Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uporządkowanie Forum
Tak jak zaznaczyłem w moim expose sprzed dwóch dni sprawą kluczową dla dalszego sprawnego funkcjonowania Rotrii jest uporządkowanie forum tak, abyśmy się w nim nie gubili. Ba! Trzeba to zrobić w taki sposób, aby układ był w miarę jasny dla nowych przybyszy (to znaczy, aby również oni po ogólnym wyjaśnieniu co i jak nie mieli problemu z jego obsługą).

Moja wstępna propozycja zakłada mocne ograniczenie liczby działów, zwłaszcza jeśli chodzi o martwe lub rzadko aktywne instytucje, a także podział forum na trzy zasadnicze kategorie:

MIASTO APOSTOLSKIE

Tu znajdą się "miejsca", które narracyjnie mają swoje siedziby w stolicy: Piazza Navona, ambasady, Seminarium, Uniwersytet, Muzeum (o ile jest potrzebne), Chór (o ile jest potrzebny), Plac Orężny, może także bazyliki (czy potrzebujemy aż dwóch z osobnymi działami?) oraz Klasztor Mater Ecclesiae.

INSTYTUCJE

Tu czekałoby nas największe ograniczenie. Poza dziennikiem urzędowym pozostawiłbym Pałac Apostolski (siedziba Patriarchy oraz biura Wikariusza i Arcybiskupa Trydentu), Pałac Kwirynalski (Sekretariat Stanu) oraz Pałac Laterański (Inkwizycja). Dwa ostatnie można zmieścić w jeden dział.

W Pałacu Apostolskim mieściłoby się także dobrze uporządkowane archiwum z dorobkiem minionych Soborów i Synodów, nieistniejących instytucji etc. Sobory i Synody trwające na bieżąco miałyby czasowo widoczny dział w Instytucjach, który po jakimś czasie byłby archiwizowany.

W Instytucjach mogłyby się ponadto znaleźć Zakony, których kwestia - moim zdaniem - też wymaga dyskusji.

PODZIAŁ TERYTORIALNY

Najbardziej skomplikowana rzecz, bo kształt tego działu powinien być w gruncie rzeczy efektem dyskusji nad podziałem terytorialnym oraz nad kwestią państw stowarzyszonych. Moja osobista opinia jest taka, że wszystkie działy "lokalne" są okrutnie skomplikowane, niczym jakiś labirynt. Zwłaszcza, że większość z nich i tak nie jest aktywnych.

Powyższa propozycja jest oczywiście raczej formą zagajenia dyskusji. Nie będę się jej uparcie trzymał dlatego zapraszam do polemiki.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Podział okuratny, sprawiedliwy i tak dalej. Tylko proszę nie likwidować Zakonu Izydorianów, bo to moje dziecko i będę miał na nie pomysł.
Odpowiedz

No to da się to jako dział w instytucjach albo w Mieście Apostolskim. Proponuję jednak nastawiać się na to, że poddziały tworzymy tylko w ostateczności.

A Krzyżacy, Pustelnicy, Efremi Syryjczycy i inni ewangeliści na każdy dzień?
Odpowiedz

(31.01.2023, 14:24:05)Ametyst I Dziecię napisał(a): No to da się to jako dział w instytucjach albo w Mieście Apostolskim. Proponuję jednak nastawiać się na to, że poddziały tworzymy tylko w ostateczności.

A Krzyżacy, Pustelnicy, Efremi Syryjczycy i inni ewangeliści na każdy dzień?

Myślimy, że można ich oddać do Archiwum. Eminencjo, czyńcie swoją powinność. Niech reforma Rotrii zakwitnie!
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Powinności to ja czynić nie mogie, bo nie mam uprawnień, bo mi nie dali nigdy. Mogie natomiast stworzyć plan nowego forum.

Cytat:MIASTO APOSTOLSKIE
(można zamienić nazwę z ŻYCIE CODZIENNE)

Piazza Navona

Misje dyplomatyczne
- działy ambasad

Sanktuaria
- Bazylika Laterańska
- Klasztor Mater Ecclesiae

Uniwersytet Rotryjski
- poddziały

Apostolskie Seminarium Duchowne

Plac Orężny / Gwardia Apostolska

INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ

Acta Apostolicae Sedis
(w zasadzie można by pomyśleć nad uczynieniem tego działu bardziej klarownym, ale to osobna robota dla archiwisty)

Sobór Welijski III
(do czasu zakończenia, potem do archiwizacji)

Pałac Apostolski
- Bazylika Welijska
- Sekretariat Wikariusza Generalnego
- Sekretariat Arcybiskupa Trydentu
- Archiva Rotriana

Władza Świecka
- Pałac Kwirynalski / Sekretariat Stanu
- Pałac Laterański / Inkwizycja

Zakon Świętego Izydora

PODZIAŁ TERYTORIALNY
(dokładny podział niech będzie efektem osobnej dyskusji, którą zagaję jutro wieczorem albo pojutrze)

Patrimonium Sancti Pauli

Wielkie Księstwo Toskanii

Wielkie Księstwo Antwerpii
Odpowiedz

Wasza Eminencjo,

bardzo dobry projekt. Bardzo byśmy prosili wprowadzać go w życie, nadamy odpowiednie mandamenta w tej kwestii. Sami zapewne skontaktujemy się z Czcigodnym Orjonem, aby odświeżyć image naszego forum i przywrócić to, co zapadło. Bardzo dziękujemy!

(-) Pius VIII.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Wezmę się za to w wolnej chwili, może nawet jutro.
Odpowiedz

Remont się rozpoczął. Z góry przepraszam za ewentualny nieporządek i rusztowania, ale to czasowe.

Na początek stworzyłem Archiwa Apostolskie, w którego skład wchodzić będą tematyczne zespoły archiwalne - tak, aby łatwo można było odnaleźć zarchiwizowany dział. Wrzuciłem do niego Zagranicę (o której spokojnie można debatować na Piazza Navona albo w ogólnym dziale misji dyplomatycznych). Stopniowo trafią tam także inne nieaktywne działy, co do których będę się konsultował na bieżąco.

I od razu pierwsza sprawa: czy mógłbym uprościć dział Bazyliki Welijskiej? Sądzę, że wystarczy jeden dział, jedynie z tajnym poddziałem Sykstyny dla Kolegium Kardynalskiego, w którym można odbywać i uroczystości i Habemus Patriarcham.
Odpowiedz

A można, jak najbardziej. Jeszcze jak.
Odpowiedz

Od razu kolejna sprawa: czy Jego Świątobliwość potrzebuje na pewno Klasztoru Mater Ecclesiae? Tam już zaraz nawet tego sympatycznego młodego człowieka nie będzie, bo coś słyszałem o wymeldowaniu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.