![]() |
|
Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Wydział Historyczny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=331) +----- Dział: "Od Wiktora do Jana II" - Sympozjum Historyczne A.D. MMXX (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=350) +----- Wątek: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii (/showthread.php?tid=2169) |
RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Stanisław Wieniawa - 15.08.2020 (14.08.2020, 22:18:22)Pio Maria de Medici napisał(a): I jak idą prace nad hostingiem? Mówiłem, że to kwestia połowy września. RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Mikołaj Dreder - 19.08.2020 Pozwolę sobie na krótki wykład o Innocentym I. Jak pewnie większość z Was wie, Karl G. R. von Habsburg - bo takie imię nosił drugi Patriarcha Rotrii, był najdłużej panującym Biskupem I Państwa Rotryjskiego. Jego pontyfikat zaczął się 29 lipca, dzień po zakończeniu rządów przez Wiktora I, a zakończył się 26 października, tego samego roku. A miało to miejsce dość dawno temu - w 2007 roku. Pierwszy Patriarcha z Habsburgów na "dzień dobry" musiał zmierzyć się z tzw. "aferą konkordatową". Był to konflikt z jego ojczyzną, Monarchią Austro-Węgier. Wielu duchownych Kościoła Rotryjskiego zostało uznanych tam za persony non grata, a Rząd Królestwa Węgier odrzucił ratyfikację konkordatu z Państwem Kościelnym. Paradoksalnie, spór ten z niezwykle potężną w owym czasie Monarchią Naddunajską, stał się doskonałą reklamą dla "raczkującego" Państwa Kościelnego Rotria. Wówczas wiele innych mikronacji dowiedziało się o istnieniu takiego tworu i podjęło rozmowy dyplomatyczne. Na szczęście konflikt szybko wygasł, a Innocenty I zdążył udać się w podróż apostolską do swojej ojczyzny i dużą część krótkiego pontyfikatu spędził na Węgrzech. 2. Biskup Rotrii zwołał dwa Święte Sobory. Jednym z nich był II Sobór Rotryjski - co ciekawe jednodniowy. Miał miejsce 1 września 2007 roku. Jeśli ktoś ma coś do dodania lub znajdzie coś ciekawego o tym patriarsze to proszę o zabranie głosu. RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Stanisław Wieniawa - 19.08.2020 Czego dotyczył ten jednodniowy sobór? RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Mikołaj Dreder - 19.08.2020 (19.08.2020, 11:07:54)Janusz Zabieraj napisał(a): Czego dotyczył ten jednodniowy sobór? Ustanowiono trójpodziały władzy, z udziałem patriarchy w każdym z jego trzech zagadnień i z decydującym głosem patriarchy w każdej sprawie. Podzielono diecezje i ustalono zwierzchność w nich. Jest artykuł o tym na Micropedii. Dość ubogi, ale jest. Ponadto jest artykuł o I Soborze Rotryjskim, który odbył się za pontyfikatu Wiktora, ale jest to również ubogi w treści i wartość merytoryczną artykuł. RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Mikołaj Dreder - 02.09.2020 Postanowiłem przygotować krótki wykład o pierwszym Biskupie Rotryjskim - Wiktorze I. Zapraszam do lektury, komentowania oraz ewentualnego uzupełnienia go o niepodane przeze mnie informacje. Kronika Klemensa I jest już gotowa, pozostanie nam tylko przygotowanie notki biograficznej Piusa I oraz ostatniego Patriarchy IPKR - Innocentego I. Wtedy spisane kroniki poszczególnych pontyfikatów połączymy w jedną, wielką, kronikę Biskupów Pierwszej Rotrii. Cytat:Wiktor I, właściwie Wiktor de Zepp, urodził się w Królestwie Surmeńskim i tamże stawiał swoje pierwsze kroki jako kapłan. Był duchownym Chrześcijańskiego Kościoła Surmeńskiego. W tamtym okresie, Król Surmenii, mianował go drugim Rotrem - zwierzchnikiem - tego Kościoła. Za jedną z kluczowych kwestii związanych z powstaniem Państwa Kościelnego Rotria, uważa się pielgrzymkę Rotria Surmenii - Wiktora I do Tyrencji, gdzie spotkał się z Patriarchą Katolickiego Kościoła Tyrencji - Remigiuszem. W niedługim czasie fuzja Surmeńskiego Kościoła Chrześcijańskiego, wspominanego Katolickiego Kościoła Tyrencji oraz Kościoła Austro-Katolickiego, dały początek Państwu Kościelnemu Rotria - dziś znanemu jako Pierwsze Państwo Kościelne. Proklamacja niepodległości I Rotrii miała miejsce 27 czerwca 2007 roku, dzień później pierwsze w historii konklawe zwyciężył de Zepp, który został wybrany Pierwszym Patriarchą Rotrii. Co ciekawe - jest to jedyny w historii Biskup Powszechny, który wziął za imię pontyfikalne swoje imię świeckie. Rządy Wiktora trwały miesiąc - Jego Wielebność (tak zwracano się w tamtym czasie do Patriarchy) 28 lipca podpisał swoją renuncjację, co było następstwem nacisków społecznych mieszkańców Stolicy Apostolskiej, niezadowolonych z nieporadności Biskupa Rotrii. W trakcie jego pontyfikatu, młode Państwo Kościelne przechodziło choroby wieku dziecięcego. Nie odnotowano w tym okresie żadnych szczególnych działań. RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Mikołaj Dreder - 14.11.2020 Proszę zapoznać się z pracą i przedstawić tutaj ewentualne błędy, itd. Mile widziane różne uwagi lub informacje, które mógłbym tutaj dopisać, a najzwyczajniej w świecie pominąłem. Miłej lektury. Cytat: RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Pio Maria de Medici - 15.11.2020 Bardzo ciekawa praca. Szanujemy Eminencjo za wytrwałość i cierpliwość, bowiem źródeł mamy akurat mało z tego okresu. Liczymy na więcej takich wspomnień dłuta Eminencji! RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Mikołaj Dreder - 15.11.2020 (15.11.2020, 23:41:34)Giovanni III napisał(a): Bardzo ciekawa praca. Szanujemy Eminencjo za wytrwałość i cierpliwość, bowiem źródeł mamy akurat mało z tego okresu. Liczymy na więcej takich wspomnień dłuta Eminencji! Dziękuję, Ojcze Święty. Wytrwałość i cierpliwość to jedne z ważniejszych cech dla historyka, chociaż przyznam, że przy tak okrojonym materiale źródłowym oraz braku naocznych świadków tamtych wydarzeń - było to bardzo trudne. Opierałem się głównie na artykułach na Micropedii oraz pomniejszych stronach, które wygooglowałem. Nie mogłem polegać również na własnej wiedzy historycznej, która uważam, że jest na dobrym poziomie, gdyż w czasach mojej młodości niewiele osób pamiętało, a tym bardziej wspominało tamte czasy. Na szczęście udało się je w taki sposób spisać. Czy ktoś chce coś jeszcze dodać do tego panelu? Myślę, że powoli najwyższy czas go zamykać. RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Aurelio de Medici y Zep - 15.11.2020 Wspaniała praca, Wasza Eminencjo. I Rotria i najbardziej zamierzchłe dzieje Kościoła zawsze mnie fascynowały i cieszę się, że mogę się o nich czegoś dowiedzieć. Czy to wszystko efekt wspomnień Waszej Eminencji? RE: Panel I: Biskupi Pierwszej Rotrii - Mikołaj Dreder - 15.11.2020 (15.11.2020, 23:49:39)Brat Symeon napisał(a): Wspaniała praca, Wasza Eminencjo. I Rotria i najbardziej zamierzchłe dzieje Kościoła zawsze mnie fascynowały i cieszę się, że mogę się o nich czegoś dowiedzieć. Czy to wszystko efekt wspomnień Waszej Eminencji? Nie, nie. To nie moje wspomnienia. Nie pamiętam tych czasów. Prace oparłem na informacjach, które znalazłem w Internecie
|