Państwo Kościelne Rotria
Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Urzędy Kurialne (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=502)
+---- Dział: Palazzo del Governatorato [Generalny Gubernatorat] (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=529)
+----- Dział: Signoria Rotryjska (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=612)
+----- Wątek: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" (/showthread.php?tid=3870)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Albert Orański - 25.08.2026

Czicgodny Vilarte

Zrecenzuję przedmówców w bardziej bezpośredni sposób. Będziemy używać nazwy Kościół Powszechny wymiennie z Kościół Rotryjski, bo:
- robimy to od prawie 20 lat,
- robiliśmy to na długo przed Wami,
- ta nazwa jest częścią naszej Tradycji i odnosi się do realowego KK na którym się wzorujemy,
- w nosie mamy to, że się wam to nie podoba.

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Andrew von Habsburg - 25.08.2026

Popieram wypowiedz Kardynała Alberta

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Aurelio de Medici y Zep - 25.08.2026

Ja chciałbym jeszcze zacytować nasze prawo, starsze niż schizma KPP.

Cytat:Adhortacja posynodalna Ojca Świętego Piusa VII 
De Rotriae Ecclesiae 

Ad perpetuam rei memoriam 

My, Pius VII, Najwyższy Kapłan i Sługa Sług Bożych, etc. etc., Patriarcha Kościoła Rotryjskiego, wspólnie z naszym Kolegium Biskupim, obradującym na welijskim synodzie w dniach 25 III 2021 A.D. - 12 IV 2021 A.D., wydajemy niniejszy dokument, aby po wsze czasy ustalić status i rolę Kościoła Rotryjskiego oraz pozycję Biskupa Rotrii. Niniejszy dokument, mocą złożonego przez nas podpisu, zyskuję moc, przywileje i prawa Konstytucji Apostolskiej.

(...)

IV 
Kościół Rotryjski jest powszechny w tym znaczeniu, że działa w całym mikroświecie, a swoją opieką otacza wszystkich mikronautów, niezależnie od głoszonych przez nich poglądów.

V 
Tylko Biskup Rotrii zwać się może Biskupem Powszechnym.

(...)

VII 
Biskup Rotrii jest Najwyższym Kapłanem. Z racji swojego urzędu posiada najwyższą, pełną, bezpośrednią i powszechną władzę w całym Kościele, którą może wykonywać w sposób nieskrępowany.

IX 
Kościół Rotryjski, będąc zarazem w pełni powszechnym, przez osobę Biskupa Rotrii oraz inne organy jest nieodłącznie związany z Państwem Kościelnym Rotria.

(...)

Pius PP. VII Datum Rotria, apud S. Paulum, die XII, mensis Aprilii, anno Domini MMXXI.

Schizma KPP powstaje 13 stycznia 2023 r., więc bez kilku miesięcy dwa lata później. Wcześniej również używaliśmy przymiotnika "powszechny", jak wspomniał Eminencja Orański. Argument o podszywaniu się Rotrii pod KPP jest chybiony, ale czy przypadkiem KPP nie próbuje podszyć się pod naszą tożsamość?

Cytat:Jeśli chodzi o ewangelizację jako taką, to j/w nie wymaga ona żadnego nadania ani misji kanonicznej. Ewangelizować może każdy, zawsze i wszędzie. Kanon 211 realowego KPK.
„Wszyscy wierni mają obowiązek i prawo współpracy w tym, aby Boże przepowiadanie zbawienia rozszerzało się coraz bardziej na wszystkich ludzi każdego czasu i całego świata.”
(btw. zastanowiłbym się, jak na to "rozszerzanie przepowiadania zbawienia" wpływają Wasze akcje jak to autoutopienie patriarchy, wzbudzające za granicą najwyżej rozbawienie...)
Takiego szczególnego trybu wymagałoby sprawowanie sakramentów, "odprawianie" Mszy online i ogólnie "bawienie się w księdza", ale nie robimy tego. Codzienna aktywność KPP to głównie publikowanie samodzielnie pisanych rozważań do Ewangelii, przedruki różnych tekstów z realowych portali, zdarzają się też nabożeństwa okazjonalne, ale jest to czysta narracja plus przeklejka różnych pieśni z yt. Wg mojego najlepszego osądu, nie ma tam niczego co by stało w sprzeczności z prawem kanonicznym. Do tego stopnia że nie używamy słowa "Msza".
Jeśli chodzi o używanie nazwy "Kościół", to mamy kanon 216 tegoż KPK:
"Wszyscy wierni, którzy uczestniczą w misji Kościoła, mają prawo, by przez własne inicjatywy, każdy zgodnie ze swoim stanem i pozycją, popierali lub podtrzymywali apostolską działalność. Żadna jednak inicjatywa nie może sobie przypisywać miana katolickiej, jeśli nie otrzyma zgody kompetentnej władzy kościelnej."
Dlatego nie mamy w nazwie "katolicki" i nie zamierzamy takiego członu dodawać. Z drugiej strony, "odgrywanie Kościoła" nie może być traktowane jak furtka, pozwalająca obchodzić ograniczenia nakładane przez realowe prawo.

Różnica między nami polega na celach istnienia wspólnot. Cele Rotrii zdefiniowane są następująco:

Cytat:I Kościół Rotryjski został założony po to, by w mikroświecie symulować strukturę, obyczaje oraz tradycje Kościoła Katolickiego. 
II Zadaniem Kościoła Rotryjskiego nie jest sprawowanie kultu ani prowadzenie działań prozelitycznych, gdyż miejscem na takie działania jest świat realny, a nie wirtualny. 
III Jedynym zaleceniem moralnym Kościoła Rotryjskiego wobec jego członków jest to, że każdego mikronautę winno się szanować, rozumieć i akceptować jako członka jednej mikronacyjnej rodziny.

(Adhortacja posynodalna Ojca Świętego Piusa VII)

Cytat:2. Pierwszym i podstawowym powołaniem Kościoła jest odwzorowanie struktur, obyczajów i tradycji realnego Kościoła Rzymskokatolickiego w formie kulturowej narracji.

(Konstytucja Apostolska Patrimonium Sancti Pauli)

Podobnie Sobór Florencki już na początku 2012 roku stanowi:

Cytat:
Uchwała Soborowa
ws. prozelityzmu i ewangelizacji mikroświata prowadzonej przez Kościół Rotryjski

I Sobór Florencki, w którym prawo głosu przysługiwało wszystkim mieszkańcom Państwa Kościelnego Rotria, a prawo do głosowania - wszystkim obywatelom Państwa Kościelnego, zarówno duchownym jak i świeckim, postanawia i uchwala, co następuje:

1. Kościół Rotryjski rezygnuje z prowadzenia jakiejkolwiek działalności ewangelizacyjnej i na rzecz prozelityzmu.
2. Stwierdza się, iż Kościół Rotryjski jest instytucją istniejącą wyłącznie dla celów poznawczych i podkreślenia walorów kulturowych Państwa Kościelnego Rotria, które nawiązuje w swej tradycji do realnego Państwa Kościelnego doby renesansu.
3. Uznaje się, iż działalność Kościoła Rotryjskiego skupiać się będzie na odtworzeniu hierarchii Kościoła Katolickiego i niektórych jego obyczajów i obrzędów, co służyć ma przybliżeniu unikatowego klimatu renesansowego papiestwa.
4. Deklaruje się, że działalność Kościoła Rotryjskiego nie ma na celu obrażanie niczyich uczuć religijnych, a przyjmowanie przez członków Kościoła Rotryjskiego godności kościelnych nie oznacza uzurpowania przez nich prawa do prerogatyw, które przysługują osobom noszącym te godności w realnym Kościele Katolickim.
5. Uchwała niniejsza nie może zostać zniesiona lub zmieniona inaczej, jak w powszechnym głosowaniu wszystkich obywateli Państwa Kościelnego Rotria, gdzie jedynie jednomyślność wszystkich obywateli może wprowadzić zmianę. Ponadto, zmiany lub zniesienie uchwały wymagają zgody Patriarchy Państwa Kościelnego Rotria.

Uchwała wchodzi w życie z chwilą podpisania jej przez Patriarchę i Legata Patriarszego wyznaczonego do prowadzenia obrad Soboru.

(-) Sanctitas Vestra Innocentius III
Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

/-/ Marco de Zepp
Kamerling Państwa Kościelnego Rotria
Legat Patriarszy na I Soborze Florenckim

Jest to wyraz głębokiego szacunku dla realnego Kościoła, z którego historii i tradycji czerpiemy. Poza tym, nie ewangelizujemy, bo nie wszyscy są tu wierzący - są i byli wśród nas (według mojej pamięci) prawdziwie oddani katolicy rzymscy, starokatolicy, protestanci, prawosławni, muzułmanie, agnostycy i ateiści. Jak mielibyśmy wymagać od tych pozostałych ewangelizacji w duchu doktryny Kościoła katolickiego? Jeśli ktoś chce kogoś ewangelizować, robi to wyłącznie prywatnie, bez żadnego mandatu Kościoła Rotryjskiego.

Na tym właśnie polega powszechność Kościoła Rotryjskiego, jako tworu typowo mikronacyjnego. Jesteśmy otwarci na każdego, kto pragnie brać udział w tworzeniu kulturowej narracji opartej na dziedzictwie Kościoła katolickiego, niezależnie od tego, czy realnie sam podąża tą drogą. Jest u nas miejsce dla katolickiego księdza i dla głęboko wątpiącego sceptyka. 
Problem KPP jest bardzo głęboki i zupełnie tożsamościowy. Stoicie bowiem na granicy dwóch światów. Jako realne osoby macie szlachetne intencje szerzenia Ewangelii (co jako realny człowiek z całego serca popieram i pochwalam) i staracie się to czynić również w mikroświecie. Wasza działalność nie jest adresowana do wirtualnych postaci, które kreujemy, ale do realnych ludzi, którzy za nimi stoją. To jest w mojej ocenie rzecz dobra, ale niebezpieczna w kontekście ryzyka uzurpacji. Mówicie, że nie wolno Wam użyć słowa "katolicki", ale dokładnie to samo oznacza słowo "powszechny". Dlaczego w ogóle używacie słowa "kościół", skoro nie chcecie tworzyć odrębnego związku wyznaniowego, a jednocześnie nie chcecie działać wyłącznie wirtualnie i narracyjnie? Nie udajecie księży, ale macie biskupów, arcybiskupów i całe struktury. Waszej Ekscelencji udzielono nawet rytualnej v-sakry biskupiej. 

Z podobnym problemem zmierzyłem się jako dziecko, w 2014 r. Działałem wówczas w Brodrii jako Decymus Radelli i niezupełnie rozumiałem Kościół Rotryjski, który budził moją nieufność jako coś niebezpiecznie (w mojej ówczesnej błędnej ocenie) udającego realny katolicyzm. Stworzyłem więc w Brodrii Katolicki Związek Wyznaniowy (jeśli nie mylę nazwy), który miał zrzeszać realnych katolików działających w tym państwie, jednocześnie nie prowadząc żadnej narracji nawiązującej do typowo eklezjalnej struktury i działalności. Może to jest właściwa droga? 

Na marginesie, Związek ten szybko przekształcono w Kościół kalrykański, który lepiej odpowiadał na potrzeby mikronautów. Ja zostałem jego Patriarchą jako Celestyn I (nie mylić z rotryjskim Celestynem I), powołano nawet konkurencyjne wobec Rotrii, choć efemeryczne i zupełnie niedopasowane do Brodrii klimatycznie Państwo Kościelne Lapidia. Wkrótce Kościół kalrykański rozwiązano i włączono do Rotrii, zaś pasterzem brodryjskiej wspólnoty został JE Pio Maria Facibeni. Ja dołączyłem do Rotrii jako Aurelio Borgiani. Wygrała narracja, bo tego w mikroświecie potrzeba.

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Henryk Ziemiański - 25.08.2026

Podobnie jak ja stworzyłem Kościół Darilandzki i Państwo Kościelne Dariland, choć to były twory fikcyjne nie mające swojego forum.

Kościół kalrykański akurat działał całkiem prężnie. Zaangażowanych było kilka osób, odbyło się faktyczne konklawe, istniała nawet telewizja kalrykańska. Przez chwilę Brodria żyła tymi wydarzeniami.

Z okazji naszej wymiany zdań, zapraszam do odsłuchania psychodelicznej melorecytacji bulli Rex tremendae maiestatis. Bulla ta wciąż obowiązuje i wyraża stanowisko Kościoła Rotryjskiego, a wyjątek stanowi ostatni akapit odnoszący się do RON (za pontyfikatu Patriarchy Alberta nastąpiło pojednanie). Melorecytacja nie zawiera całości bulli, niestety wszystko się nie zmieściło.

RE: Dyskusja ws. "resetu kardynalskiego" - Pio Maria de Medici - 25.08.2026

Najwybitniejszy nasz dokument <3.

Prawdopodobnie najlepsza bulla w dziejach Kościoła Rotryjskiego.

Szkoda, że realny Kościół nie radzi sobie w tenże sposób ze szkodnikami.

(23.08.2026, 16:18:28)Alberto Tommaso di Mancini napisał(a): No uciekaj jak szczur z tonącęgo okrętu

Tak btw. Mancini, wykrakałeś xD