Państwo Kościelne Rotria
Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Wersja do druku

+- Państwo Kościelne Rotria (https://forum.rotria.net.pl)
+-- Dział: INSTYTUCJE STOLICY ŚWIĘTEJ (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=217)
+--- Dział: Pałac Apostolski (https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=104)
+--- Wątek: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę (/showthread.php?tid=2303)

Strony: 1 2

Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Aurelio de Medici y Zep - 06.11.2020

Cytat:
[Obrazek: 2Qq1y.png]

Wasza Świątobliwość!

Po długich modlitwach i medytacjach odkryłem, że aby zbliżyć się do Boga, potrzebuję zerwać z mym uporządkowanym i relatywnie wygodnym życiem. Poczułem, że oddaliłem się od duchowości, wiążąc się zbytnio ze sprawami doczesnymi. Ponadto, czuję obawę, iż jestem daleko od zwykłych mieszkańców Rotrii i zwykłych wiernych, którzy codziennie modlą się do Boga w swych izdebkach. Duch Święty oświecił mnie i objawił mi, że powinienem oddać się dziewięciodniowej pustelniczej włóczędze - pielgrzymce po całej Rotrii. Dziewięciodniowej, bowiem jest to uświęcona tradycją Kościoła nowenna. Pragnąłbym jutro nad ranem opuścić moje posiadłości odziany w łachmany, zapominając na chwilę o wszystkich zaszczytach, jako zwykły ksiądz, pod przybranym pustelniczym imieniem - brat Symeon. Wędrówka moja prowadzić ma przez całe Państwo Kościelne i wszystkie jego najświętsze miejsca. Gdy zaś zakończy się ma pielgrzymka, albo gdy konieczność i wartość najwyższa - dobro Kościoła, tego ode mnie wymagać będzie, niechybnie wrócę do swych kardynalskich obowiązków. Proszę Waszą Świątobliwość o udzielenie zgody na podjęcie tejże pielgrzymki i błogosławieństwo na czas włóczęgi w poszukiwaniu głębszej relacji z Bogiem. 

Z wyrazami synowskiego oddania,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Mikołaj Dreder - 06.11.2020

Wasza Eminencjo,

Niezwłocznie po otrzymaniu listu od Waszej Eminencji, przekazałem go Ojcu Świętemu, Janowi III. Patriarcha z wielką radością przyjął Eminencji prośbę o udzielenie zgody na Waszą pustelniczą włóczęgę; wyrażając zadowolenie, że pamięta Ksiądz Kardynał o swoim najważniejszym obowiązku - służby Najwyższemu. Jego Świątobliwość udziela zgody na pielgrzymkę i przesyła pasterskie błogosławieństwo; prosząc jednocześnie Waszą Eminencję o modlitwę w intencji Kościoła Rotryjskiego; prosi, aby Eminencja wypraszał potrzebne łaski dla Patriarchy i całej społeczności Państwa Kościelnego.

W imieniu Jana III,
(+) Mikołaj kardynał Dreder
Wikariusz Generalny

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Aurelio de Medici y Zep - 06.11.2020

Cytat:Wasza Eminencjo,

uprzejmie dziękuję za szybką odpowiedź na moją synowską prośbę. Proszę o przekazanie Jego Świątobliwości wyrazów mojej największej wdzięczności.

Cum debita reverentia,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Stanisław Wieniawa - 07.11.2020

To pokuta za nieaktywny pontyfikat? Wink

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Ametyst I Dziecię - 07.11.2020

Polecam infrastrukturę pustelniczą, którą stworzyłem kilka lat temu.

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Aurelio de Medici y Zep - 07.11.2020

(07.11.2020, 14:41:45)Janusz Zabieraj napisał(a): To pokuta za nieaktywny pontyfikat? Wink

Oficjalnie nie, a nieoficjalnie to najróżniejsze cuda się zdarzają Big Grin

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Aurelio de Medici y Zep - 07.11.2020

(07.11.2020, 15:27:23)Ametyst I Dziecię napisał(a): Polecam infrastrukturę pustelniczą, którą stworzyłem kilka lat temu.

Z pewnością zasiedlę, ale eremita to niestety gatunek migrujący i niekoniecznie synantropijny.

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Michał Franciszek Lisewicz - 07.11.2020

Eremita przypadkiem nie prowadzi osiadłego trybu życia i nie zmienia za często siedlisk?

(07.11.2020, 20:12:05)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Eremita przypadkiem nie prowadzi osiadłego trybu życia i nie zmienia za często siedlisk?

Ja jestem akurat formą przejściową w ewolucji gatunku.

RE: Prośba o zgodę na pustelniczą włóczęgę - Michał Franciszek Lisewicz - 07.11.2020

Jako żywo, osobliwość. Czyli raczej taki kaznodzieja czy pokutnik wędrowny.