Państwo Kościelne Rotria
Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Sobór Rotryjski II (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=536)
+---- Dział: Komisja ds. Deregulacji (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=538)
+---- Wątek: Sprawa traktatów i konkordatów PKR (/showthread.php?tid=3473)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Henryk Ziemiański de Harlin - 26.01.2026

Kościół Rotryjski nie dopuszcza jednak kapłaństwa kobiet.

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Juan de la Cerda - 26.01.2026

Cóż jak i Kościół Walencji prymatu Patriarchy Rotrii, na tym polega dialog, na dialogu nie zaś chęci zwierzchnictwa Wasza Eminencjo Smile

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Stanisław Wieniawa - 26.01.2026

Ukradliście naszą nazwę, jesteście tak patriarchatem Kościoła Rotryjskiego, jak ze słonia baletnica. W ogóle, że macie wstęp na nasze terytorium, to jest jakiś szok.

Cóż sprawa nazwy została wyjaśniona przez Jego Królewską Mość @Norbert de Catalan. Jeśli zaś chodzi o wstep na terytorium. Mozna to zawsze załatwić bilateralinie jak to w dyplomacjiSmile
Nikt waszej osoby do Skarlandu nie zaprasza biskupie Wieniawa, a traktat pomiędzy Krolestwem Skarlandu oraz Rotrią mnie wstepu nie na terytorium miasta Rotria nie zabrania.
Zamiast glupowatych, bończucznych i infantylnych wypowiedzi liczyłem na inteligentną i pełną chrześcijańskiego zrozumienia dyskuje. Niestety rotryjska hierarchia jak zwykle rozczarowuje.

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Andrew von Habsburg - 26.01.2026

Witam Szanownego Ekscelencje
Wydaje mi się, że Kardynał Wieniawa nie chciał obrazić Waszą Ekscelencje, jedynie jest zaskoczony słowami Przedstawiciela Walencji

Dziękuję Wasza Eminencjo @Andrew von Habsburg
Nie śmiem wątpić, że chęć wyrażenia pogardy i obrazy w tejże wypowiedzi była jasna do zrozumienia i jakże zanotowana.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że braci w Chrystusie uważamy za braci w Chrystusie teżto mamy nadzieję, że prywatna opinia biskupa Wieniawy prywatną pozostaje nie zaś oficjalną chęcią wywołania kolejnych konfliktów perosnalnych przez Kościoł Rotrii.
Wypowiedziałem się z nadzieją dialogu i jedynie, że niejako rozmowy o chęci czy to wcielenia Kościoła Walencji w ramach Rotrii czy też co bardziej możliwe jakiejś współpracy niejako dotyczą mnie bezpośrednio.
Dziękuję za chęć pokojowego podejścia Waszej Eminencji Smile

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Stanisław Wieniawa - 27.01.2026

(26.01.2026, 20:30:37)Juan de la Cerda napisał(a): Cóż sprawa nazwy została wyjaśniona przez Jego Królewską Mość @Norbert de Catalan. Jeśli zaś chodzi o wstep na terytorium. Mozna to zawsze załatwić bilateralinie jak to w dyplomacjiSmile
Nikt waszej osoby do Skarlandu nie zaprasza biskupie Wieniawa, a traktat pomiędzy Krolestwem Skarlandu oraz Rotrią mnie wstepu nie na terytorium miasta Rotria nie zabrania.
Zamiast glupowatych, bończucznych i infantylnych wypowiedzi liczyłem na inteligentną i pełną chrześcijańskiego zrozumienia dyskuje. Niestety rotryjska hierarchia jak zwykle rozczarowuje.

Nie interesuje mnie, że ktoś sobie coś wyjaśniał. Jest to afront w naszą stronę i coś wprowadzającego w błąd. Poza tym z heretykami się nie dyskutuje, liczę, że Pius Medycejski po powrocie wytoczy swoje armaty i zajmie się tym problemem. Wcielenie do nas? Tak, ale pod warunkiem pokuty i błagania o przebaczenie.

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Maurycy Orański - 27.01.2026

Ja co do konkordatu i stosunków się już prywatnie wypowiedziałem.
Ja zawsze jestem za pokojem. O ile nie podoba mi się kradnięcie naszej nazwy to nie widzę sensu w większej walce o nią. Możemy egzystować spokojnie obok siebie, albo szukać tego gdzie jesteśmy zgodni

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Pio Maria de Medici - 27.01.2026

Ekumenizm to droga do śmierci.

RE: Sprawa traktatów i konkordatów PKR - Juan de la Cerda - 27.01.2026

Cóż Drodzy biskupi Medici i Wieniawa to właśnie Ci którzy w przeszłości dzięki swojemu poczuciu wyższości oraz średniowiecznej nienawiści do upadku Kościoła Rotryjskiego doprowadzili. Ci którzy pojawiają sie na tydzień czy dwa żeby zniknąć na pół roku zawsze mają najwięcej do powiedzenia i najgłośniej krzyczą. Na szczęście Kosciol Walencji czy sam Skarland w swoim gronie nie ma zacnych nazwisk rodowych, zacnych i znanych tworzenia jakże wielu interesujących kont w mikroświecie w obliczu jednej osoby i to właśnie nazwiska tych wysokich hierarchów są tą plamą obarczane.
Kościół Walencji jak i sam Skarland nie ma ani z Panstwem Rotria czy Kościołem Rotryjskim problemu, to hierchowie rotryjscy mają problem niech też sami na swoim własnym poletku na ten temat dyskutują i go rozwiązują.
Ja życzę rozeznania, Bożego błogosławieństwa oraz poznania prawdziwego dialogu w Chrystusie.

Piękno wiary i zwyczajów leży w jej różnorodności a mądrość i miłosierdzie jest tam gdzie okazuje sie zrozumienie, szacunek i tolerancję. 
Ciężko jest oczekiwać jakiegokolwiek szacunku gdy Rotria pozwala swoich hierachom jawnie obrażać czy kpić z innych by potem prywatnie szukać nici porozumienia. 
Na atak można spodziewać sie jedynej odpowiedzi ataku i krytyki.

EDIT:
Chciałbym jednocześnie wyrazić niezwykłe uznanie i szacunek dla trudów Jego Świętobliwości Alberta @Albert aby zbudować porozumienie, odmienić/polepszyć wizerunek PKR jak i za Jego ciężką pracę na rzecz Kościoła i mikroświata. Takowe własnie dyskuje pokazują jak Wasze zadanie jest trudne i z jak wielkim oporem się spotykacie pomimo szczerych i dobrych chęci.