Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

Cytat:
Umiłowani
ogłaszam, że na mocy kan. 52 par. 4 KPK obejmuję władzę Regenta w Państwie Kościelnym. Patriarcha napisał ostatniego posta 5 października. Zgodnie z cytowaną normą po 10 dniach od tego momentu władzę jako Regent winien przejąć Kamerling, a jeśli nie jest w stanie - Kardynał Dziekan, Kardynał Prodziekan lub dalej według starszeństwa. Ani Kamerling, ani Dziekan, ani Prodziekan (nie wiem nawet czy ich mamy) władzy nie przejęli od dnia 15 października. Dziś mamy 20 października. Dlatego dla dobra kraju przejmuję ją ja jako kolejny kardynał w starszeństwie. Będę administrował przynajmniej dwa dni. Jeżeli do tej pory nie wróci Patriarcha, to zgodnie z cytowaną normą trzeba będzie ogłosić sede vacante. W mojej opinii byłoby to zbawienne dla Państwa Kościelnego. Pontyfikat Benedykta II to agonia dla Rotrii. Ja przynajmniej jako Piotr ustąpiłem, gdy real przerósł moje siły. Miałem odwagę cywilną to zrobić.
Janusz Adam kardynał Zabieraj OSI
Regent Państwa Kościelnego Rotria

Liczba postów: 154
    Liczba wątków: 10

Ubiegł mnie Eminencja o dwa dni. Gdyż wolałem poczekać aż do czasu, gdy Sede Vacante może być zwołane. 
Jednak wszystko dla dobra Rotrii. Gott mit uns!

1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
	  • Miguel de Catalan

Liczba postów: 2919
    Liczba wątków: 344

Cóż, faktycznie przegapiłem ten obowiązek. Dobrze, że Wasza Eminencja pamiętał. To historyczny moment, pierwsze użycie tego prawa. Byłem jego pomysłodawcą i widzę, że spełnia ono swoje zadanie. Należy jednak wstrzymać się z oskarżaniem Jego Świątobliwości. Wszyscy zawiniliśmy, więc i gasnąca aktywność Patriarchy jest zrozumiała i na swój sposób naturalna. Celem tego prawa jest nie tylko uwolnienie Złotego Tronu od nieczynnego patriarchy i ochrona Kościoła oraz Państwa przed obstrukcją, ale również pobudzenie społeczności. Oby przede wszystkim ten drugi cel udało się osiągnąć. Jeśli Ojciec Święty wróci, przed nami zadanie wykorzystania tego pontyfikatu jak najlepiej. Jeśli nie, czeka nas konklawe, a to zazwyczaj najbardziej gorący moment. Oby nasz Patriarcha wrócił jak najszybciej. Waszej Eminencji życzę udanej regencji.

Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
	  • Miguel de Catalan

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

Jestem i żyje. Są dni lepsze i gorsze, robię co mogę. Dziękuję za czujność i pomoc. Mocą prawa unieważniona zostaje regencja przez Brata wprowadzona. Jutro rano zaś nadrobimy forumowe zaległości.
Z apostolskim błogosławieństwem,

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 336
    Liczba wątków: 14

Rzeczywiście zbawienne.... 

Trzeba taką regencje ogłaszać co kilka dni a aktywność jak nic wyrośnie nam jak kwiaty po deszczu> 

I tak kulamy się do grudnia.

Liczba postów: 154
    Liczba wątków: 10

(20.10.2021, 18:33:15)Janusz Zabieraj napisał(a):  I tak kulamy się do grudnia.
Nie bądźmy tacy okrutni.. 

Jestem realistą. Czekam następne 10 dni.

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

(20.10.2021, 18:33:15)Janusz Zabieraj napisał(a):  I tak kulamy się do grudnia.
Pocieszę Brata, jeszcze tylko dwa miesiące. Jednak przez ten czas będę Patriarchą i proszę ten fakt uszanować. Wszakże sami wybraliście mnie Biskupem Rotrii.

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 2604
    Liczba wątków: 198

Mnie martwi inna rzecz, że Eminencja Zabieraj tak mocno godzi w Państwo Kościelne i Kościół.
Złe pisklę co własne gniazdo kala.