Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plac broni
Pozwolę sobie utworzyć nowy wątek, bo dotyczy to obszaru, który mnie interesuje - czy faktycznie, jak wynika z tego działu, w Rotrii nie było nigdy żadnych szerszych podejść do tematyki wojskowości? Temat jest dla mnie istotny o tyle, że Rotria to jedno z niewielu państwa epokowych Pollinu, które mogłoby wystawić historyczne oddziały wojskowe, z którymi moglibyśmy organizować jakieś manewry, ćwiczenia czy i jakieś operacje. Gwardia Hasselandzka, którą dowodzę, ma profil TUTAJ i funkcjonuje w realiach epoki napoleońskiej, zatem jacyś żuawi papiescy całkiem nieźle by się zgrywali czasowo.
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Albert, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Pozwolę sobie wykorzystać ten wątek do pytania: w jakich realiach funkcjonować powinno rotryjskie wojsko?
Jak odchodziłem ostatnio to w planach były samochody pancerne. Obecnie w narracji spotkałem się z samochodami więc chyba będzie to odpowiednik czasu realnej I Wojny Światowej, jeśli nie później.
[Obrazek: 101005704499830566.jpg]
 Maurycy Wilhelm Jerzy książę kardynał Orański-Nassau
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

(21.07.2025, 08:11:46)Maurycy Orański napisał(a): Pozwolę sobie wykorzystać ten wątek do pytania: w jakich realiach funkcjonować powinno rotryjskie wojsko?
Jak odchodziłem ostatnio to w planach były samochody pancerne. Obecnie w narracji spotkałem się z samochodami więc chyba będzie to odpowiednik czasu realnej I Wojny Światowej, jeśli nie później.
Rotria generalnie funkcjonuje w czasach przed Soborem Watykańskim drugim, dlatego też powiedzmy czasy z okolic pierwszej wojny światowej, lub dwudziestolecia międzywojennego byłyby dobre. Na pewno moglibyśmy mieć samochody, czołgi, statki pancerne, czy samoloty. Kwestia wojska wymaga na pewno omówienia. Co do wojska Wenecji to widziałem, że były tam raczej drewniane okręty także jeśli w Wenecji byłaby taka nowożytność, to myślę, nie byłoby problemu, ale to już kwestia jak Jego Dostojność Doża zdecyduje.
/-/ Sanctitas Vestra Albertus
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc

[Obrazek: LCMMSkW.png]
Odpowiedz

To były jeszcze czasy nowożytności w całej Rotrii. Po przeskoku straciłem urząd Doży więc nic nie było modernizowane.
Obecnie mam ambicje na stworzenie stratioti del cielo. Weneckich spadochroniarzy. I chyba flota byłaby moją odpowiedzialnością
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
  • Albert
Odpowiedz

(21.07.2025, 17:54:11)Maurycy Orański napisał(a): To były jeszcze czasy nowożytności w całej Rotrii. Po przeskoku straciłem urząd Doży więc nic nie było modernizowane.
Obecnie mam ambicje na stworzenie stratioti del cielo. Weneckich spadochroniarzy. I chyba flota byłaby moją odpowiedzialnością
W porządku, macie moją zgodą i błogosławieństwo Smile

Odpowiedz

No, to czas uprzątnąć arsenał wenecki i do roboty Cool
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
Odpowiedz

Skoro ten wątek istnieje, to można by tu omówić jak mogłoby wyglądać nowe wojsko rotryjskie.
Jak jest w tym pytaniu/żarcie; Patriarcha Rotrii, a ile on ma dywizji?

Odpowiedz

Ze trzy by mógł mieć. W tym jedna gwardii. Cztery czy pięć maks.
Plus wojska lenników.
Ogółem to wzorował bym się na wojsku Mussoliniego jako szkielecie.Ze szczególnym uwzględnieniem elitarnych jednostek typu Alpini czy Bersaglierzy lub nawet Decima Flotiglia. Plus odchyły jakie nam się będą podobać.
Arcybiskup Jerozolimy
Doża Wenecji
  • Albert
Odpowiedz

A Rotria Esercito zostałoby zlikwidowane?
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI
Arcybiskup achkovski
Prymas II Federacji Nordackiej
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa  
Książę Schwarzburgu
Hrabia Bari
Baron Andalo  

[Obrazek: 101005704499830285.png]

[Obrazek: 1260.png]
Odpowiedz

(24.07.2025, 15:16:53)Henryk Ziemiański de Harlin napisał(a): A Rotria Esercito zostałoby zlikwidowane?

Ale przecież to nazwa na siły zbrojne Rotrii... Nikt nie mówi o likwidacji, a raczej o reorganizacji, uporządkowaniu i stworzeniu w końcu sił zbrojnych z prawdziwego zdarzenia.

• Henryk Ziemiański de Harlin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.