Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Вставай, проклятьем заклеймённый!
[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]

W Klasztorze nagle obudziło się życie. Wielu nieprzychylnych Medyceuszowi śmieszków głosiło, że w podziemiach klasztoru Mater Ecclesiae znajduje się machina "wskrzeszająca" chorych na realiozę. Według pogłosek odczytano śpiącemu kardynałowi Medyceuszowi dekret Ojca Świętego o przeniesieniu go na emeryturę - sam fakt przejścia na rentę nie pobudził Jego Konserwatywności. Niemniej kiedy odczytano tytuł - Gloria Victis - ręce niemrawego kardynała zadrżały. Po ponownym odczytaniu "Chwała Zwyciężonym" - ujrzano mrugnięcie oczu. Po ostatnim zacytowaniu dokumentu Alberta - kardynał z szokiem wstał z łoża, zaczął krzyczeć i wybiegł z piwnicy Klasztoru budząc leżącego obok kardynała Dredera. Jedynie Jego Emanencja Ametyst dalej spał tuląc do siebie poduszkę obitą w ordery.

Po kilku godzinach główne bramy Klasztoru Mater Ecclesiae zostały rozsadzone przez czołg Jego Eminencji - purpurowy na twarzy purpurat prowadził przed siebie armię wojsk wiernych Medyceuszom, złożonych z kilku czołgów oraz słabej jakości piechoty. Niektórzy klakierzy Patriarchy podśmiewali się, że to tzw. "kanalarze", trzymani na "czarną godzinę" przez Patriarchę-Sekretarza Stanu-a dziś i Kardynała-Seniora w kanałach pod Klasztorem, pod nosem Patriarchy.

[Obrazek: 701e57b6ac0be.png]

Przerażające jednak były dźwięki, które wydawała armijka prowadzona przez Straszyciela Dzieci. Niektórzy słyszeli wśród nich język pochodzący od kupców z Rusowii, niektórzy wskazywali na język Osteryjskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej. Wymowa jednak dla rotryjczyków była za trudna oraz budząca strach. Kiedy korowód dotarł pod Plac św. Pawła zauważono na czołgach czerwone flagi - zaś sam Medyceusz w języku obcym przemawiał do wojsk.

Kiedy armia stanęła na Placu św. Pawła Jego Eminencja niczym Towarzysz Lenin wskazał na okno Pałacu Patriarszego, gdzie znajdowała się Patriarsza Sypialnia i z całej piersi wykrzyknął: Не будет прощения!

[Obrazek: 35b62520f76a9.png]
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Gonfaloniere Wojsk Patriarszych, Marszałek Wielki Wojsk Lądowych, Dowódca wojsk Toskanii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Albert
Odpowiedz

No patrzajcie! Sede vacante i nagle każdy kardynał z grobu na baczność, jeszcze chwila i trzeba będzie dzwonić po nekromantę, żeby zwołać konklawe.
(-) Adelaide Radziwiłł-Chojnacka
Jej Książęca Wysokość Księżniczka Urbino
  • Albert
Odpowiedz

Szanowna Towarzyszko,

Po pierwsze voto: nie wstałem z grobu, tylko z łoża.
Secundo voto: nie każdy kardynał, bo Jego Emanencja Ametyst nadal knurzy.
Ostatnie, choć nie ostatnie voto: Nie czekam na Sede Vacante, bo mnie na emeryturę przenieśli i nie mam prawa głosu. Akt ważny, choć o tytule skandalicznym i dlatego walczę.
Ad perpetuam rei memoriam voto: Towarzyszka Kapitalistka niech nie skacze, bo zielone ludziki z Rusowii kupione na czarnym rynku są gotowe, aby w każdej chwili kłamliwych ciemiężycieli ludu aresztować.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Gonfaloniere Wojsk Patriarszych, Marszałek Wielki Wojsk Lądowych, Dowódca wojsk Toskanii,

[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Albert, Piotr Suworow
Odpowiedz

TOWARZYSZKO. XDDDDDDDDDD
Odpowiedz

Ach, Towarzyszka z tych... Pani Towarzysz, albo Osobo Towarzysząca.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 

• Piotr Suworow
Odpowiedz

(05.08.2026, 17:32:22)Adelaide napisał(a): No patrzajcie! Sede vacante i nagle każdy kardynał z grobu na baczność, jeszcze chwila i trzeba będzie dzwonić po nekromantę, żeby zwołać konklawe.

Sede Vacante? Wielmożna Pani wie chyba coś więcej od nas. Ja nie widzę żadnej renuncjacji lub, broń Boże, aktu zgonu Biskupa Rotrii
Sua Altezza Serenissima
Alberto Tommaso
Duca di Parma
  • Albert
Odpowiedz

(06.08.2026, 00:32:29)Pio Maria de Medici napisał(a): Ach, Towarzyszka z tych... Pani Towarzysz, albo Osobo Towarzysząca.

To już sobie wypraszam! To nie ja się bawiłam w przebierańca jak Medyceusze czy Potoccy. Jednakże, nie po to zalogowałam się na forum Rotii. Chciałam popatrzeć na UR. Także buziaki!
Odpowiedz

Jak mawiała moja ciotka Lorenzo i dziadek Eleonora - kobietom nigdy nie dogodzisz.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 

• Albert
Odpowiedz

Wczesnym rankiem strażników Bazyliki św. Pawła obudziło trzykrotne bicie w odrzwia Świątyni. Widzieli, jak całą noc koczowali na Placu św. Pawła zwolennicy Medyceusza. Kiedy strażnicy wyjrzeli zza okiennic Pałacu Apostolskiego ujrzeli niezwykły widok. Czołg Jego Emanencji uderzał z impetem lufą w mosiężne wrota. Za czwartym razem czołg wypalił pocisk przeciwpancerny wyważając drzwi do Bazyliki. 
Do Świątyni dostały się tysiące zielonych ludzików - oraz wjeżdżający tryumfalnie w czołgu Jego Eminencja Medyceusz. Niektórzy wredni Rotryjczycy śmieją się, że to coś na wzór hybrydy - pół kardynał, pół czołg - no i ćwiartka wybornego koniaka z Grosetto.
Czołg w asyście wspaniałego akompaniamentu organowego - wszak po wyważeniu wrót jeden z zielonych ludzików wszedł na Welijskie organy - Postrach Rotryjskich Dzieci i Heretyków tryumfalnie podjechał pod Konfesję św. Pawła - gdzie ponownie ruchem wskazał na wrota prowadzące do Pałacu Apostolskiego i rzekł do zgromadzonych: оварищи! Сегодня великий день, когда мы покажем товарищу Патриарху, кто на самом деле является победителем, а кто побеждённым, и кому досталась слава. Сражайтесь за нашу честь, за высокую пенсию, за социальную справедливость. Слава победителям угнетателей пролетариата! Горе предателям, скрывающимся в Патриаршем дворце! Вперёд, товарищи! История смотрит на нас!

[Obrazek: 9d53d235659bc.png]
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 

• Albert
Odpowiedz

(06.08.2026, 10:08:56)Pio Maria de Medici napisał(a): Jak mawiała moja ciotka Lorenzo i dziadek Eleonora - kobietom nigdy nie dogodzisz.

Dziadek Eleonora to był kawał chłopa! Za starego życia się widziało!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.