Państwo Kościelne Rotria
Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii (/showthread.php?tid=1275)

Strony: 1 2

Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Tadeusz Krasnodębski - 15.08.2018

Cytat:
[Obrazek: rotria_emblemat.png]
Dn. 15 sierpnia 2018 roku

Wasza Świątobliwość,

Realizując obowiązek nałożony na mnie przez §4 Najwyższej Uchwały Signorii przedkładam Waszej Świątobliwości uchwałę o Nowych Członkach podjętą przez Szanowną Signorię Rotryjską i zwracam się z prośbą o zapieczętowanie jej, podpisanie i opublikowanie, aby mogła stać się prawem powszechnie obowiązującym. Wzmiankowana uchwała rozszerza skład Signorii o nowych Szlachetnych Panów. Kandydaci wykazują się aktywnością i odpowiedzialnością oraz wyrazili chęć i gotowość pracy w Signorii. W mojej opinii są przygotowani do służby Państwu Kościelnemu w charakterze Szlachetnych Panów.

Z wyrazami szacunku,
/-/ Tadeusz Krasnodębski
Pierwszy Minister Signorii Rotryjskiej

Cytat:
[Obrazek: rotria_emblemat.png]

SENATUS ROTRIENSIS

LEX SENATUS

Senatus Lex Sodales Novum

Uchwała o Nowych Członkach

Na mocy władzy, jaka została nam nadana przez Biskupa Rotrii, postanawiamy, co następuje:

§ 1. Włączamy Braci Michelangelo Piccolomini, Silvestro Silwanelli, Marcina Zagłobę, Giuseppe von Ausfahrt oraz Nicolasa Dreder w skład Signorii Rotryjskiej jako Szlachetnych Panów.

§ 2. Cośmy tutaj zapisali, w życie wcielamy i w prawie ustanawiamy stosownym z chwilą podpisania przez Patriarchę i ogłoszenia.

Datum Rotriae, apud S. Paulum, die XYZ, mensis XYZ, anno Domini MMXVIII.

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Hieronim Sieniawski - 15.08.2018

Nie jestem jakimś ekspertem od j. łacińskiego, ale chyba powinno być LEX SENATUS, a nie LEX SENATI, gdyż według słownika ks. dra Jougana wyraz "senatus" to deklinacja IV (-us, -us).

Ponadto proponowałbym tłumaczenie "uchwała Senatu o nowych członkach" jako "Senatus consultum [termin zaczerpnięty z realnego prawa rzymskiego, który oznacza po prostu uchwałę Senatu] de [przyimek wymagający abl] sodalibus novis [abl pl]". Co Bracia sądzą?

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Tadeusz Krasnodębski - 15.08.2018

Ekscelencjo, poza terminologią prawniczą praktycznie nie znam łaciny. Wzorowałem się na Najwyższej Uchwale i tłumaczu Google.

Uchwała została jednak przegłosowana w takim brzmieniu i obecnie zmiana czegokolwiek, co nie jest oczywistą omyłką pisarską, wydaje mi się niedopuszczalne. Podczas debaty nikt nie zgłosił zastrzeżeń co do brzmienia nazwy, więc nie konsultowałem jej z nikim.

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Hieronim Sieniawski - 15.08.2018

To jedynie sugestia Smile Ponadto nie jestem członkiem Signorii, więc nie przyglądam się szczegółowo obradom Szacownej Izby.

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Tadeusz Krasnodębski - 15.08.2018

Oczywiście, bardzo doceniam sugestię. Tak jak pisałem, łacina jest dla mnie przepiękna, ale niezrozumiała. Smile

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Carlo Lorenzo de Medici y Zep - 15.08.2018

Sprawdziłem w swoim słowniku koscielnym i senatus jest deklinacji IV, więc genetivus będzie senatus.

To pod omyłkę pisarską można podciągnąć. Na komputerze zmienię. A kogoś z uprawnieniami moderstorskimi prosiłbym o zmianę w Najwyższej Uchwale w Biuletynie Ustaw.

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Michelangelo Piccolomini - 15.08.2018

Puryzm językowy.

RE: Miejsce przedkładania uchwał i ustaw Signorii - Ksawery van Berden - 15.08.2018

Ustalcie więc, Umiłowani, ostateczną wersję, którą zostawicie nam do lektury Wink

Edytowałem post, Wasza Świątobliwość.