ. 
- Ale ja nie chcę być żadnym rektorem, mnóstwo roboty i polityki, są lepsze funkcje. 

Na to wtrąca się kolega: 

- Jeśli Cię wybiorą - nie odmawiaj.

|