Państwo Kościelne Rotria
Odszedł O. Gagik Bagratyda - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Misje dyplomatyczne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=131)
+---- Dział: Ambasada Cesarstwa Bizantyjskiego (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=44)
+---- Wątek: Odszedł O. Gagik Bagratyda (/showthread.php?tid=2952)

Strony: 1 2 3 4

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Enrique Sánchez Oviedo - 23.12.2021

(23.12.2021, 15:23:53)Stefano Agostini napisał(a): Strata to dla mikroświata pewna. Ryt welijski stracił swego twórcę oraz jedynego biskupa. Kto teraz tym się zajmie. To chyba koniec szans na jakiekolwiek pojednania i powroty, tym samym chyba upadek tej gałęzi kościoła.
Chyba nie jest tak tragicznie. Infułacie jest przecież jeszcze x. Michał Potocki. Smile Wink

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Stefano Agostini - 23.12.2021

(23.12.2021, 15:26:21)Enrique Sánchez Oviedo napisał(a):
(23.12.2021, 15:23:53)Stefano Agostini napisał(a): Strata to dla mikroświata pewna. Ryt welijski stracił swego twórcę oraz jedynego biskupa. Kto teraz tym się zajmie. To chyba koniec szans na jakiekolwiek pojednania i powroty, tym samym chyba upadek tej gałęzi kościoła.
Chyba nie jest tak tragicznie. Infułacie jest przecież jeszcze x. Michał Potocki. Smile Wink
Jeden na cały mikroświat. Poza tym z całym szacunkiem do wszystkich ale ksiądz Potocki jest prezbiterem nie biskupem itd. To jednak trochę co innego. Poza tym bez urazy również ale chyba o. Gagik miał większą wiedzę i doświadczenie w byciu kapłanem rytu welijskiego niż wielebny Potocki.

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Enrique Sánchez Oviedo - 23.12.2021

(23.12.2021, 15:30:09)Stefano Agostini napisał(a):
Jeden na cały mikroświat. Poza tym z całym szacunkiem do wszystkich ale ksiądz Potocki jest prezbiterem nie biskupem itd. To jednak trochę co innego. Poza tym bez urazy również ale chyba o. Gagik miał większą wiedzę i doświadczenie w byciu kapłanem rytu welijskiego niż wielebny Potocki.
To nie problem. Smile Wink

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Ametyst I Dziecię - 23.12.2021

Ja też mam doświadczenie. Jakiś czas temu z kolegą na korytarzu jego kamienicy w środku nocy odprawialiśmy Wielką Ektenię. Szkoda, że w połowie pomyliły nam się rolę i zaczęliśmy bez ładu i składu mówić i jako diakon i jako prezbiter.

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Aurelio de Medici y Zep - 23.12.2021

Zapewne br. Gagik wróci jeszcze do mikroświata, wszyscy wracają Smile
Z ciekawostek - być wciąż jestem birytualistą, bowiem nie odwołano mnie nigdy ze stolicy w Sankt Michajłowie, a przywilejem biskupa tego miasta jest właśnie birytualizm. Nie mam tylko pewności, czy mogę się na to powoływać i muszę sprawę przemyśleć.

Nazwa tego miasta to jakieś kuriozum - pierwszy człon germański, drugi czysto słowiański. Tak jakby mówić Sankt Piotrogród.

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Stanisław Wieniawa - 23.12.2021

(23.12.2021, 15:30:09)Stefano Agostini napisał(a):

Jeszcze jest prezbiterem. Już niedługo. Smile

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Aurelio de Medici y Zep - 23.12.2021

Zdaje się, że żonaty wyżej w hierarchii kapłańskiej zajść nie może.

Zależy w której obediencji.

RE: Odszedł O. Gagik Bagratyda - Miguel de Catalan - 24.12.2021

Poza tym zawsze może być jakaś dyspensa. Wink