![]() |
|
WNIOSKI - Wersja do druku +- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl) +-- Dział: MIASTO APOSTOLSKIE (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=223) +--- Dział: Uniwersytet Rotryjski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=119) +---- Dział: Rektorat (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=120) +---- Wątek: WNIOSKI (/showthread.php?tid=3088) |
RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 23.04.2017 Może Magnificencja nada dyplom Eminencji. Jak nie, to porozmawiamy przy tym koniaku o koniecznych zmianach.
RE: WNIOSKI - Ksawery van Berden - 24.04.2017 (23.04.2017, 19:19:56)Paolo della Chiesa napisał(a): No tak, bo ksiądz Villagomez przepadł. Zgodnie ze Statutem w skład Senatu wchodzi również Jego Świątobliwość, o ile mnie pamięć nie myli. W rzeczy samej. Stąd napisałem, że "zawodowo" zostaje nas dwóch. Wszak mowa tu także o legacie, o ile Jego Świątobliwość owego wyznaczy. (23.04.2017, 19:23:33)Carlo Lorenzo de Medici y Zep napisał(a): Nie wiem czemu nie mam aktu doktoratu... Mimo iż go miałem, coś przez te zawieruchy z forum wziął-zginął. Co teraz? Składał Eminencja wniosek o wszczęcie postępowania kwalifikacyjnego w przedmiocie nadania tytułu? . XD
RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 27.04.2017 Magnificencjo, mam również propozycje zmiany Statutu UR. Może jednak warto zwołać Senat? RE: WNIOSKI - Ksawery van Berden - 27.04.2017 Hmmm, to zróbmy inaczej. Niechaj zechce Ekscelencja przesłać do mnie przez swego posłańca wszelkie tematy lub sprawy, które chciałby Ekscelencja poruszyć, w tym także projekt nowego Statutu z naznaczonymi poprawkami. Ustosunkuję się do nich i odpowiem, czy koniecznym jest zwoływanie dla ich wprowadzenia Senatu, czy można wymyślić inne rozwiązanie. Chociaż odmienną kwestią jest sprawa, że fajnie byłoby na nowo upowszechnić "trend akademicki" jak za dawnych lat. Jeśliby przyszło na ścisłość zwoływać Senat, to zasiadłby w nim Ekscelencja, legat Ojca Świętego (o ile zostanie wysłany) oraz moja skromna osoba . A zacniej byłoby, gdyby zbierał się równie licznie, jak to miało miejsce w przeszłości. Do tego jednak przydałaby się kształcona kadra, z którą nie ukrywam, że mamy drobny problem . Jednak jak wspominałem, jestem otwarty na wszelkie propozycje.
RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 27.04.2017 To głównie zmiany statutowe. Najpewniej jutro prześlę Magnificencji propozycje. RE: WNIOSKI - Ksawery van Berden - 27.04.2017 Wspaniale Ekscelencjo, czekam z niecierpliwością
RE: WNIOSKI - Albert Orański - 28.04.2017 Jeśli mogę, to chciałbym dołączyć do dyskusji kilka własnych przemyśleń. Uważam, że formuła, w której funkcjonuje Uniwersytet jest przestarzała, bo mikroświat się starzeje. W dawnych czasach, gdy do mikroświata przybywali nowi mikornauci, można było ich w różny sposób zachęcać do studiowania. Byli to na ogół ludzie młodzi z dużą ilością czasu i chętni do zdobycia tytułów i stopni naukowych. Dziś sytuacja uległa dużej zmianie i Pollin składa się w znakomitej większość z wieloletnich tubylców, których średnia wieku również uległa zwiększeniu. Mamy więc bądź to studentów, bądź magistrów, dla których v-studia to albo błahostka niewarta uwagi, albo zbędny wysiłek. Proponuję więc przekształcić Uniwersytet w miejsce gdzie będą publikowane ciekawe wykłady z różnych dziedzin (student biologii może przedstawić temat rozmnażania jednokomórkowców, a student prawa jakąś ciekawostkę ze swojej dziedziny, itd.). Rektor, senat czy inna instytucja służyłaby nadawaniu za tę pracę naukową tytułów i przyznawaniu jakiś nagród pieniężnych, które dodatkowo zachęcą do pracy. Chyba już to kiedyś proponowałem, ale warto odświeżyć. Liczę, że to jakoś Państwu pomoże w pracach nad reformą. RE: WNIOSKI - Paolo Carlo de Medici y Zep - 28.04.2017 Tak to kolejny z moich pomysłów, ale on może być realizowany na niwie poszczególnych wydziałów lub innych jednostek, które mają prawo określać wymagania edukacyjne. Inaczej uniwersytet nie zaskoczy, Eminencja ma świętą rację. RE: WNIOSKI - Albert Orański - 28.04.2017 Ja uważam, że instytuty i wydziały to przerost formy nad treścią w mikroświecie. To niepotrzebna biurokracja i papierologia, która raczej zniechęca do aktywności naukowej. Proponowałbym profil ogólny Uniwersytetu z podziałem na dyscypliny: prawo, historia, filozofia, teologia etc. gdzie nie będzie jednostek takich jak katedry itp. tylko raczej działy biblioteki, gdzie znajdują się prace. Nad ogólnym porządkiem czuwałaby jakaś Rada Naukowa z rektorem na czele, która grupowałaby prace o podobnej tematyce i decydowała o nadaniu tytułów, nagród, wyróżnień itp. Zrezygnowałbym również ze studiów i egzaminów, bo jak widzimy to nie działa i jak mówiłem - mikroświat się zmienił. Ciężko będzie znaleźć chętnych na studiowanie, bo to wymaga czytania cudzych prac, przygotowania się do egzaminów, które na ogół skupiają się na jakiś nieznaczących szczegółach i zajmują cenny czas. Prędzej znajdziemy chętnych do publikowania, którzy dzielili by się ze wszystkimi wiedzą i za to dostawali jakiś tytuł, jako uznanie wkładu w v-naukę. Taka reforma oddaliłaby Uniwersytet od realnego wzorca i zmieniła by uczelnię w coś na wzór wydawnictwa/biblioteki/klubu dyskusyjnego, ale to może właściwy kierunek. Jak widzimy w obecnej formie Uniwersytet to puste, nieaktywne miejsce w którym nic się nie dzieje - ani studentów, ani pracowników, którzy coś dla nauki by robili. RE: WNIOSKI - Ksawery van Berden - 28.04.2017 Szalenie ciekawa koncepcja, nie sposób się z nią nie zgodzić. Nadzwyczaj trafna wobec otaczających nas mikroświatowych realiów, gdzie faktycznie większość z nas posiada realne wykształcenie, a fikcyjne jego zdobywanie jest czynnością, na którą bądź to nie mamy czasu, bądź brak nam chęci. Inną rzeczą jest, że chęć wprowadzenia nowej i odświeżonej wizji Alma Mater ruszyła całe społeczeństwo, bowiem nawet sam Ojciec Święty zadeklarował chęć wzięcia udziału w naszych akademickich dysputach. Obawiałem się, że nie będzie komu rozmawiać o przyszłości Uniwersytetu, jednak ku memu zaskoczeniu ruszenie naszego społeczeństwa okazało się niemałe. Wspaniała to rzecz, aby móc obserwować takie "ruszenia" mając na względzie to, że kiedyś raczej nie występowały równie gorliwie. Ekscelencjo della Chiesa, postanowiłem zwołać Senat UR. Stosowne dokumenta ukażą się niebawem. Jako, że Senat sprawuje funkcję doradczą, to chciałbym też, aby Eminencja Orański uczestniczył w miarę możliwości w naszych dysputach, o ile oczywiście czas i obowiązki na to pozwolą Jego Książęcej Mości . Statut UR, o ile pamięć mnie nie zawodzi, expressis verbis tego nie zabrania, stąd będę zaszczyconym, mogąc gościć Jego Eminencję .Ekscelencjo della Chiesa, podtrzymuje Ekscelencja złożony dnia 06.04.2017 AD wniosek, czy winienem uznać go za wycofany? Bo nie wiem, czy formalnie odpowiadać, czy odpowiedź znalazła się w naszej dyskusji
|