Państwo Kościelne Rotria
Gloriosa Rivoluzione - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502)
+---- Dział: Kongregacja ds. Dyscypliny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=254)
+---- Wątek: Gloriosa Rivoluzione (/showthread.php?tid=1317)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

RE: Gloriosa Rivoluzione - Andream.von.Salza - 06.10.2018

Panowie Bracia
Za to że wypełniacie swoją przysięgę i walczycie w Rotrii I za to że broniłem kasaty Zakonów w RON nie Macie prawa powrotu do kraju dopuki Królewska tego now odwoła
Postaram się, żeby każdy mógł powrócić kiedy Bessie chciał

RE: Gloriosa Rivoluzione - Mikołaj Dreder - 06.10.2018

(06.10.2018, 20:00:09)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Signor Gonfaloniere!
Czy Miasto Rotria prócz wzgórza Sallustiano jest już wolne?

Proszę cierpliwie czekać na rozkaz odbicia Sallustiano.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Franz II Wadar - 07.10.2018

Panie Gonfalonierze mam pomysł na odbicie Sullustiano.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Mikołaj Dreder - 07.10.2018

Zatem słucham Pańskiej propozycji.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Michelangelo Piccolomini - 07.10.2018

Ksiądz prałat Michelangelo Piccolomini SJ odkąd przystąpił do wojsk zakonnych jako kapelan, udzielał się pośród ich szeregów. Odprawiał codziennie Mszę w intencji sukcesów w walce, sprawował sakramenty względem rannych i umierających braci rycerskich, chował poległych, a także głosił płomienne słowa, zagrzewające wszystkich do obrony Państwa Kościelnego przed buntownikami.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Maurycy Orański - 07.10.2018

Bóg zapłać Wielebny za tak troskliwą opiekę.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Franz II Wadar - 07.10.2018

Oto plan:

Wojska Rotrii i Zakonne zostaną połączone w jedną armię. Do ataku ruszy 6000 pieszych i 4000 konnych zakonników oraz 2000 konnych i 5000 pieszych Rotryjczyków.

Proponuję próbę wyciągnięcia poza mury szczególnie centrum linii wroga. W tym pomogą oczywiście lisowczycy i tu proszę o pomoc brata marszałka. Gdy wojska komunistów nie wytrzymają i ruszą do ataku piechota rotryjska ruszy w biegu i rozpocznie oskrzydlenie z prawego skrzydła. Zapewne wróg zechce stabilizowaćny linię odwodami. Tym zajmie się moja husaria, która zdziesiątkuje je. Wtedy wrogowi pozostanie tylko zwolnienie centrum i wzmocnienie zagrożonego boku. Wtedy do walki dołączy się cała kawaleria Zakonników i zmiecie wroga z pola walki. Niedobitki się wycofają a w tym czasie  oddziały gwardii zostaną przegrupowane i zaatakują koszary  z pomocą świeżej piechoty krzyżackiej. Pod naporem generalnego ataku komuniści zaczną się cofać i zdobędziemy budynek po budynku. Dla bezpieczeństwa kawaleria Rotryjska będzie ubezpieczać tył i flanki oraz dobijać walczących jeszcze wrogów. Ulice zablokujemy taborami moich kozaków co ułatwi ochronę przed ostrzałem wroga. Na znak zwycięstwa nad gmachem głównego budynku zawisną dwie flagi: Rotryjska i polsko-krzyżacka.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Maurycy Orański - 07.10.2018

Primo: liczby u nas może nie z kosmosu bo ja sam mam jakieś 7-8 tysięcy żołnierzy, ale jak przedstawia się sytuacja w Gwardii? Za moich czasów było to 3 tysiące żołnierzy. Jak jest teraz?
Secundo: według planu zaangażujemy wszystkie siły, a tym czasem wróg ruszy z Lateranu i Kwirynału. Trzeba zostawić jakąś piechotę aby go szachowała.
Tertio: wróg siedzi już tam dostatecznie długo żeby wybudować barykadę na barykadzie co czyni jazdę bezużyteczną.

RE: Gloriosa Rivoluzione - Andream.von.Salza - 07.10.2018

Popieram Brata Marszałka, ma za sobą nie kilka bitew tylko kilka kampanii wojennych

RE: Gloriosa Rivoluzione - Mikołaj Dreder - 07.10.2018

(07.10.2018, 21:12:46)Maurycy Orański napisał(a): Primo: liczby u nas może nie z kosmosu bo ja sam mam jakieś 7-8 tysięcy żołnierzy, ale jak przedstawia się sytuacja w Gwardii? Za moich czasów było to 3 tysiące żołnierzy. Jak jest teraz?  
Secundo: według planu zaangażujemy wszystkie siły, a tym czasem wróg ruszy z Lateranu i Kwirynału. Trzeba zostawić jakąś piechotę aby go szachowała.
Tertio: wróg siedzi już tam dostatecznie długo żeby wybudować barykadę na barykadzie co czyni jazdę bezużyteczną.

Biorąc pod uwagę liczne ofiary konfliktu z buntownikami oraz pomniejsze we wcześniejszych starciach - choćby z bandą Franchettiego - liczebność Gwardii Apostolskiej to niespełna 1800 mężczyzn, wliczając to oficerów czy różne korpusy wpierające Gwardię. Do tego należy doliczyć rekrutów z poboru, ale to wartości bardzo statystyczne rzędu ok. 200 mężczyzn. Proszę pamiętać, że nie posiadają oni takiej siły fizycznej oraz umiejętności co gwardziści regularni i nie należy ich porównywać w stosunku 1:1, bowiem to słabsze jednostki.