Państwo Kościelne Rotria
Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223)
+--- Dział: Piazza Navona (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=102)
+--- Wątek: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? (/showthread.php?tid=2078)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Tymoteusz Dostojewski - 21.02.2021

Teraz jak już Jestem Diakonem Świętego Kościoła Rotryjskiego to Używam Awataru na którym jest ks. Karol Wojtyła jako Wikariusz ( Jan Paweł II)

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Roberto.Hongo - 21.02.2021

(21.02.2021, 10:15:02)Tymoteusz Piechota napisał(a): Teraz jak już Jestem Diakonem Świętego Kościoła Rotryjskiego to Używam Awataru na którym jest ks. Karol Wojtyła ( Jan Paweł II)

tutaj chyba jako Wikariusz,o ile mnie pamiec nie myli

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Aurelio de Medici y Zep - 20.03.2021

Powróciłem z sentymentu do wizerunku abpa Marcela Lefebvre'a, którego podobizny używałem na samym początku mojego biskupiego posługiwania. Za kilka dni (25 marca) minie równe trzydzieści lat od jego śmierci.

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Taddeo Piccolomini - 20.03.2021

Niech spoczywa w pokoju...

Kiedyś też nosiłem na avatarze jego wizerunek, teraz jest ksiądz biskup Antoni Franciszek Audziewicz.

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Piotr Pawłow - 20.03.2021

Na moim avatarze natomiast znajduje się dobrze znany Król Polski Mikołaj II. Wink 

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Aurelio de Medici y Zep - 20.03.2021

(20.03.2021, 18:18:19)Taddeo Piccolomini napisał(a): Niech spoczywa w pokoju...

Kiedyś też nosiłem na avatarze jego wizerunek, teraz jest ksiądz biskup Antoni Franciszek Audziewicz.

Pamiętam Smile Bardzo mnie wtedy cieszyło, że nie jestem ostatnim.

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021

Panie, świeć nad jego duszą...
Jakież nieszczęsne sprawy z nim związane.

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Taddeo Piccolomini - 20.03.2021

(20.03.2021, 18:57:50)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Panie, świeć nad jego duszą...

W pewnym momencie życia zabrakło pokory, a nie znalazł się nikt kto by nawołał do zastanowienia się nad tym co ma zamiar zrobić. Kościół jednak zdjął ekskomunikę pośmiertnie.

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Michał Franciszek Lisewicz - 20.03.2021

Ekskomuniki nie da się zdjąć pośmiertnie. Zaś zdjęta została z wyświęconych przez niego bez zgody Stolicy Apostolskiej biskupów.

RE: Powiedz nam, kto jest na Twoim zdjęciu? - Gagik Bagratyda - 20.03.2021

(20.03.2021, 19:39:30)Taddeo Piccolomini napisał(a):
(20.03.2021, 18:57:50)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Panie, świeć nad jego duszą...

W pewnym momencie życia zabrakło pokory, a nie znalazł się nikt kto by nawołał do zastanowienia się nad tym co ma zamiar zrobić. Kościół jednak zdjął ekskomunikę pośmiertnie.

No cóż, ważność tych ekskomunik bywa podważana. A gdyby nie jego czyn, dziś w ogóle nie istniało by coś takiego jak Tradycja katolicka, nie licząc sedewakantystów i sedeprywacjonistów. Istnieje w prawie kościelnym zasada mówiąca, że każde prawo, jakiekolwiek by było, samo z siebie przestaje obowiązywać bez dyspensy lub zgody ze strony przełożonego, jeśli szkoda, jaka wynikłaby z jego zastosowania, jest powszechna i poważna (Suarez, De Legibus, L. VI, rozdz. IX, nr 19).

(20.03.2021, 19:42:34)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Ekskomuniki nie da się zdjąć pośmiertnie. Zaś zdjęta została z wyświęconych przez niego bez zgody Stolicy Apostolskiej biskupów.

O ile wiem, zgodnie z zasadą salus animarum suprema lex, ekskomunika, która jest karą poprawczą, ustępuje przed śmiercią.

Zachęcam do przeczytania o nim artykułu na Adeste: I, II. Niestety temat ekskomunik został tam praktycznie pominięty.