Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Wasze Eminencje, Czcigodni Wierni,
Eminencja kardynał Faradobus w ramach reformy administracyjnej poruszył ważną kwestię ważności prawa, konkretnych bulli i dekretałów. Rzeczywiście, nie wiemy, które nadal obowiązują, a które nie; które należy znieść, a które zreformować, lub też i zachować. Nadto zostaje sprawa nieszczęsnego Soboru Welijskiego III. Jako iż wszyscy dążymy do Nowego Porządku, Ordine Nuevo, należy zachować pewien porządek i ład w prawie i prawodawstwie rotryjskim. Czy moglibyśmy prosić Wielebnych o jakieś sprawozdanie, które akty prawne działają, a które nie? Które należy zmienić priorytetowo, a które nie?
(+) Pius VIII, p.p.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Trzeba przejrzeć wszystkie stare bulle. Te dotyczące ustroju Kurii dla przykładu.
A moglibyśmy prosić Waszą Eminencję o sprawdzenie i spisanie obowiązywalności dokumentów?
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
To będzie raczej długa kwerenda, ale dobrze, że wydzielono w tym celu osobny wątek. Można też zastanowić się nad takim układem AAS, aby oddzielić akty ważne od archiwalnych.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Fiodor Godunow
Powoli rozpoczynam kwerendę zaczynając oczywiście do Bulli Zasadniczej i Kodeksu Prawa Kanonicznego. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy Dictatus Patriarchae ma moc prawną równą Bulli Zasadniczej, czy też w praktyce stanowi historyzującą ciekawostkę?
2. Czy Kodeks Prawa Kanonicznego koniecznie musi być rozbity na trzy różne posty? Chyba wystarczy zwiększyć limit znaków w poście albo zebrać go w formie jakiegoś pdf-a.
3. Fajnie by było, gdyby obok graficznej wersji bulli zasadniczej podany był link do wersji z tekstem. Nie musi być ona tak ozdobna, ale przyda się chociażby do kopiowania i cytowania.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Rozbiłem go na posty, bo w jednym się nie mieścił. To oczywiste.
(06.02.2023, 18:39:15)Ametyst I Dziecię napisał(a): Powoli rozpoczynam kwerendę zaczynając oczywiście do Bulli Zasadniczej i Kodeksu Prawa Kanonicznego. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy Dictatus Patriarchae ma moc prawną równą Bulli Zasadniczej, czy też w praktyce stanowi historyzującą ciekawostkę?
2. Czy Kodeks Prawa Kanonicznego koniecznie musi być rozbity na trzy różne posty? Chyba wystarczy zwiększyć limit znaków w poście albo zebrać go w formie jakiegoś pdf-a.
3. Fajnie by było, gdyby obok graficznej wersji bulli zasadniczej podany był link do wersji z tekstem. Nie musi być ona tak ozdobna, ale przyda się chociażby do kopiowania i cytowania.
Zastanówmy się może, czy nie warto trochę odświeżyć te dokumenty. Czy nie dodać czegoś pilnego, palącego? A może usunąć to, co nie pasuje do naszych czasów?
A ja zadam inne pytanie: czy my czasem nie potrzebujemy prawnej rewolucji?
Bardzo to fajnie wygląda, że mamy tyle rodzajów aktów prawnych i bogaty dorobek - zupełnie jak realowy Kościół. Kwestia jest jednak taka, że my musimy znać reguły gry. Przeglądając, póki co pobieżnie, AAS dochodzę do wniosku, że Rotria chyba potrzebuje czegoś na kształt kodyfikacji Justyniana. Trzeba zrobić porządną kwerendę w naszym dorobku prawnym, wybrać to, co obowiązuje i zebrać w formie kilku(nastu) dokumentów regulujących aktualne zasady funkcjonowania państwa i Kościoła. Resztę z kolei należałoby zarchiwizować i być może wydać jako źródła historyczne. Obowiązujące byłoby natomiast tylko to, co weszłoby w obręb kodyfikacji.
Liczba postów: 309
Liczba wątków: 20
(06.02.2023, 18:39:15)Ametyst I Dziecię napisał(a): Powoli rozpoczynam kwerendę zaczynając oczywiście do Bulli Zasadniczej i Kodeksu Prawa Kanonicznego. W związku z tym mam kilka pytań:
Zawsze można złożyć dubia w Kongregacji Oficjum
![[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]](https://lh3.googleusercontent.com/pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW56r9O7ShxpnndMTSVZwpg-iL7L_kOxIP2fZxGHlcenfOffp5qvR5ExBq-9vJ4cDdBE4TvJfswsnvyNJTI4o_9MMlqJhN5zB6J_Ytgsv4pGibMK0A6IcvvbMgOagOZzWcKk5Y8dbJBG7wGSaWHvDp3o7Pv13PYwKocg-C9wSTwtL6NhTDXvZpLudNjwMEBZtmMPWGMiS-G7KKmPFg9AjrtQrU4K24M4k5F19OlxRc1eGwcrdTGosH1Qjte-Q_DntvfPRfDn5WTmX4rRbzXQPel12Ude08xDZsP8EoJU1RfbE2FN2sb9CXSoOJez8LLrQwHmtJ7-goYFqDFj2D4tbFh5-tuDVcnWplmweWhsIVRrQsZw9-oW-p-WWzmeJV4VjdQYdQAWCkApjJ4IsD2BPehdjCUhQTmpYM6dmqlKP0IhA2J_3omRu5kEcxT58S_PnG2RCby16jo1bNlj562IpELivSHVB_pKWQH1Q4usbanZlbQoFyP4mJtsFNF4rQInQQlvTH6OzlKfOMtObSR2C-2J_QenS6601F-FrEbYODtwY-ytOGy_jb43QxDdRSMrUpfSKnlQW9ttBzrDrEDuJgpviCrCMH6VJKgDTs1LxBqEqGf-d-ftNl00ern8sWCxWWODikuLwgMsoJhjv9atp7zS4udHEY0enPBRaoTP2rDqdfHLjLcT6TorzhbGNuJK-PkkffQ4KJY-rSyOtl2uJz6upW2Z4xCJfm5GkFAunLoxkDVT3Z45iN12bBedrnSGooMNNYMACq-zkhAmEKU7BXHeWJRmIIA7ZF91V5Evm2AHVk4-Nhp0nMTa6LFSXPpSvTH90lYSNypU5_OODBCRYOp4jy0f57QZnRC2ctS9UbqtNZMQRftCNv0oXRBpAxOTp6X4WzdWhc-jI2HQixdYdUJg5pu4LNNj8SopFOy8dCzIw=w68-h86-no?authuser=0)
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Nad Dictatus Patriarchae była ogromna dyskusja, gdy jako Klemens IV zrobiłem to, co zrobiłbym również gdyby wybrano mnie na realowego papieża - zniosłem efekty ostatniego soboru. Większość zapewne pamięta wielką aferę, która wokół tego ruchu wybuchła i używanie DP w charakterze argumentu przez trzymających moją stronę. Warto wrócić do tych dyskusji, bo w kwestii rozstrzygnięcia tej kwestii, znajdziemy tam mnóstwo ciekawych danych, np. wypowiedzi Alberta Orańskiego (tego prawdziwego), który napisał (czy w zasadzie przerobił Dictatus Papae) i wydał Dictatus Patriarchae.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
|