Państwo Kościelne Rotria
Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+---- Dział: Bazylika św. Pawła na Welii (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+---- Wątek: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D (/showthread.php?tid=3835)

Strony: 1 2 3 4

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Peter Grüner - 16.08.2026

Viva il Patriarca!

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Maurycy Orański - 16.08.2026

Vivat Patriarcha!
Ze swej strony chciałem podarować Ewangeliarz w oprawie wykonanej przez złotników z Wenecji.

[Obrazek: 3000_four_evangelists_book_of_gospels_co...mbypass=on]

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Peter Grüner - 16.08.2026

Ode mnie proszę przyjąć ikonę Świętego Jerzego Zwycięskiego - jednego z patronów Rusowii. Niech czuwa również nad Waszą Świątobliwością.

[Obrazek: Jerzy-Zwyciezca-d.jpg]

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Fryderyk van Oranje - 16.08.2026

(16.08.2026, 13:53:39)Stefan II napisał(a): Dziękujemy Synu, piękny, będziemy nim sobie galopować po Castel Gandolfo. A teraz zapraszamy na obiad, bardzo spragniony był go @Pio Maria de Medici. Dziś wieczorem jeszcze wyjrzymy do wiernych przez okno naszego apartamentu.
Tylko jak nim już będzie galopować to tylko nie skaczcie z nim z tego wzgórza do jeziora na główkę, bo się połamać można. Wink

A tak na poważniej, to jeszcze raz gratuluję wyboru, życzę owocnego pontyfikatu oraz spełnienia większości założeń. Smile

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Henryk Ziemiański - 16.08.2026

Spokojnie, mój ojciec to twardy człowiek. Na pewno sobie poradzi.

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Pio Maria de Medici - 16.08.2026

(16.08.2026, 13:53:39)Stefan II napisał(a): Dziękujemy Synu, piękny, będziemy nim sobie galopować po Castel Gandolfo. A teraz zapraszamy na obiad, bardzo spragniony był go @Pio Maria de Medici. Dziś wieczorem jeszcze wyjrzymy do wiernych przez okno naszego apartamentu.

Po pierwsze voto - umawialiśmy się na obiad na Konsystorzu, na które jeszcze zaproszenia nie otrzymałem.

I tu przechodzimy do drugiego voto - rozumiem pośpiech w ceremoniach równy szabrowaniu majątku przez spadkobierców, gdy dziadek jeszcze ciepły na katafalku, ale ogromnym nietaktem jest niewystosowanie do nikogo zaproszeń na koronację - zrobienie jej tak hopsiasia przy okazji, nikogo nie informując. Jako iż „koronacja” zaskoczyła mnie kiedy przeglądam Teczki TW Kardynała w klasztorze na Monte Cassino, na obiad po koronacji nie przybędę. Nie jestem chłopkiem parobkiem, który ma się pojawiać w Apostolskim Mieście na każde hopsiasia PaTRUMPiarchy.

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - śp. Stefan II - 17.08.2026

Chcieliśmy, żeby było skromnie, stąd też brak zaproszeń. Ponadto warto zastanowić się, co będzie podlegało dyskusjom na konsystorzu, nad przepisem mówiącym o automatycznym opróżnieniu Tronu Pawłowego po upływie miesiąca od elekcji bez koronacji. A jak się w ogóle podobało według odnowionego rytuału?

PS My wiemy, że zależałoby Wam, żeby ten termin minął i przepis został zastosowany. A tu zdziwienie, tak się nie uda. Smile

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Henryk Ziemiański - 17.08.2026

Mi się bardzo. Szczególnie obrzęd sic transit.

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - Fryderyk van Oranje - 17.08.2026

(17.08.2026, 14:28:27)Stefan II napisał(a): Chcieliśmy, żeby było skromnie, stąd też brak zaproszeń. Ponadto warto zastanowić się, co będzie podlegało dyskusjom na konsystorzu, nad przepisem mówiącym o automatycznym opróżnieniu Tronu Pawłowego po upływie miesiąca od elekcji bez koronacji. A jak się w ogóle podobało według odnowionego rytuału?

PS My wiemy, że zależałoby Wam, żeby ten termin minął i przepis został zastosowany. A tu zdziwienie, tak się nie uda. Smile

Fajnie, że udało się aby w końcu zapisy odnowionych Rytów wyszły w końcu w jakiejś ceremonii. Do tej pory tak to jedynie udało się te mniejsze ceremonie (co zrobiłem) w Rycie Welijskim przy okazji pielgrzymki do Rusowii zrobić. Smile

Co do minięcia czasu, miesiąc to dużo. Starczyło kolejna niedzielę po wyborze i byłoby dość czasu na zaproszenia. Ale wola Patriarchy. Co się stało się nie odstanie.

RE: Coronatio Patriarchae XVI VIII MMXXVI A.D - śp. Stefan II - 17.08.2026

I tak nas nikt nie lubi, to by nie przyjechał. Wink