![]() |
|
Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Rektorat (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=120) +---- Wątek: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego (/showthread.php?tid=1950) |
RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Nicefor - 03.08.2026 @Stanisław Wieniawa @Henryk Ziemiański-Wieniawa Czy mógłbym otrzymać tytuł naukowy bakałarza i zostać przyjętym na studia magisterskie? Link do mojej pracy: https://forum.rotria.net.pl/showthread.php?tid=3432 RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Ametyst I Dziecię - 08.09.2026 Szanowne Kapłaństwo, Kochani moi, otrzymawszy po raz kolejny godność Rektora Uniwersytetu Rotryjskiego staram się znaleźć swego rodzaju punkt wyjścia do przyszłej działalności. Trochę czasu minęło od mojego ostatniego pobytu w murach uczelni, więc w pierwszej kolejności zwracam się z gorącą prośbą o kilka słów do każdej osoby, która czuję się dziś częścią rotryjskiej wspólnoty akademickiej i wyraża chęć, aby wziąć udział w życiu Almae Matris. Będę bardzo wdzięczny, jeśli każdy z Was powie od siebie kilka słów na temat roli, którą w dniu dzisiejszym Uniwersytet powinien pełnić w życiu Państwa i Kościoła, abyśmy następnie wspólnie mogli skonstruować z tego spójną wizję rozwoju. RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Henryk Ziemiański - 08.09.2026 Ja się zgłaszam. Najlepiej na wydział historii. RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Pedro I Catalán - 08.09.2026 Tak się składa, że przed przybyciem Eminencji pisałem w tej sprawie do JE Ziemiańskiego i to w tej sprawie planowałem się teraz kontaktować z Magnificencją jako nowym rektorem. Skoro jednak mamy otwartą dyskusję, to z uczciwości pozwolę sobie po prostu przekleić tamtą wiadomość bez większych zmian. Z góry proszę o wybaczenie kolokwialnego charakteru jej treści. Cytat:Mam kilka pomysłów na publikacje oparte na prawie Rotrii. Chciałbym np. napisać wykład będący podsumowaniem dotychczasowego dorobku wydziału prawa. Nie będę ukrywał, że realizację tego typu przedsięwzięcia ułatwiłoby mi objęcie posady dziekana wydziału, która wakuje obecnie po zmarłym Stanisławie vel Stefanie. Przy okazji miałem też pomysł, żeby zmienić nazwę wydziału z Wydziału Obojga Praw, która moim zdaniem za bardzo jak na Państwo Kościelne sugeruje rozdzielność tych gałęzi, na równie pojemną nazwę "Wydział Jurysprudencji". Przy okazji byłoby to odwołanie do tradycji Uniwersytu Bolonskiego z 1. połowy XX wieku. RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Ametyst I Dziecię - 08.09.2026 Dziękuję za ten głos. Pomysłów pewnie będzie kilka i ja swoją rolę widzę w ten sposób, aby umożliwić ludziom takim jak Czcigodny Przedmówca realizację swoich projektów. Ponadto chciałbym, w miarę możliwośći, dbać o to, aby ich owoc, czyli np. wykład czy praca naukowa, miały przełożenie na życie naszej społeczności - zarówno akademickiej, jak i państwowej. Krótko mówiąc, trzeba urządzić Uniwersytet jako taką przestrzeń, gdzie każdy chętny będzie mógł wygodnie poświęcić się sensownej pracy akademickiej. RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Fryderyk van Oranje - 08.09.2026 Wielce Szanowny Rektorze, Jako chyba nadal obecny Prorektor Uniwersytetu Rotryjskiego, oraz Dziekan Wydziału Historycznego, chciałbym od siebie dodać, że wyrażam chęć brania udziału w życiu UR, a także pozostania na swoich funkcjach, a przynajmniej jako pracownik naukowo-dydaktyczny na Wydziale Historycznym. Co do moich ewentualnych pomysłów, to m.in dzięki działalności waszego poprzednika tj. JE Henryka Ziemiańskiego, Uniwersytet Rotryjski dołączył do inicjatywy zwanej Ligą Bluszczową. Organizacja ta zrzesza uczelnie z mikroświata, jest platformą do wymiany myśli, współpracy, czy wspólnych inicjatyw naukowych pokroju konferencji, wykładów gościnnych. Istnieje Discord tej organizacji na który mogę was zaprosić, ale potrzebowałbym waszego nicku by was dodać. Sam dział można by znaleźć na forum Republiki Bialeńskiej. Co do samej kwestii wyd. historycznego, myślałem, że mógłby się skupiać, wokół tworzenia prac pokroju kronik pontyfikatów, lub prac nakreślających jakieś przeszłe wydarzenia. Moglibyśmy też ewentualnie robić jakieś dysputy na temat dawnych wydarzeń by zaangażować różne osoby z Rotrii i zagranicy dla poznania różnych punktów widzenia na tematy jakiś dawnych afer, dawnych konfliktów, dawnych sporów, czy dawnych wydarzeń, pontyfikatów, lub dawnej polityki, dyplomacji. RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Fryderyk van Oranje - 08.09.2026 To gdyby Rektor UR był zainteresowany dołączeniem i wypowiedzeniem się. Można zagłosować w sprawie nagrody, co ciekawe waszego imienia xD https://spolecznosc.bialenia.re/forumdisplay.php?fid=309 RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Aurelio de Medici y Zep - 09.09.2026 Wasza Magnificencjo, jako Dziekan Wydziału Teologicznego deklaruję swą wolę pozostania częścią wspólnoty akademickiej, jak również udziału w odnowie naszej Almae Matris. Osobiście prowadzę (mówiąc nieco na wyrost) interdyscyplinarne badania z zakresu v-teologii rotryjskiej i historii Kościoła Rotryjskiego, których przedmiotem jest sukcesja v-apostolska biskupów rotryjskich od epoki sprzed powstania Kościoła, aż po dni dzisiejsze. W najbliższych dniach planuję opublikować III wydanie drzewa genealogicznego sukcesji v-apostolskiej naszego episkopatu, a w dalszej kolejności doprowadzić do końca badania nad zagadnieniem możliwości wyprowadzenia sukcesji poza Kościół Rotryjski (potencjalna ważność linii schizmatyckich). Innym ważnym zadaniem, jakie stoi przed Wydziałem Teologicznym UR jest dostosowanie naszej pracy i badań do postanowień bulli Mundus virtualis, będących w istocie potwierdzeniem i rozwinięciem odwiecznej praktyki Kościoła Rotryjskiego począwszy do I Soboru Florenckiego. Trzeba zatem określić, na ile Wydział będzie zajmował się realnymi problemami teologicznymi, a na ile wirtualnym odbiciem realnej teologii w naszych realiach. Osobiście największe pole do popisu dla v-teologów widzę w szeroko pojętej eklezjologii, nauce o Kościele Rotryjskim i wszelkich wspólnotach schizmatyckich. Ponieważ jednak samo w sobie opisowe uprawianie teologii nie musi koniecznie stać w sprzeczności z zakazem realnej ewangelizacji, wstrzymałbym się z formalnymi ograniczeniami, a jedynie zachęcał (poprzez działalność stałych pracowników Wydziału) do podejmowania tematów typowo wirtualnych, w których - co można z dumą przyznać - jesteśmy nawet większymi ekspertami niż realni badacze
RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Mikołaj Dreder - 10.09.2026 Co prawda, z racji wieku, już wiele rzeczy zapomniałem, ale gdyby ktoś potrzebował pomocy i mojej wiedzy historycznej - zwłaszcza sprzed roku 2021 czy 2022 - to również służę pomocą.
RE: Odnowa Uniwersytetu Rotryjskiego - Pio Maria de Medici - 10.09.2026 Jako ongiś czas Pierwszy Teolog zgłaszam swoją gotowość do pomocy. |