![]() |
|
Plac broni - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Rotria Esercito (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=302) +---- Dział: Koszary (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=304) +---- Wątek: Plac broni (/showthread.php?tid=3351) |
RE: Plac broni - Andrew von Habsburg - 02.08.2025 OK to niech będzie pluton armat automatycznych. W filmie o ataku Niemiec na Danie 1940 jest pokazane jak ten oddział się przemieszczał i składał działko RE: Plac broni - Maurycy Orański - 02.08.2025 Pluton ckm, pluton armat automatycznych i dwa moździerzy? Dobry pomysł RE: Plac broni - Albert - 11.08.2025 Coś dyskusja zamarła. Na czym stoimy jeśli możemy nieco podsumować to jakie wnioski dotychczas padły. Nie chcielibyśmy pospieszać JE Gonfaloniera czy innych członków dyskusji, ale nieco już się zagubiliśmy i gdyby dało się jakoś podsumować oraz sprezentować w formie takiej hierarchicznej skład, rodzaje wojsk, ich hierarchię, to bylibyśmy bardzo wdzięczni i wielce zobowiązani szanownym.
RE: Plac broni - Maurycy Orański - 11.08.2025 Trochę zamarło i sam muszę przejrzeć co zostało ustalone. Chętnie zbiorę to "do kupy" RE: Plac broni - Albert - 11.08.2025 (11.08.2025, 08:57:34)Maurycy Orański napisał(a): Trochę zamarło i sam muszę przejrzeć co zostało ustalone. Chętnie zbiorę to "do kupy" Nie ma sprawy Ekscelencjo. Będziemy wdzięczni. Pewnie sam Ekscelencja Andrew również będzie wdzięczny. W końcu powinno to mu ułatwić wydanie odpowiedniego Mandatamentum
RE: Plac broni - Maurycy Orański - 11.08.2025 Co ustaliliśmy (chyba)dotąd: Organizacja ogólna Gwardia
Wojska Liniowe
Organizacja szczegółowa Piechota
Myślę że trzech ludzi odpowiedzialnych za zaopatrzenie kompanii to może być mało. Dodajmy osobną drużynę. Powiedzmy 14 ludzi. Przechodząc do organizacji całej brygady piechoty *dowództwo -Pluton dowodzenia —Oddział sztabowy —oddział wywiadowczy -Pluton łączności-(niezła ciekawostka. Chyba zawiera wszystkie dostępne rodzaje łączności. Zrzynam z realowego wojska włoskiego czasów Mussoliniego także miałem trochę zabawy z tłumaczeniem z języka włoskiego czym zajmują się poszczególne oddziały) —oddział radiostacji —oddział telefonistów —oddział telegrafu i gołębi pocztowych —oddział gońców. -Pluton kwatermistrzowski —oddział transportowy – 24 pojazdy (cięzarówki lub furmanki. do ustalenia) (po siedem w każdym batalion; z nich cztery przewożą amunicję dla kompanii, dwie dla kompanii wsparcia, trzy dla kompanii dowodzenia). —oddział motorowy — trzy ciężarówki po jednej na kompanię wsparcia (myślę że można połączyć z oddziałem transportowym) —oddział kwatermistrzowski *dwa bataliony Kompania dowodzenia -Pluton dowodzenia —oddział sztabowy —oddział kwatermistrzowski —oddział transportowy -pluton łączności —oddział telefonistów —oddział telegrafistów —oddział gońców -pluton zwiadu dowódca ordynans 3 drużyny zwiadowców w składzie dowódca zastępca dowódcy 11 zwiadowców 3 kompanie piechoty wg. organizacji już ustalonej Kompania wsparcia
kompania moździerzy Pluton dowodzenia -sztab -oddział zaopatrzenia) - 17 ludzi -oddział transportowy - 8 ciężarówek Trzy plutony moźdierzy -Dowódca -Dwóch ordynansów-łącznościowców -Dwie drużyny moździerzy 9 żołnierzy z jednym moździerzem -5 żołnierzy-sekcja transportu bateria armat -dowództwo dwa plutony artylerii w składzie dowódca 2 drużyny (działony) po: dowódca 10 kanonierów z 1 działem 9 żołnierzy transportu Uwagi ogólne: -tłumaczyłem z języka włoskiego lub angielskiego -z racji że korzystałem z organizacji wojska włoskiego które nie zawierało brygad, nieco improwizowałem. Proszę o zwrócenie uwagi czy nie zapomniałem o jakichś pododdziałach brygadowych - tam gdzie nie piszę czym posługuje się oddział transportowy źródło wymienia muły. Jak robimy u nas? Konie, muły, furmanki czy ciężarówki? Tyle na dziś. Tak żeby już mogła się zacząć dyskusja. Proszę o szczególne zwrócenie uwagi na to co podkreśliłem. Jutro mam dzień wolny od treningu więc "pobawię się" z resztą RE: Plac broni - Andrew von Habsburg - 12.08.2025 Ustaliśmy jeszcze że we wszystkich pułkach artylerii maja być też działa plot. Proponuję aby w skład każdej brygady była bateria plot I w każdym mieście dywizjon plot., natowiast w stoli pułk. Tylko czy nas na to wszystko stać ? RE: Plac broni - Maurycy Orański - 12.08.2025 Racja. Co do oddziałów miejskich to Rotria jest chyba zbyt zurbanizowana. Chyba że mamy na myśli jedynie większe miasta tj.Siena, Modena, Bolonia. RE: Plac broni - Andrew von Habsburg - 12.08.2025 Na razie większe miasta, potem mniejsze. Artyleria plot to tylko półśrodek, ma uniemożliwić bombardowanie, a naprawdę przeszkodzić. Dobrze byłoby oprócz artylerii plot. mieć myśliwce RE: Plac broni - Maurycy Orański - 13.08.2025 Mój plan zakłada dwa dywizjony myśliwskie Kontynuując wcześniejsze rozważania; Brygada piechoty lekkiej
—dowództwo —oddział wywiadowczy -Pluton łączności —drużyna radiowa —drużyna telefonistów —drużyna telegrafistów i gołębiarzy —drużyna gońców -Pluton kwatermistrzowski —drużyna transportowa- 6 cięzarówek and 37 motocykli —drużyna kwatermistrzowska dwa bataliony Bersaglieri Kompania dowodzenia -pluton dowodzenia —dowództwo —drużyna kwatermistrzostwa -11 ciężarówek -pluton łącznośći —drużyna telefonistów —drużyna telegrafistów —drużyna gońców
-dowództwo -drużyna zaopatrzenia dwa plutony ckm dwa plutony armat automatycznych
Arditi 2. Bataliony szturmowe trzy kompanie (po około dwustu żołnierzy każda) -4 plutony szturmowe w każdym: 4 drużyny po 10-12 arditów i sekcja amunicyjna-2 arditi -pluton wsparcia, w składzie: drużyna ckm-2 ckm, drużyna saperów, drużyna łączności -pluton miotaczy ognia w realu jeszcze była kompania rezerwowa z 135 żołnierzami i dodatkowo 2 aramtami, ale myślę że u nas możemy z niej zrezygnować Kawaleria Chcemy aby to były jednostki rzeczywiście konne czy kawaleria tylko z nazwy, a w boju używająca samochodów pancernych lub czołgów albo obu np. 3 szwadrony samochodów pancernych jako zwiad i szwadron czołgów do wpierania piechoty? Artyleria Dotarłem do informacji że pułk artylerii dywizyjnej historycznej armii włoskiej składał się z: 2 grup po 2 baterie armat 75 mm 1 grupy- 2 baterii haubic 100 mm grupy-2 baterii armat plot 20 mm |