![]() |
|
Uporządkowanie Forum - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Pałac Kwirynalski [Sekretariat Stanu] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=115) +---- Wątek: Uporządkowanie Forum (/showthread.php?tid=3202) Strony:
1
2
|
Uporządkowanie Forum - Ametyst I Dziecię - 31.01.2023 Tak jak zaznaczyłem w moim expose sprzed dwóch dni sprawą kluczową dla dalszego sprawnego funkcjonowania Rotrii jest uporządkowanie forum tak, abyśmy się w nim nie gubili. Ba! Trzeba to zrobić w taki sposób, aby układ był w miarę jasny dla nowych przybyszy (to znaczy, aby również oni po ogólnym wyjaśnieniu co i jak nie mieli problemu z jego obsługą). Moja wstępna propozycja zakłada mocne ograniczenie liczby działów, zwłaszcza jeśli chodzi o martwe lub rzadko aktywne instytucje, a także podział forum na trzy zasadnicze kategorie: MIASTO APOSTOLSKIE Tu znajdą się "miejsca", które narracyjnie mają swoje siedziby w stolicy: Piazza Navona, ambasady, Seminarium, Uniwersytet, Muzeum (o ile jest potrzebne), Chór (o ile jest potrzebny), Plac Orężny, może także bazyliki (czy potrzebujemy aż dwóch z osobnymi działami?) oraz Klasztor Mater Ecclesiae. INSTYTUCJE Tu czekałoby nas największe ograniczenie. Poza dziennikiem urzędowym pozostawiłbym Pałac Apostolski (siedziba Patriarchy oraz biura Wikariusza i Arcybiskupa Trydentu), Pałac Kwirynalski (Sekretariat Stanu) oraz Pałac Laterański (Inkwizycja). Dwa ostatnie można zmieścić w jeden dział. W Pałacu Apostolskim mieściłoby się także dobrze uporządkowane archiwum z dorobkiem minionych Soborów i Synodów, nieistniejących instytucji etc. Sobory i Synody trwające na bieżąco miałyby czasowo widoczny dział w Instytucjach, który po jakimś czasie byłby archiwizowany. W Instytucjach mogłyby się ponadto znaleźć Zakony, których kwestia - moim zdaniem - też wymaga dyskusji. PODZIAŁ TERYTORIALNY Najbardziej skomplikowana rzecz, bo kształt tego działu powinien być w gruncie rzeczy efektem dyskusji nad podziałem terytorialnym oraz nad kwestią państw stowarzyszonych. Moja osobista opinia jest taka, że wszystkie działy "lokalne" są okrutnie skomplikowane, niczym jakiś labirynt. Zwłaszcza, że większość z nich i tak nie jest aktywnych. Powyższa propozycja jest oczywiście raczej formą zagajenia dyskusji. Nie będę się jej uparcie trzymał dlatego zapraszam do polemiki. RE: Uporządkowanie Forum - Stanisław Wieniawa - 31.01.2023 Podział okuratny, sprawiedliwy i tak dalej. Tylko proszę nie likwidować Zakonu Izydorianów, bo to moje dziecko i będę miał na nie pomysł. RE: Uporządkowanie Forum - Ametyst I Dziecię - 31.01.2023 No to da się to jako dział w instytucjach albo w Mieście Apostolskim. Proponuję jednak nastawiać się na to, że poddziały tworzymy tylko w ostateczności. A Krzyżacy, Pustelnicy, Efremi Syryjczycy i inni ewangeliści na każdy dzień? RE: Uporządkowanie Forum - Pio Maria de Medici - 31.01.2023 (31.01.2023, 14:24:05)Ametyst I Dziecię napisał(a): No to da się to jako dział w instytucjach albo w Mieście Apostolskim. Proponuję jednak nastawiać się na to, że poddziały tworzymy tylko w ostateczności. Myślimy, że można ich oddać do Archiwum. Eminencjo, czyńcie swoją powinność. Niech reforma Rotrii zakwitnie! RE: Uporządkowanie Forum - Ametyst I Dziecię - 31.01.2023 Powinności to ja czynić nie mogie, bo nie mam uprawnień, bo mi nie dali nigdy. Mogie natomiast stworzyć plan nowego forum. Cytat:MIASTO APOSTOLSKIE RE: Uporządkowanie Forum - Pio Maria de Medici - 01.02.2023 Wasza Eminencjo, bardzo dobry projekt. Bardzo byśmy prosili wprowadzać go w życie, nadamy odpowiednie mandamenta w tej kwestii. Sami zapewne skontaktujemy się z Czcigodnym Orjonem, aby odświeżyć image naszego forum i przywrócić to, co zapadło. Bardzo dziękujemy!
(-) Pius VIII. RE: Uporządkowanie Forum - Ametyst I Dziecię - 02.02.2023 Wezmę się za to w wolnej chwili, może nawet jutro. RE: Uporządkowanie Forum - Ametyst I Dziecię - 02.02.2023 Remont się rozpoczął. Z góry przepraszam za ewentualny nieporządek i rusztowania, ale to czasowe. Na początek stworzyłem Archiwa Apostolskie, w którego skład wchodzić będą tematyczne zespoły archiwalne - tak, aby łatwo można było odnaleźć zarchiwizowany dział. Wrzuciłem do niego Zagranicę (o której spokojnie można debatować na Piazza Navona albo w ogólnym dziale misji dyplomatycznych). Stopniowo trafią tam także inne nieaktywne działy, co do których będę się konsultował na bieżąco. I od razu pierwsza sprawa: czy mógłbym uprościć dział Bazyliki Welijskiej? Sądzę, że wystarczy jeden dział, jedynie z tajnym poddziałem Sykstyny dla Kolegium Kardynalskiego, w którym można odbywać i uroczystości i Habemus Patriarcham. RE: Uporządkowanie Forum - Stanisław Wieniawa - 02.02.2023 A można, jak najbardziej. Jeszcze jak. RE: Uporządkowanie Forum - Ametyst I Dziecię - 02.02.2023 Od razu kolejna sprawa: czy Jego Świątobliwość potrzebuje na pewno Klasztoru Mater Ecclesiae? Tam już zaraz nawet tego sympatycznego młodego człowieka nie będzie, bo coś słyszałem o wymeldowaniu. |