![]() |
|
Gloriosa Rivoluzione - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217) +--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502) +---- Dział: Kongregacja ds. Dyscypliny (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=254) +---- Wątek: Gloriosa Rivoluzione (/showthread.php?tid=1317) |
RE: Gloriosa Rivoluzione - Maurycy Orański - 02.10.2018 ![]() Gdy po kliku godzinach rozpoznanie wróciło do obozu i raport wylądował na biurku Marszałka. Czytając go Orański mocno się zdziwił podaną długością przesmyku między terenami zajętymi przez wroga i natychmiast wezwał do siebie dowódcę rozpoznania von Tauera-Sienickiego.
-Cóż to? Na granicy chłop przy chłopie szeregiem stoi że tylko tyle wolnego miejsca?-zapytał widząc przyjaciela u progu książę.
-Jak to? Napisałem przecież 4,5 kilometra szerokości.- zdziwił się Brat Karol.
-Tutaj stoi 45 metrów-odpowiedział Maurycy
-Mój błąd. Przepraszam. Miało być jak mówiłem 4,5 kilometra. -zmieszał się niedawny zwiadowca.
-W porządku- uśmiechnął się Orański i podał rękę młodemu Tauerowi.
-Na koń!-zawołał Marszałek.
Wypełnienie tego rozkazu nie było jednak takie proste ponieważ obóz zajmował kilka albo nawet kilkanaście hektarów i minęło 15, godziny zanim wojsko go zwinęło i następne pół godziny zanim ustawiono się w szyku marszowym. Na przodzie maszerowała lekka jazda, w centrum kawaleria średnia i ciężka, a pochód zamykał piechota oraz artyleria z taborami. Prowadził Sienicki ajko wiedzący gdzie jest przejście
W czasie pochodu doszło do rozdzielenia wojska: kawaleria przyspieszył i oddzieliła się od piechoty To wykorzystali kryjący się w pobliskich lasach komuniści i próbowali z zaskoczenia zaatakować piechotę. Pierwszy atak padł na niemieckich muszkieterów orańskich i tauerowskich kozaków. Mimo zaskoczenia i w przypadku sporej części braku doświadczenia żołnierze podeli walkę, ale buntowników była wielka masa, więc nie byliby w stanie utrzymać pola i doszłoby do rozdzielenia sił gdyby nie atak wręcz krzyżackich landsknechtów i knechtów. postawni mężczyźni z długimi brodami i ogromnymi zweihaderami przywodzący na myśl mitologicznych olbrzymów wzbudzili przerażenie wśród czerwonych. Widząc że dalsza walka skończy się rzezią partyzanci czmychnęli w las.
Po stronie polsko-litewskiej zginęło 300 żołnierzy. Głównie tych którzy zwarli się z wrogiem pierwsi. Rannych zostało około 100 następnych. Z szacunkowo 1000 buntowników zginęło, lub zostało rannych około 350 ludzi. Do niewoli dostało się 200 następnych, którzy razem z rannymi wrócili do Urbino.
Pod wieczór korpus dotarł do Apostolskiego Miasta i dowódcy udali się na naradę z Gonfalonierem.
ci przerażający olbrzymi- Landsknechci.
RE: Gloriosa Rivoluzione - Marcin Zagłoba - 02.10.2018 Cześć i chwała bohaterskim zwycięzcom! RE: Gloriosa Rivoluzione - Maurycy Orański - 02.10.2018 Spisali się. Jestem dumny z moich żołnierzy Myślę że Brat Karol też. Szkoda jednak że a wielu buntowników uciekło. Mogą jeszcze wiele krwii napsuć, ale w końcu dosuięgnie ich sprawiedliwość. Proszę Monsignore o odprawienie mszy w intencji zbawienia dla poległych i wyzdrowienia rannych.
RE: Gloriosa Rivoluzione - Michelangelo Piccolomini - 03.10.2018 Czy już wszyscy zbereźni komuniści zostali rozbici? RE: Gloriosa Rivoluzione - Mikołaj Dreder - 03.10.2018 (03.10.2018, 09:31:33)Michelangelo Piccolomini napisał(a): Czy już wszyscy zbereźni komuniści zostali rozbici? To dopiero początek. RE: Gloriosa Rivoluzione - Maurycy Orański - 03.10.2018 Niestety... RE: Gloriosa Rivoluzione - Andream.von.Salza - 03.10.2018 Powoli, powoli nie od razu Kraków zbudowano. Ważne, żeby zapadaly szybkie, ale sprawiedliwe wyroki na osi y sprzyjające rebelii RE: Gloriosa Rivoluzione - Michał Franciszek Lisewicz - 03.10.2018 Signor Gonfaloniere! Przybywamy na Plac przed Bazyliką na Welii, wedle rozkazu. RE: Gloriosa Rivoluzione - Franz II Wadar - 03.10.2018 Panie Gonfalonierze jeżeli Pan pozwoli zabiorę się za rekrutację jako że jestem w mieście. Oczywiście że jestem dumny z żołnierzy Bracie Marszałku ale sprawili niezły rozbój przekazując 45 m. To istny wąwóz Termopilski .
RE: Gloriosa Rivoluzione - Mikołaj Dreder - 04.10.2018 Proszę się zająć rekrutacją młodych i silnych mężczyzn z wiosek otaczających Apostolskie Miasto. Po szybkim szkoleniu i uzbrojeniu ich powinni stanowić cenne wsparcie dla oddziałów strzegących bram miasta. |